Skikkelig TV-tryning

Et dårlig TV-program om mat blir ikke bedre om man også lager bok av det. NRK-personligheten Noman Mubashir snubler på hoppkanten med sin bok Yum yum med Noman.
Redaksjonen
07 Mai 2008 - 01:01

Hensikten med TV-serien er å skulle gi nordmenn flest innblikk i og kunnskap om fremmede kulturers ingredienser, teknikker og måltider. Kort sagt: hvordan lage kjente retter fra land som Tyrkia, Libanon, Pakistan og flere andre.

Programlederen Noman Mubashir allierer seg med mer eller mindre avanserte hobbykokker fra de forskjellige landene, og lar dem sette i gang på eget kjøkken. Underveis stiller han passe dumme spørsmål, og imponerer ikke akkurat når han for eksempel foreslår tandoori-krydder til thai-maten.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

I sitt forord i kokebokversjonen av Yum yum med Noman presenterer Mubashir seg som en mann både med kunnskaper om og interesse for mat av alle slag. Både programmene og boka ender imidlertid som fjernsyns- og bokversjoner av "den blinde leder den halte". For seere og lesere er dette stusselige greier.

Blå låvedør
Billedkvaliteten i boka er stort sett langt inn i parodien elendig, enten en gresk rett med indrefilet illustreres med noen uskarpe krydderplanter, en dårlig eksponert låvedør påspanderes en helside eller den pakistanske retten chana masala knipses og ser ut som noe høyst uappetittlig.

Hvert land avspises med fem-seks retter hver, og det er syltynt hvis du virkelig er hypp på å bli kjent med eksempelvis det spanske kjøkken. Oppskriftene er forøvrig greit presentert i boka, og bør være lette å få noe spiselig ut av.

Klinten fra hveten
Siden utgangspunktet her er en serie på TV, må det være lov å dvele litt ved dette fenomenet. Noen av oss tilbringer (for?) mange timer i uka med å glo på kanalen BBC Food. For matomane er dette en kanal det er verdt å kappe av seg en hånd for å få inn i stua.

Men du verden så store kvalitetsforskjeller det er på det som produseres og sendes. Her lager den britiske kokke-legenden Rick Stein programmer om fisk og skalldyr, fransk tradisjonsmat osv. som nærmer seg poesi. Den kinesiske trollmannen Ken Hom tryller med sine wok-panner. Den australske stjernekokken Neil Perry tilbereder mat som med all mulig tydelighet forteller hvorfor han er en av verdens mest dekorerte matkunstnere. Det oser pedagogikk og ren og skjær matlyst av slike.

Helt unødvendig
Men så er det også fullt mulig å lide seg igjennom all verdens møl som "Ready, steady cook" (Kokkekamp på norsk), sjekkeprogrammer med en dash mat, ulidelige programmer om slankedietter og så videre. De fleste kokkene og programkonseptene finner til slutt veien til bokhandlerne.

Noen ganger er det bra, andre ganger er det helt unødvendig. Yum yum med Noman er et skoleeksempel på det siste.

299 kroner
NRK Aktivum

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan også fiskegrateng lages
Dagens rett

Slik kan også fiskegrateng lages

Å gratinere fisk er en velkjent måte å få hele familien til å spise fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her