Slakter Tromsø

Først slaktet Eivind Hellstrøm Bergen som restaurantby. Nå slakter Anders Ellburg Tromsø.
Redaksjonen
26 Mai 2008 - 13:00

- Tromsø er en trivelig by å gå ut i, men henger ti år etter når det gjelder utvikling av utelivsnæringen sammenliknet med Oslo, sier daglig leder og kokk ved Holmenkollen restaurant, Anders Ellburg.
 
Han har vært i Tromsø flere ganger som gjest, men også som innleid kokk og konsulent i næringen. Han mener det har skjedd lite nytt i byen.
 
- Tromsø er ikke lengre en utelivsby hvor folk treffes hver kveld på byen, sier Idar Sørensen.
 
Sørensen har vært en profilert aktør i utelivet i Tromsø. Han mener det skjer flere spennende ting i byer som Hammerfest, Harstad og Bodø enn i Tromsø for tiden.
 
Litt late
- Noen av eierne i restaurantnæringen i Tromsø er blitt for bedagelige. Andre mangler penger for å utvikle seg videre, mens nye aktører ikke kommer seg inn på grunn av bevillingspolitikken i Tromsø og mangelen på finansiering, sier Sørensen.
 
Tidligere var bransjen så lukrativ i Tromsø at det bare var å åpne døren til etablissementet, og så kom kundene. Det tror Sørensen har bidratt til å gjøre bransjen litt lat.
 
Dårlig kvalitet
- Kvalitet på alle områder som maten, betjeningen og lokalitetene må være i høysetet i 2008. Tromsø må ta utgangspunkt i sine egne tradisjoner og skape nye retter og nye konsepter, sier Ellburg.
 
Han mener også Tromsø sliter med å få tak i gode nok råvarer.
 
- Grønnsakene man får i Tromsø er rett og slett for gamle eller av for lav kvalitet. Noen ganger er forklaringen så enkel at de har ligget for varmt eller for kaldt, sier han.
 
Ellburg mener også restaurantene sammen bør gjøre en større jobb for å sikre næringen i Tromsø tilgang på andre ferske råvarer som fisk og kjøtt av beste kvalitet.
 
Arbeidskraft
Et annet problem i nord er mangelen på brennende og profesjonell arbeidskraft i bransjen.
 
- For restaurantene er et av de største problemene at de flinkeste kokkene som vil utvikle seg flytter fra byen i ung alder. I tillegg er råvarene i nord dyrere og av dårligere kvalitet enn det man får i sør, sier Sørensen til Nordlys.
 
Ellburg mener det er viktig å få frem at han ikke rakker ned på Tromsø.
 
- Det er ikke meningen. Jeg vil bare bidra i debatten for å få inn mer profesjonalitet i restaurantnæringen, sier Ellburg.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her