Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Drikke
Skummelt godt øl

Skummelt godt øl

Dette ølet lever opp til navnet. Og er dermed perfekt til den forestående halloweenfeiringen.
Aase E. Jacobsen
26 Oktober 2013 - 02:24

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Diabolici (95658)har ikke bare et navn som passer veldig godt i disse dager, også etiketten er som skapt for en diabolsk stemning.

Les om et annet djevelsk godt øl

Og smaken er fyldig og rik med stor munnfølelse, balansert sødme og behagelig bitterhet. Dermed egner det seg veldig godt til kjøttgryter med gresskar.

Godt integrerte prosenter

Av type er det en tripel som i dag betegner et overgjæret øl i belgisk lys stil med ekstra tilsetting av malt eller sukker for å øke alkoholinnholdet. Ofte ligger en tripel på 9 prosent. Diabolici holder 8 prosent og disse er godt integrert.

Utvikler seg over tid

Da jeg smakte dette ølet for halvannet år siden, var det imidlertid noe søtere og dermed ikke fullt så balansert som flasken jeg smakte nå sist. Et øl av typen tripel med pågående annengangsgjæring i flasken vil smake forskjellig fra det er nytappet og etter en tid i flaske.

Les mer om belgisk øl

Den gjenværende maltsødmen konverteres til alkohol og gir en tørrere smak over tid. Siden belgisk øl sjelden er veldig humlepreget, hjelper litt lagring med å få fram mer av den iboende bitterheten i ølet.

Minst fem år

Også kompleksiteten øker over tid. På samme måte som for en champagne vil nemlig øl som har gjærrester i flasken nære seg av disse og får en mer sammensatt smak.

Øl på dette nivået har alltid en fordel av å ligge en stund etter min mening, både for å «samle» seg og å li mer kompleks. Enkelte tripel-øl kan holde i både 10 og 20 år. Men de fleste anbefales å lagres inntil fem år.

Så lenge kan du lagre øl

Min sist smakte flaske av Diabolici er holdbar til 13.10.14. Det betyr at den har fått ett år i flaske etter tapping med aktiv gjær og ekstra tilsetting av malt eller sukker.

EU-styrt holdbarhet

De fleste bryggerier bruker nemlig to års holdbarhet, uavhengig av om øltypen historisk sett har vist seg å ha en helt annen holdbarhet. Det er nok en EU-regel som likebehandler alt øl uavhengig av om det er brygget for å holde lenge eller ei.
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når ølet atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Irish for den som ikke liker whisky
Ukens drink
Galliano Hot Shot

Irish for den som ikke liker whisky

En vaniljeduftende likør gjør denne kaffedrinken ekstra innsmigrende. Vil du ha ekstra trøkk, velger du espresso i stedet for vanlig kaffe.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Så lett får du suksess
Ukens kake
Enkel suksessterte

Så lett får du suksess

En sprø og veldig lettlaget utgave av denne kakefavoritten for mange.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her