Skikkelig TV-tryning

Et dårlig TV-program om mat blir ikke bedre om man også lager bok av det. NRK-personligheten Noman Mubashir snubler på hoppkanten med sin bok Yum yum med Noman.
Redaksjonen
07 Mai 2008 - 02:01

Hensikten med TV-serien er å skulle gi nordmenn flest innblikk i og kunnskap om fremmede kulturers ingredienser, teknikker og måltider. Kort sagt: hvordan lage kjente retter fra land som Tyrkia, Libanon, Pakistan og flere andre.

Programlederen Noman Mubashir allierer seg med mer eller mindre avanserte hobbykokker fra de forskjellige landene, og lar dem sette i gang på eget kjøkken. Underveis stiller han passe dumme spørsmål, og imponerer ikke akkurat når han for eksempel foreslår tandoori-krydder til thai-maten.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

I sitt forord i kokebokversjonen av Yum yum med Noman presenterer Mubashir seg som en mann både med kunnskaper om og interesse for mat av alle slag. Både programmene og boka ender imidlertid som fjernsyns- og bokversjoner av "den blinde leder den halte". For seere og lesere er dette stusselige greier.

Blå låvedør
Billedkvaliteten i boka er stort sett langt inn i parodien elendig, enten en gresk rett med indrefilet illustreres med noen uskarpe krydderplanter, en dårlig eksponert låvedør påspanderes en helside eller den pakistanske retten chana masala knipses og ser ut som noe høyst uappetittlig.

Hvert land avspises med fem-seks retter hver, og det er syltynt hvis du virkelig er hypp på å bli kjent med eksempelvis det spanske kjøkken. Oppskriftene er forøvrig greit presentert i boka, og bør være lette å få noe spiselig ut av.

Klinten fra hveten
Siden utgangspunktet her er en serie på TV, må det være lov å dvele litt ved dette fenomenet. Noen av oss tilbringer (for?) mange timer i uka med å glo på kanalen BBC Food. For matomane er dette en kanal det er verdt å kappe av seg en hånd for å få inn i stua.

Men du verden så store kvalitetsforskjeller det er på det som produseres og sendes. Her lager den britiske kokke-legenden Rick Stein programmer om fisk og skalldyr, fransk tradisjonsmat osv. som nærmer seg poesi. Den kinesiske trollmannen Ken Hom tryller med sine wok-panner. Den australske stjernekokken Neil Perry tilbereder mat som med all mulig tydelighet forteller hvorfor han er en av verdens mest dekorerte matkunstnere. Det oser pedagogikk og ren og skjær matlyst av slike.

Helt unødvendig
Men så er det også fullt mulig å lide seg igjennom all verdens møl som "Ready, steady cook" (Kokkekamp på norsk), sjekkeprogrammer med en dash mat, ulidelige programmer om slankedietter og så videre. De fleste kokkene og programkonseptene finner til slutt veien til bokhandlerne.

Noen ganger er det bra, andre ganger er det helt unødvendig. Yum yum med Noman er et skoleeksempel på det siste.

299 kroner
NRK Aktivum

Antall stjerner:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne
Ukens drink
Boulevardier drinkoppskrift

Er du allerede negroni-fan, vil du få en ny favoritt med denne

For her er det bourbon som overtar for gin og dermed gir drinken ekstra smaksfylde.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter
Dagens rett
Hurtigmarinert ovnsbakt laks med couscoussalat

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter

Ok, de femten minuttene er ikke iberegnet oppvarmingen av ovnen. Men uansett er denne oppskriften kjapp som få. Og riktig så velsmakende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 6. desember i Oslo

En førjulsaften du sent vil glemme med italiensk musserende i verdensklasse

Årets største feiring står for dør og vi ringer den inn med 8 storslåtte viner fra det spektakulære, prestisjetunge musserendehuset Bellavista. Dette er boblene som både kan måle seg med, og faktisk også overgå, "ekte champagne".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett
Dagens rett
Italiensk omelett med spinat og parmesan

Ferske egg må til for å lage perfekt omelett

Egg og parmesan går veldig godt sammen i en omelett. Spinat setter en ekstra spiss på det hele. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag
Dagens rett
Couscous Marrakesh

Gi middagen et litt eksotisk preg i dag

Couscous er lettvint så det holder. I denne oppskriften er det bare kjøttsausen som trenger litt mer tid. Men det lønner seg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her