Skammelig norsk

Godt norsk er et falsum, sier Venstres finanspolitiske talsmann, Terje Johansen, til bladet Dagligvarehandelen og kaller merket parodisk. Han er opprørt over at pølser med tarm fra Kina kan smykke seg med Godt Norsk. Johansen stiller spørsmålstegn ved om
Redaksjonen
07 Mai 2001 - 22:42

Det falt direktøren for Godt Norsk tungt for brystet. Einar Ingvoldstad er skikkelig i forsvarposisjon og vifter med at det selvfølgelig er et meget viktig arbeid som gjøres og at merket har en svært høy grad av gjenkjenning hos forbrukerne. Vi for vår del kan vise frem en rekke merker og symboler som folk husker, men ikke nødvendigvis forbinder noe positivt med. Dessuten kan vi vise til en nylig offentliggjort undersøkelse gjennomført for Nordisk Ministerråd som viser at vi nordmenn bryr oss lite om matinfo og spesielt lite om hva som står på pakningene. Bare halvparten av oss gidder å lese noe av det.

Det som imidlertid er langt mer skremmende er at Godt Norsk-merkingen knapt betyr noe som helst. Kravene er så selvfølgelige at det neppe kan kalles godt nok. Og det går klart frem at her er det snakk om skikkelig ensretting i ekte samvirke- og sosialdemokratisk ånd. Noe som selvfølgelig er ekte norsk, men ikke godt.

At det nå er en voksende interesse for nisjeprodukter både hos produsenter og forbrukere, er en bekreftelse på at Godt Norsk bør arkiveres. Bruk heller 20 millioner kroner i året som fødselshjelp til de som vil satse. Gi dem hjelp til utvikle foretningsplaner og å markedsføre produktene. Det kan komme norske forbrukere og ikke minst vår næring til gode. Godt Norsk tjener først og fremst de store produsentene til en altfor drøy prislapp.

Reglene for merket er klisjépregete. Om produkter heter det eksempelvis: "Produktene skal oppfylle de krav til kvalitet som anerkjennes av forbrukerne."

Hva som menes med dette er en gåte, og hvem i Godt Norsk skal kunne kontrollere det? Hvilke krav til kvalitet er det norske forbrukere anerkjenner, vil vi gjerne vite. Norske forbrukere har aldri fått lov til vurdere kvalitet på norske matvarer. De har pent måttet kjøpe det samvirkene og landbruksmyndighetene har bestemt at de skal få lov til å kjøpe. Det er derfor ingen grunn til å tro at vi setter spesielt høye krav i dag. Den gjennomsnittlige forbruker er ingen målestokk for hvor kvalitetskravet skal ligge. Det er ingen ambisjon å være gjennomsnittlig god eller å levere gjennomsnittlig kvalitet for deretter å kalle det godt norsk. Det er en skammelig dårlig målsetting.

Jan H. Amundsen
(Leder i Apéritif nr. 3/2001)

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag
Dagens rett
Spagetti med enkel tomatsaus og bacon

Raskere enn dette kan du ikke lage spagetti til middag

Hjemmelaget tomatsaus smaker bedre og koster mindre enn kjøpesaus. Dagens oppskrift er i tillegg både rask og enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her