Skal få kokkene til å bli

Skal få kokkene til å bli

Hvordan få flere kokker til å bli i jobben? Harald Osa skal finne oppskriften.
24 Januar 2012 - 16:16

Mat, kjendiskokker og dietter har aldri fått mer omtale. Likevel blir bare dagens kokker i yrket i litt over seks år.

Ifølge Landbruks- og matdepartementet holder en norsk gjennomsnittskokk bare seks til sju år etter fagbrev. 25 prosent er i yrket etter ti år. Nå skal et nordisk utvalg, ledet av mesterkokk Harald Osa, finne svar og tiltak.

LES OGSÅ: Foreldrene har skylda

– Det er veldig mange som velger yrket. Det er ikke problemet. Problemet er at de forsvinner ut av yrket for tidlig. Når de er 26–27 år gamle og etablerer familie, er de borte. De vil ha det man kaller normal arbeidstid, seier Osa til nrk.no.

LES OGSÅ: Mangler 1350 kokker

Ikke bare i Norge

Problemet er heller ikke et særnorsk fenomen.

– Situasjonen er ganske lik i nabolandene våre, og det er faktisk også et problem nedover i Europa, sier Osa.

LES OGSÅ: Stiansen anklager Hellstrøm

Osa-utvalget har seks måneder til å levere sin innstilling. Utvalget er satt sammen av unge og eldre som jobber i yrket eller kommer fra utdanningssektoren.

Nattarbeid

Osa tror det gjelder å vise kokkeyrket er mer enn nattarbeid.

– Mange må jobbe i helger og når andre har fri. Men man kan også jobbe innen dagligvare, kantiner, institusjoner, offshore.

Det er matminister Lars Peder Brekk (Sp) som har gitt Osa oppdraget.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan også fiskegrateng lages
Dagens rett

Slik kan også fiskegrateng lages

Å gratinere fisk er en velkjent måte å få hele familien til å spise fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her