Skeie forsvarer dykkere

Bocuse d'Or-vinner Geir Skeie vil ha bedre sikkerhet for kamskjelldykkerne.

I tillegg synes han at de får for lite betalt.
 
Arbeidstilsynet har pålagt stans i fangst av kamskjell med båten M/S Strømøyvåg, etter at en polsk dykker knyttet til denne båten døde utenfor Frøya 20. januar i år. Det er bare ett år siden en svensk dykker døde under fangst fra samme båt.
 
- Kamskjellnæringen må få et bedre system for å følge opp dykkernes sikkerhet og overholde det regelverket de er underlagt. Det kan ikke fortsette som nå. Samtidig må også dykkerne ta ansvar for sin sikkerhet, sier Skeie til Aftenposten.
 
Entusiast
Som de fleste andre kokker er Geir Skeie en varm tilhenger av den populære delikatessen.  Men meldingen om at den største aktøren i bransjen nå har fått pålegg fra Arbeidstilsynet om å stanse virksomheten får ham til å reagere.
 
- De som styrer næringen har ansvaret for at alt er i orden med arbeidsforholdene. Og selv om dykkerne også er selvstendige næringsdrivende, så må deres oppdragsgivere sjekke at de har dykkersertifikat og utstyr som fungerer, slik at de er rustet til å gjøre jobben på en forsvarlig måte, sier han.
 
Kan bytte
Skeie vil nå følge nøye med på hvem som leverer kamskjellene han bruker. Hvis det viser seg at leverandøren ikke overholder lover og regler, så kan det bli aktuelt å bytte til en annen.
 
Dykkerne får 3,50 per skjell.
 
- Vi betaler mellom 25 og 30 kroner per kamskjell til våre leverandører. Det betyr altså at dykkerne får ca. en tiendedel av utsalgsprisen. Her høres det ut som om det er et misforhold. Jeg hadde gjerne sett at de fikk mer, sier Skeie.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen