Slutter som kjøkkensjef etter ett år

Slutter som kjøkkensjef etter ett år

– Jeg leverer et produkt jeg ikke kan stå inne for, sier Christian Wilhelmsen ved Thon i Sandvika.

Etter et år som kjøkkensjef i Sandvika, velger Christian Wilhelmsen å gi seg. Grunnen er mangelen på et skikkelig fagmiljø, sier han til Budstikka.

– Slik situasjonen er i dag, leverer jeg et produkt jeg ikke kan stå inne for. Årsaken er rett og slett manglende kompetanse på kjøkkenet, sier Wilhelmsen.

Kjøkkensjefen understreker at han ikke bebreider arbeidsgiveren for situasjonen.

– Jeg har selv personansvar, og har bestrebet meg til det ytterste for å rekruttere faglært kjøkkenpersonell til hotellet. Det har vist seg å være så å si umulig, sier 27-åringen.

Han sier at han ikke har mottatt en eneste søknad fra kokker med norsk fagutdannelse.

– Stillingen som soussjef ved et av Østlandets største konferansehoteller burde være attraktiv nok, mener han.

LES OGSÅ: Reiselivet mangler 1600 kokker

Christian Wilhelmsen tror kokkekrisen dels er et resultat av hvordan dagens fagopplæring er lagt opp.

– Inntrykket er at mange av søkerne til kokkefaget er skolelei ungdom som ikke er sikre på hva de egentlig vil i livet. To år på skolebenken før de går ut i lære bidrar nok til at mange faller fra. Elevene bær få gå ut i praksis på langt tidligere tidspunkt.

LES OGSÅ: Skal få kokker til å bli

Kommunikasjonsdirektør i arbeidsgiverorganisasjonen Virke, Elisabeth Klerck Nilssen, konstaterer overfor Budstikka at antallet faglærte kokker på langt nær står i forhold til veksten i restaurant- og serveringsbransjen.

– Vi vet også at mange kokker forlater yrket tidlig på grunn av et beskjedent lønnsnivå og ubekvemme arbeidstider. Vi ser et økende behov for kokker på andre arenaer, som i ferskvaredisker eller på institusjonskjøkken. Dette bidrar til å legge ytterligere press på serveringsstedene i kampen om de beste kandidatene, sier hun.

– Vår oppgave som hovedorganisasjon er å bidra til at bedriftene gjør seg attraktive nok til å rekruttere, og ikke minst holde på talentene.

Forsiden akkurat nå

Vinkurs: Vin fra California

Lær alt om hvorfor californiske viner er så populære nå. Master of Wine, Mai Tjemsland tar deg med på en smaksrunde

Vin fra California er i vinden som aldri før. Det er ikke rart når kvaliteten er så høy, prisene så gunstige og variasjonen så stor. Bli med Master of Wine, Mai Tjemsland, på en rundtur blant disse fantastiske vinene. Les hele saken

Til toppen