Smaksbombe fra taxfree'n

Denne argentinske rødvinen er 35 kroner billigere på flyplassen.
Aase E. Jacobsen
14 August 2008 - 17:02

Terrazas Reserva Malbec 2011 (44450) koster 125 kroner i taxfreebutikken. Det er 35 kroner mindre enn på polet. Men det er ikke først og fremst på grunn av besparelsen at den er verd å plukke med seg. Den er nemlig en riktig så deilig rødvin med masse skogsbærpreg, god fylde, fin bløthet, men nok tanniner til å kunne følge enhver biff. Og gjerne fra grillen.

Begynte med bobler
Denne vinen er et resultat av et halvt århundres eksperimentering med ulike jordsmonn og klimaer i Mendoza, som er Argentinas viktigste vinområde. Allerede på slutten av 1950-tallet etablerte det ikke ukjente champagnehuset Moët & Chandon seg i Argentina. Dets toppsjef Robert Jean de Vogue hadde besøkt landet noen år tidligere og så et betydelig potensial for musserende vin. På det tidspunktet bøttet nemlig argentinerne nedpå 90 liter vin per capita, en stor del av det var hvitvin tilsatt soda.

Bodegas Chandon Argentina ble en realitet og den musserende vinen Valmont en suksess over hele Sør-Amerika.

Strålende frukt
Først i 1999 var Bodegas Chandon Argentina klar for vin uten bobler. Terrazas de los Andes oppstod gjennom overtakelsen av en hundre år gammel vingård i Luján de Cuyo som ligger på rundt 1000 m.o.h.

Nettopp høyden over havet er viktig for kvaliteten på druene. Avstanden til Atlanterhavet er så stor at det har ingen innflytelse på klimaet. Området er i prinsippet en ørken, men takket være et stort nettverk av mer enn hundre år gamle kanaler som leder vannet fra Andesfjellene, får vinmarkene nok fuktighet i tillegg til ekstremt mye sol. Ved mer enn 1000 meter er imidlertid forskjellen mellom dag- og nattemperatur størst mulig hvilket hindrer at druene blir kokte, men derimot byr på en strålende ren og intens frukt.

Flere kraftpakker
Vår vin er dessuten laget av druer fra 45 år gamle vinstokker, som bidrar ytterligere på intensitetsskalaen for smak.

Den høye kvaliteten som oppnås for malbec her, lokket Pierre Lurton på Ch. Cheval Blanc, et av de aller mest ettertraktete Bordeaux-slottene, til å gå inn i en joint venture med Terrazas de los Andes. Cheval des Andes heter vinen og henter sine druer fra en 76 år gammel vinmark i Vistalba. Denne kraftpakken er imidlertid ikke tilgjengelig verken på flyplassen eller i Norge.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken
Ukens drink

Ta en pause fra kulde og stressende julehandel med denne tropiske krydrete drinken

Ukens drink er en klar kandidat for førjultidas drinkmiksing. Krydret og leskende og med en flott rødlig farge fra blodappelsiner og grenadin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul
Ukens kake
Sjokoladefudge med pinjekjerner

Godtene lager du enkelt selv - men det spørs om de holder helt til jul

For sjokoladefudge er av typen guilty pleasures - søtsaker det er vanskelig å holde fingrene unna. Men da lager du bare nye porsjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her