Smadrer Bordeaux-flasker

Vinflasker knuses etter at de er tømt i Kina.

Den storstilte svindelen med fine viner i det kinesiske markedet, har ført til innføringen av en ny tradisjon i landet, nærmere bestemt i Hong Kong, skriver vinavisen.dk.

Etter prøvesmakinger av vin fra fornemme franske produsenter, går man nemlig løs på de tomme flaskene med hammer til de er nærmest pulverisert. Den nye skikken kommer av at handel med tomme Boredeaux-flasker er blitt stor «business» og et viktig element i vinsvindelen.

I Shanghai og Beijing lever et større antall flaskehandlere av å kjøpe og selge slike flasker til lokale vinprodusenter. Der blir flaskene fylt med billig kinesisk vin, forseglet og solgt på ny til skyhøye priser.

Flaskehandlerne får leveranser fra restauranter og barer, men annonserer også åpenlyst på nettet for å møte etterspørselen.

En tom flaske med den riktige etiketten kan gi eieren en gevinst på over 7000 kroner dersom den er pen og ubesudlet av vin på utsiden.

Ifølge CNN utgjør svindel omkring fem prosent av all vin som selges i Kina. Det totale markedet tilsvarer mellom 75 og 80 milliarder kroner årlig.

Svindelen går spesielt ut over Château Lafite Rothschild, ikke minst 1982-årgangen, som gjerne oppnår priser på godt over 30 000 kroner per flaske.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen