Slik lager du god kaffe og espresso

Hvordan lage god kaffe hjemme eller på hytta? Det hjelper lite å ha en god råvare hvis ikke tilberedningen står i stil. Først og fremst må utstyret være av tilfredsstillende kvalitet og kunne brukes riktig. Her får du tips og gode råd som er like viktige uansett hvilket utstyr du har tilgang på.

Er du i tvil om du har det optimale utstyret i forhold til behovet, ta kontakt med din faste leverandør av kaffe eller kaffemaskiner som vil kunne rådgi deg og gi nødvendig opplæring. Du kan også kontakte Norsk Kaffeinformasjon.

Vel så viktig som kaffen er vannet. I Norge kan vi stort sett alltid bruke vannet rett fra springen, bare sørg for at det er kaldt og friskt. La vannet renne en stund slik at det ikke holder mer enn 15 grader. Kjør gjerne kun vann gjennom maskinen før traktingen for å fjerne vannet som er blitt stående i maskinen siden siste gangs bruk.

Bruk riktig dosering av kaffen i forhold til vannmengde som bestemmes av maskintype. Norsk Kaffeinformasjon anbefaler 60 gram kaffe pr liter vann. Så vel doseringen som malingsgraden bestemmes av maskintype i det maskiner som tar fem liter krever en grovere malingsgrad enn mindre maskiner på grunn av at kontakttiden mellom kaffe og vann blir lengre. Jo lengre kontakttid, jo større uttrekk og jo mer bitterstoffer, derfor må lengre tid kompenseres med større kaffekorn.

Et annet forhold som i følge Norsk Kaffeinformasjon er lite kjent er valg av kaffefilter. Svært mange bruker de brune kaffefiltrene hvilket er synd fordi de setter en helt klar og ubehagelig bismak (våt papp) på kaffen sammenlignet med de hvite oksygenblekte filtrene som er helt nøytrale.

Nøye rengjøring og vedlikehold av kaffemaskinen er alfa og omega, enten det er en vanlig kaffemaskin eller en espressomaskin. Følg derfor bruksanvisningen nøye. Du vil ikke bare få en langt bedre kaffe, men levetiden for maskinen blir også lengre.

Slik går du frem når du skal lage en espresso
 • Hell kaldt, friskt vann på maskinen.

 • Etter endt oppvarmingstid vil ikke filterholderen holde den høye temperaturen den bør ha.
  VIKTIG: La det renne varmt vann gjennom filterholderen. Forvarm glass/kopp med varmt vann eller i varmeskap. Varmeplaten (hvis den finnes) er sjelden mer enn lunken når maskinen er klar.

 • Tørk av filterholderen og doser kaffen.

 • Press kaffen sammen med et jevnt trykk slik at vannet ikke tar "snarveier" gjennom kaffen under traktingen.

 • Riktig traktetid er ca. 25 sek. Prøv deg fram med malingsgrad, pakking av kaffen og dosering (enkopps/tokoppsfilter).

  Slik går du fram når du skal steame melk

 • "Blås" ut vannet som ligger i steam-armen før du starter. Er man ikke påpasselig med dette vil melken fortynnes!

 • Steam melken. Benytt kald melk. H-melk gir best smak.
  For å "stabilisere" melkeskummet bør du "dunke" kannen i benken noen ganger. Da brister de store luftboblene og skummet blir mer kompakt og fyldig.

 • Tørk av steamarmen og blås ut litt steam for å fjerne alle melkerester.

  Rengjøring

Rengjøring er første bud for å få en god espresso - kopp etter kopp!
Renholdet skal omfatte både filterholder og vannfordelingsfilteret i traktekammeret. Særlig filterholdere med "crema-forsterker" er viktige å rengjøre, for her finnes det mange steder kaffen kan avleires. Noen espresso-maskiner leveres med blindfilter. Dette er et pluss!

Husk alltid å fjerne alle melkerester. Dette er ikke mindre viktig når maskinen har en automatisk melkeskummer eller turbosteamer.

Ønsker du å vite mer om kaffe og tilberedning, kan du kontakte Norsk Kaffeinformasjon på telefon 23 13 18 50 eller www.kaffe.no .

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen