Matkurs og vinkurs

Vinsmaking Oslo 13. September

Smak 11 sublime viner fra et av de største og eldste vinhusene i Nord-Rhône før høsten tar grep om oss

Smak 11 sublime viner fra et av de største og eldste vinhusene i Nord-Rhône før høsten tar grep om oss

Denne kvelden får smake 11 deilige viner fra et av topphusene i Rhône, nemlig Chapoutier.
19 August 2021 - 09:17

Chapoutier logo_20210817101728.jpg [38.63 KB]

Fac et spera

Eller «gjør og håp» som dette betyr direkte oversatt. Familiens motto har overlevd tre mannsaldre. Det Chapoutierene legger i dette, er den biodynamiske filosofien naturen bestemmer, man må bare overvåke hva den ønsker at man skal gjøre. Det var i 1920 at nummer to i rekken Marc Chapoutier endret navn fra Chapoutier de Compagnie til M. Chapoutier, og dette navnet har blitt stående. Arvingene har holdt videreført på M helt ned til dagens Michel som driver firmaet med stødig og innovativ hånd. Han var blant annet en av de de første i Frankrike til å drive biodynamisk og er en av de få i Rhône som lager enkeltmarksviner. Han ønsker dog å bli kalt bonde eller kunstner framfor vinmaker.  Hans arvinger Max og Mathilde vil videreføre denne arven når de en gang overtar. Mathilde i drift og Max i produksjonsdelen.

Vinhuset er også opptatt av samfunnet, og har siden 1996 lansert sine etiketter med «braille», altså blindeskrift, som de første i sitt filt. Dette startet som en hyllest til Maurice Mounier de la Sizeranne, den forrige eieren av en av deres topvinmarker la Sizeranne, som ble blind som 9-åring

Familien har i dag vinmarker på de fleste berømte områdene i Nord-Rhône. De har årelang erfaring og vet nøyaktig hvordan de skal justere sin tilnærming etter de individuelle vinmarkene, som for eksempel Cornas, Côtes du Rhône eller fra vinmarkene rundt deres chateau i Hermitage. 

 15-roussilloncheval.jpg [468.55 KB]

Rhôneområdet er hovedsete for druen syrah og noen av verdens beste viner stammer herfra. Området har fått sitt navn fra elven Rhône som starter sitt utspring i Sveits. Den deler dalen i to og skaper bratte skråninger før det flater litt mer ut lenger sør i Rhône, og i sør gjør de berømte steinene «galets» sin jobb for kvaliteten.

Geografisk kan man skrive mye om dette, men denne kvelden er det smakene og forskjellene mellom områdene som gjelder. Fra elegant St. Joseph til styrken i Hermitage, kan Chapoutier by på fabelaktige eksempler for sitt område med deres uttrykk. Fra de røde til de hvite. Chapoutier lager kraftfulle hvite viner, hvilket er sjelden vare. De er kjent for sin oljete tekstur, høye konsentrasjon og gode lagringsevne. Disse blir selvsagt vist fram denne aftenen.

Nå som høsten og viltsesongen nærmer seg, er det vel lite som er mer perfekt enn å smake seg gjennom erkeklassiske viner fra Rhôneområdet. Med sine noter av krekling, hengt kjøtt, pepper og solbær, er dette noe av det lekreste til høstsesongen. Torgeir Rosvoll fra Signature Wines vil veilede dere gjennom denne forførende smakingen av Rhônsk storhet.

Chapoutier vinliste.jpg [48.49 KB]
                           Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike biffer vekker begeistring
Dagens rett
Biff med sprøtt dekke på vinkokte poteter

Slike biffer vekker begeistring

Skikkelig tykke biffer er virkelig snadder, saftige og velsmakende, spesielt med et sprøtt dekke som i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk
Dagens rett
Gratinert seifilet med bladbete, kapers og ansjos

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk

Sei er en råvare som fortjener en plass også på festmenyen og helgekjøkkenet. Med drahjelp fra Italia blir det fart på smaksløkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven
Ukens drink
Tanqueray Flor de Sevilla Negroni

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven

Negroni er en alkoholsterk drink, perfekt for kalde årstider. Denne vrien er imidlertid noe fruktigere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Revolusjon i barhyllene: Målet er langt færre glassflasker

Verdens bartendere vil ha ekte og langveisfarende vare. Men Moder jord tynges av vekten av de 40 milliarder glassflaskene som fraktes mellom kontinentene. Det er hva ecoSPIRITS gjør noe med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike biffer vekker begeistring
Dagens rett
Biff med sprøtt dekke på vinkokte poteter

Slike biffer vekker begeistring

Skikkelig tykke biffer er virkelig snadder, saftige og velsmakende, spesielt med et sprøtt dekke som i denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk
Dagens rett
Gratinert seifilet med bladbete, kapers og ansjos

Pimp opp seifileten og gi den en solid dose italiensk smakstrøkk

Sei er en råvare som fortjener en plass også på festmenyen og helgekjøkkenet. Med drahjelp fra Italia blir det fart på smaksløkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ring julen inn og lær alt du trenger å vite om akevitt
Matkurs og vinkurs
Brennevinskurs 12. desember i Oslo

Ring julen inn og lær alt du trenger å vite om akevitt

Akevittens høysesong er i anmarsj, og Sesto Sensos engasjerende Felice Capasso hjelper deg med å velge de rette flaskene til årets julemat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven
Ukens drink
Tanqueray Flor de Sevilla Negroni

Det er nå det er sesong for negroni, start med denne farlig gode utgaven

Negroni er en alkoholsterk drink, perfekt for kalde årstider. Denne vrien er imidlertid noe fruktigere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her