Skalldyrvinen

Nordmenn spiser helst skalldyr om sommeren til tross for at de smaker best om høsten. Apéritif har derfor funnet fram til en hvitvin som har alle egenskapene til en skalldyrvin uten at den koster 150 kroner eller mer som er prisen hvis du skal ha en klassiker som en chablis, eller enda mer for en champagne. 06.10.99.

Funnet heter Chevalière Réserve Terret Vieilles Vignes 1997 og dufter svakt av østers og frisk havbris. Den har fin fylde som matcher skalldyrenes, gode syrer som renser opp for fedmen, balansert alkoholinnhold og lang ettersmak. Alt dette får du for bare kroner 90. Straffen er at den må bestilles på polet (beregn minst tre-fire dagers leveringstid). Varenr. 31886.
 
Vinen er laget av en lite kjent drue som heter terret og som tidligere kun er brukt til vermuten Noilly Prat (varenr. 2925, basis, kr 145) som de senere år har hatt en fallende etterspørselskurve. Mange kjenner den neppe som annet enn en kjøkkenvin men den lar faktisk meget godt drikke, iskald som alternativ til sherry fino sammen med tapas.
 
Selv om vi kjenner igjen friskheten og fedmen fra Noilly Prat er Terret Vieilles Vignes helt forskjellig. En moderne hvitvin fra Sør-Frankrike basert på druer fra vinstokker som er mer enn 30 år gamle. Produsent er chablisspesialisten Laroche. Så da forstår du at østersen er i det beste selskap.
Tekst Aase E. Jacobsen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen