Skal få kokkene til å bli

Skal få kokkene til å bli

Hvordan få flere kokker til å bli i jobben? Harald Osa skal finne oppskriften.
24 Januar 2012 - 16:16

Mat, kjendiskokker og dietter har aldri fått mer omtale. Likevel blir bare dagens kokker i yrket i litt over seks år.

Ifølge Landbruks- og matdepartementet holder en norsk gjennomsnittskokk bare seks til sju år etter fagbrev. 25 prosent er i yrket etter ti år. Nå skal et nordisk utvalg, ledet av mesterkokk Harald Osa, finne svar og tiltak.

LES OGSÅ: Foreldrene har skylda

– Det er veldig mange som velger yrket. Det er ikke problemet. Problemet er at de forsvinner ut av yrket for tidlig. Når de er 26–27 år gamle og etablerer familie, er de borte. De vil ha det man kaller normal arbeidstid, seier Osa til nrk.no.

LES OGSÅ: Mangler 1350 kokker

Ikke bare i Norge

Problemet er heller ikke et særnorsk fenomen.

– Situasjonen er ganske lik i nabolandene våre, og det er faktisk også et problem nedover i Europa, sier Osa.

LES OGSÅ: Stiansen anklager Hellstrøm

Osa-utvalget har seks måneder til å levere sin innstilling. Utvalget er satt sammen av unge og eldre som jobber i yrket eller kommer fra utdanningssektoren.

Nattarbeid

Osa tror det gjelder å vise kokkeyrket er mer enn nattarbeid.

– Mange må jobbe i helger og når andre har fri. Men man kan også jobbe innen dagligvare, kantiner, institusjoner, offshore.

Det er matminister Lars Peder Brekk (Sp) som har gitt Osa oppdraget.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her