Matkurs og vinkurs

Vinsmaking Oslo 13. September

Smak 11 sublime viner fra et av de største og eldste vinhusene i Nord-Rhône før høsten tar grep om oss

Smak 11 sublime viner fra et av de største og eldste vinhusene i Nord-Rhône før høsten tar grep om oss

Denne kvelden får smake 11 deilige viner fra et av topphusene i Rhône, nemlig Chapoutier.
19 August 2021 - 09:17

Chapoutier logo_20210817101728.jpg [38.63 KB]

Fac et spera

Eller «gjør og håp» som dette betyr direkte oversatt. Familiens motto har overlevd tre mannsaldre. Det Chapoutierene legger i dette, er den biodynamiske filosofien naturen bestemmer, man må bare overvåke hva den ønsker at man skal gjøre. Det var i 1920 at nummer to i rekken Marc Chapoutier endret navn fra Chapoutier de Compagnie til M. Chapoutier, og dette navnet har blitt stående. Arvingene har holdt videreført på M helt ned til dagens Michel som driver firmaet med stødig og innovativ hånd. Han var blant annet en av de de første i Frankrike til å drive biodynamisk og er en av de få i Rhône som lager enkeltmarksviner. Han ønsker dog å bli kalt bonde eller kunstner framfor vinmaker.  Hans arvinger Max og Mathilde vil videreføre denne arven når de en gang overtar. Mathilde i drift og Max i produksjonsdelen.

Vinhuset er også opptatt av samfunnet, og har siden 1996 lansert sine etiketter med «braille», altså blindeskrift, som de første i sitt filt. Dette startet som en hyllest til Maurice Mounier de la Sizeranne, den forrige eieren av en av deres topvinmarker la Sizeranne, som ble blind som 9-åring

Familien har i dag vinmarker på de fleste berømte områdene i Nord-Rhône. De har årelang erfaring og vet nøyaktig hvordan de skal justere sin tilnærming etter de individuelle vinmarkene, som for eksempel Cornas, Côtes du Rhône eller fra vinmarkene rundt deres chateau i Hermitage. 

 15-roussilloncheval.jpg [468.55 KB]

Rhôneområdet er hovedsete for druen syrah og noen av verdens beste viner stammer herfra. Området har fått sitt navn fra elven Rhône som starter sitt utspring i Sveits. Den deler dalen i to og skaper bratte skråninger før det flater litt mer ut lenger sør i Rhône, og i sør gjør de berømte steinene «galets» sin jobb for kvaliteten.

Geografisk kan man skrive mye om dette, men denne kvelden er det smakene og forskjellene mellom områdene som gjelder. Fra elegant St. Joseph til styrken i Hermitage, kan Chapoutier by på fabelaktige eksempler for sitt område med deres uttrykk. Fra de røde til de hvite. Chapoutier lager kraftfulle hvite viner, hvilket er sjelden vare. De er kjent for sin oljete tekstur, høye konsentrasjon og gode lagringsevne. Disse blir selvsagt vist fram denne aftenen.

Nå som høsten og viltsesongen nærmer seg, er det vel lite som er mer perfekt enn å smake seg gjennom erkeklassiske viner fra Rhôneområdet. Med sine noter av krekling, hengt kjøtt, pepper og solbær, er dette noe av det lekreste til høstsesongen. Torgeir Rosvoll fra Signature Wines vil veilede dere gjennom denne forførende smakingen av Rhônsk storhet.

Chapoutier vinliste.jpg [48.49 KB]
                           Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her