Matkurs og vinkurs

Vinsmaking Oslo 13. September

Smak 11 sublime viner fra et av de største og eldste vinhusene i Nord-Rhône før høsten tar grep om oss

Smak 11 sublime viner fra et av de største og eldste vinhusene i Nord-Rhône før høsten tar grep om oss

Denne kvelden får smake 11 deilige viner fra et av topphusene i Rhône, nemlig Chapoutier.
19 August 2021 - 09:17

Chapoutier logo_20210817101728.jpg [38.63 KB]

Fac et spera

Eller «gjør og håp» som dette betyr direkte oversatt. Familiens motto har overlevd tre mannsaldre. Det Chapoutierene legger i dette, er den biodynamiske filosofien naturen bestemmer, man må bare overvåke hva den ønsker at man skal gjøre. Det var i 1920 at nummer to i rekken Marc Chapoutier endret navn fra Chapoutier de Compagnie til M. Chapoutier, og dette navnet har blitt stående. Arvingene har holdt videreført på M helt ned til dagens Michel som driver firmaet med stødig og innovativ hånd. Han var blant annet en av de de første i Frankrike til å drive biodynamisk og er en av de få i Rhône som lager enkeltmarksviner. Han ønsker dog å bli kalt bonde eller kunstner framfor vinmaker.  Hans arvinger Max og Mathilde vil videreføre denne arven når de en gang overtar. Mathilde i drift og Max i produksjonsdelen.

Vinhuset er også opptatt av samfunnet, og har siden 1996 lansert sine etiketter med «braille», altså blindeskrift, som de første i sitt filt. Dette startet som en hyllest til Maurice Mounier de la Sizeranne, den forrige eieren av en av deres topvinmarker la Sizeranne, som ble blind som 9-åring

Familien har i dag vinmarker på de fleste berømte områdene i Nord-Rhône. De har årelang erfaring og vet nøyaktig hvordan de skal justere sin tilnærming etter de individuelle vinmarkene, som for eksempel Cornas, Côtes du Rhône eller fra vinmarkene rundt deres chateau i Hermitage. 

 15-roussilloncheval.jpg [468.55 KB]

Rhôneområdet er hovedsete for druen syrah og noen av verdens beste viner stammer herfra. Området har fått sitt navn fra elven Rhône som starter sitt utspring i Sveits. Den deler dalen i to og skaper bratte skråninger før det flater litt mer ut lenger sør i Rhône, og i sør gjør de berømte steinene «galets» sin jobb for kvaliteten.

Geografisk kan man skrive mye om dette, men denne kvelden er det smakene og forskjellene mellom områdene som gjelder. Fra elegant St. Joseph til styrken i Hermitage, kan Chapoutier by på fabelaktige eksempler for sitt område med deres uttrykk. Fra de røde til de hvite. Chapoutier lager kraftfulle hvite viner, hvilket er sjelden vare. De er kjent for sin oljete tekstur, høye konsentrasjon og gode lagringsevne. Disse blir selvsagt vist fram denne aftenen.

Nå som høsten og viltsesongen nærmer seg, er det vel lite som er mer perfekt enn å smake seg gjennom erkeklassiske viner fra Rhôneområdet. Med sine noter av krekling, hengt kjøtt, pepper og solbær, er dette noe av det lekreste til høstsesongen. Torgeir Rosvoll fra Signature Wines vil veilede dere gjennom denne forførende smakingen av Rhônsk storhet.

Chapoutier vinliste.jpg [48.49 KB]
                           Kveldens vinliste. Endringer kan forekomme.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her