Reiselivet mangler 1600 kokker

Reiselivet mangler 1600 kokker

Norge har kokker og restauranter i verdensklasse, men reiselivet mangler 1600 kokker. Det vil NHO gjøre noe med.
20 April 2012 - 14:09

Torsdag møtte næringsminister Trond Giske, norske stjernekokker og NHO Reiseliv ungdommer ved Skarpengland skole i Vennesla, som vant «Den store klasseturen». Sammen diskuterte de hvordan rekrutteringen kan styrkes.

LES OGSÅ: Jakter kokker og servitører

I april tok tusener av norske ungdommer sine første karrierevalg gjennom valg av skoler og høyere utdanning. I forkant av valget engasjerte NHO Reiseliv 25 000 elever i en landsomfattende Facebook-konkurranse, «Den store klasseturen», for å synliggjøre fremtidens jobbmuligheter i næringen. Videre fikk kampanjens nettside, «Verden er din», besøk fra 32.000 unge, skriver nkl.no.

LES OGSÅ: Kokkeyrket er i krise

‒ Norge har i dag noen av verdens beste kokker men de har behov for flere kollegaer. I dag mangler vi hele 1600 kokker og behovet har økt de siste årene. For reiselivsnæringen er det helt avgjørende at flere unge får øynene opp for de store mulighetene som kokkeyrket kan gi. Alle gode krefter må derfor gå sammen om en nasjonal dugnad for å sikre rekrutteringen til reiselivet i fremtiden, sier Kristin Gyldenskog, direktør for kommunikasjon og næringspolitikk i NHO Reiseliv.

Nødvendig med økt rekruttering

Totalt søkte 5500 unge seg til reiselivsfag i den videregående skolen. Dette er langt fra nok til å dekke dagens behov, og mange av reiselivsbedriftene har nå problemer med å få tak i nok arbeidskraft. Behovet for arbeidskraft ventes å øke ytterligere i fremtiden.

LES OGSÅ: Skal få kokkene til å bli

‒ Jeg er veldig stolt over anerkjennelsen norske kokker får internasjonalt og det sterke faglige miljøet vi har på dette området i Norge. Vi trenger kokker. Utdanning til kokkeyrket er et trygt yrkesvalg uansett hvor du bor i Norge. I reiselivsstrategien har vi lagt vekt på fremme økt rekruttering. De siste tre årene har departementet støttet rekrutteringskampanjen til NHO Reiseliv og vi ser frem til å jobbe sammen i årene som kommer, sier nærings – og handelsminister Trond Giske.

De siste årene har NHO Reiseliv gjennomført omfattende rekrutteringskampanjer mot ungdom hvor bruk av sosiale medier har vært sentralt. Nå vil arbeidet bli utvidet med konseptet «Vi dekker til fest», hvor ungdom over hele landet få anledning til og prøve seg som kokker. Nå samler bransjen kreftene hvor både Norges Kokkemesteres Landsforening, Opplæringskontorer og bedrifter blir med.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag
Dagens rett

Slik blir et smørbrød til en fullverdig middag

Saftige skiver av rosastekt biffkjøtt på godt brød med brie og aioli. Mer trenger du faktisk ikke. Bare oppskriften, og den får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her