Smaksbærbombe fra taxfreen

Så mye solbær for hundre kroner finner du bare i taxfreehylla.
Aase E. Jacobsen
23 Oktober 2008 - 10:46

Caliterra Cabernet Sauvignon Tribute 2005 (86 p) finnes ikke på polet, men om den hadde gjort det, ville den kostet rundt 150 kroner. Det er derfor et pent avslag du får ved å ta den med deg fra taxfreen.

Cabernet-ekspert
For 99 kroner får du dessuten en solbærbombe av dimensjoner. En deilig munnfull med god sødme fra bær og sjokolade som balanseres av god syre og fine tanniner. En klassisk biffvin som alle vil like. Og som er langt bedre enn den noe enklere utgaven som finnes på polet.

Det er nemlig ikke all chilensk cabernet som er like vellykket, og det til tross for at det var denne druen chilensk vin "tok av med" i sin tid. Caliterra var opprinnelig en joint venture mellom to eksperter på å hente ut det beste fra cabernet sauvignon. På den ene siden Robert G. Mondavi fra cabernet-paradiset Napa i California, og på den andre Eduardo Chadwick som er sjef for Viña Errazuriz, kjent for viner med kjølig eleganse. I dag er det Chadwick alene som styrer Caliterra, etter å ha kjøpt ut Mondavi.

Napa-kopi
Navnet betyr fortsatt det samme, cali for calidad (kvalitet) og terra for jord. Og Tribute-vinene  lages av vingårdens beste druer. Caliterra ligger i Colchagua som kjennetegnes av bedre ventilasjon enn øvrige deler av Central Valley. Årsaken er at fjellrekken som "beskytter" Chiles indre fra Stillehavsklimaet, er lavere her. Derfor har området fått klengenavnet "det neste Napa". Jordmonnet er variert med mye leirholdig avleiringsjord, men nærmest Andes-fjellene er jordsmonnet vulkansk, takket være den 4.280 meter høye vulkanen Tinguiririca.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her