Matkurs og vinkurs

Vinsmaking Oslo 13. September

Smak 11 sublime viner fra et av de største og eldste vinhusene i Nord-Rhône før høsten tar grep om oss

Smak 11 sublime viner fra et av de største og eldste vinhusene i Nord-Rhône før høsten tar grep om oss

Denne kvelden får smake 11 deilige viner fra et av topphusene i Rhône, nemlig Chapoutier.
19 August 2021 - 09:17

Chapoutier logo_20210817101728.jpg [38.63 KB]

Fac et spera

Eller «gjør og håp» som dette betyr direkte oversatt. Familiens motto har overlevd tre mannsaldre. Det Chapoutierene legger i dette, er den biodynamiske filosofien naturen bestemmer, man må bare overvåke hva den ønsker at man skal gjøre. Det var i 1920 at nummer to i rekken Marc Chapoutier endret navn fra Chapoutier de Compagnie til M. Chapoutier, og dette navnet har blitt stående. Arvingene har holdt videreført på M helt ned til dagens Michel som driver firmaet med stødig og innovativ hånd. Han var blant annet en av de de første i Frankrike til å drive biodynamisk og er en av de få i Rhône som lager enkeltmarksviner. Han ønsker dog å bli kalt bonde eller kunstner framfor vinmaker.  Hans arvinger Max og Mathilde vil videreføre denne arven når de en gang overtar. Mathilde i drift og Max i produksjonsdelen.

Vinhuset er også opptatt av samfunnet, og har siden 1996 lansert sine etiketter med «braille», altså blindeskrift, som de første i sitt filt. Dette startet som en hyllest til Maurice Mounier de la Sizeranne, den forrige eieren av en av deres topvinmarker la Sizeranne, som ble blind som 9-åring

Familien har i dag vinmarker på de fleste berømte områdene i Nord-Rhône. De har årelang erfaring og vet nøyaktig hvordan de skal justere sin tilnærming etter de individuelle vinmarkene, som for eksempel Cornas, Côtes du Rhône eller fra vinmarkene rundt deres chateau i Hermitage. 

 15-roussilloncheval.jpg [468.55 KB]

Rhôneområdet er hovedsete for druen syrah og noen av verdens beste viner stammer herfra. Området har fått sitt navn fra elven Rhône som starter sitt utspring i Sveits. Den deler dalen i to og skaper bratte skråninger før det flater litt mer ut lenger sør i Rhône, og i sør gjør de berømte steinene «galets» sin jobb for kvaliteten.

Geografisk kan man skrive mye om dette, men denne kvelden er det smakene og forskjellene mellom områdene som gjelder. Fra elegant St. Joseph til styrken i Hermitage, kan Chapoutier by på fabelaktige eksempler for sitt område med deres uttrykk. Fra de røde til de hvite. Chapoutier lager kraftfulle hvite viner, hvilket er sjelden vare. De er kjent for sin oljete tekstur, høye konsentrasjon og gode lagringsevne. Disse blir selvsagt vist fram denne aftenen.

Nå som høsten og viltsesongen nærmer seg, er det vel lite som er mer perfekt enn å smake seg gjennom erkeklassiske viner fra Rhôneområdet. Med sine noter av krekling, hengt kjøtt, pepper og solbær, er dette noe av det lekreste til høstsesongen. Torgeir Rosvoll fra Signature Wines vil veilede dere gjennom denne forførende smakingen av Rhônsk storhet.

Chapoutier vinliste.jpg [48.49 KB]
                           Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai
Ukens drink

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai

Amaretto sour er den mest populære drinken på våre nettsider og nærmest en nasjonaldrink. Når den kommer med prosecco, er den som skapt for nasjonaldagen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Du trenger ikke iskremmaskin for denne desserten
Ukens kake

Du trenger ikke iskremmaskin for denne desserten

Semifreddo er en klassisk italiensk iskremdessert som har en annen konsistens enn gelato. Men smaken er like sublim. Og ikke minst lettlaget.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen
Dagens rett

Nå når vi har fått smaken på sommer, vil vi ha noe lettlaget og velsmakende på tallerkenen

En skalldyrsalat som dette smaker vidunderlig godt, uten de store bestrebelsene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen
Dagens rett

Dagens middag lager du på et blunk og så får du brukt opp rester etter festen

Rester av fenalår er perfekt å bruke i en varmrett - denne varianten er veldig lettlaget og med ingredienser du har i husert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv en litt lettere vri på rømmegrøten
Dagens rett
Rømmegrøt med semulegryn

Prøv en litt lettere vri på rømmegrøten

Denne oppskriften er ikke fullt så mektig som den laget med bare rømme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette blir snadder på 17. mai-frokosten
Dagens rett
Egg bakt i parmaskinke med syltet rødløk

Dette blir snadder på 17. mai-frokosten

Parmaskinke og egg er festutgaven av egg og bacon. Med syltet rødløk på toppen får retten ekstra karakter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai
Ukens drink

Ingrediensene til denne drinken har du garantert allerede - klart alternativ til 17. mai

Amaretto sour er den mest populære drinken på våre nettsider og nærmest en nasjonaldrink. Når den kommer med prosecco, er den som skapt for nasjonaldagen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her