Drikke
Skummelt godt øl

Skummelt godt øl

Dette ølet lever opp til navnet. Og er dermed perfekt til den forestående halloweenfeiringen.
Aase E. Jacobsen
26 Oktober 2013 - 01:24

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Diabolici (95658)har ikke bare et navn som passer veldig godt i disse dager, også etiketten er som skapt for en diabolsk stemning.

Les om et annet djevelsk godt øl

Og smaken er fyldig og rik med stor munnfølelse, balansert sødme og behagelig bitterhet. Dermed egner det seg veldig godt til kjøttgryter med gresskar.

Godt integrerte prosenter

Av type er det en tripel som i dag betegner et overgjæret øl i belgisk lys stil med ekstra tilsetting av malt eller sukker for å øke alkoholinnholdet. Ofte ligger en tripel på 9 prosent. Diabolici holder 8 prosent og disse er godt integrert.

Utvikler seg over tid

Da jeg smakte dette ølet for halvannet år siden, var det imidlertid noe søtere og dermed ikke fullt så balansert som flasken jeg smakte nå sist. Et øl av typen tripel med pågående annengangsgjæring i flasken vil smake forskjellig fra det er nytappet og etter en tid i flaske.

Les mer om belgisk øl

Den gjenværende maltsødmen konverteres til alkohol og gir en tørrere smak over tid. Siden belgisk øl sjelden er veldig humlepreget, hjelper litt lagring med å få fram mer av den iboende bitterheten i ølet.

Minst fem år

Også kompleksiteten øker over tid. På samme måte som for en champagne vil nemlig øl som har gjærrester i flasken nære seg av disse og får en mer sammensatt smak.

Øl på dette nivået har alltid en fordel av å ligge en stund etter min mening, både for å «samle» seg og å li mer kompleks. Enkelte tripel-øl kan holde i både 10 og 20 år. Men de fleste anbefales å lagres inntil fem år.

Så lenge kan du lagre øl

Min sist smakte flaske av Diabolici er holdbar til 13.10.14. Det betyr at den har fått ett år i flaske etter tapping med aktiv gjær og ekstra tilsetting av malt eller sukker.

EU-styrt holdbarhet

De fleste bryggerier bruker nemlig to års holdbarhet, uavhengig av om øltypen historisk sett har vist seg å ha en helt annen holdbarhet. Det er nok en EU-regel som likebehandler alt øl uavhengig av om det er brygget for å holde lenge eller ei.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når ølet atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her