Snart eksamen på Diplomkokkstudiet

Det nærmer seg eksamen for elevene på Diplomkokkstudiet ved Gastronomisk Institutt. Men hva er det. Og hvorfor gjennomføre det?
Redaksjonen
10 Mai 2007 - 03:00

Målet med diplomkokkutdanningen er å gi kokker, kjøkkensjefer og lærere inspirasjon til videre innsats i faget - i tillegg til generell kunnskap om administrasjon og koking. Studiet gir 10 studiepoeng og er godkjent via Universitetet i Stavanger.
 
Nylig samling
Nylig hadde et kull på tretten studenter en samling. Så skal de samles i mai og juni. I juni er det også eksamen.
 
- Vi startet i februar med dette kullet her. I fjor gjorde vi ingenting fordi vi hadde liten påmelding. Men nå har vi et samarbeid med universitetet i Stavanger, så vi kan konsentrere oss om den faglige delen. Universitetet og NHO reiseliv tar for seg den økonomiske og administrative delen av undervisningen. Og nå kjører vi studiet igjen med veldig gode tilbakemeldinger, sier Dag Terje Klarp Solvang, som er administrerende direktør ved Gastronomisk Institutt.
 
Beskyttet tittel
Selv om det ikke var noe kurs i fjor har GI videreutdannet kokker til Diplomkokker siden 1992. Dette er en beskyttet tittel.
 
- Det er jo det eneste etterutdanningstilbudet for kokker i Norge uten om å gå på høyskole eller universitet og å ta mesterbrevet, så vi føler at dette er et bra produkt å kommunisere ut til kokkestanden, sier Solvang.
Arbeidsgiver betaler
Prisen for herligheten er snaut 34 000 kroner om man tar full pakke. Da får man både diplomkokkstudiet og emnet som heter Kompetanse. Det er et fagrelatert grunnkurs i ledelse.
 
- Det er jo nesten for billig, ler Solvang.
 
- Men det er i hovedsak arbeidsgiver som betaler. For å beholde arbeidskraft. Det vi har tatt inn over oss når vi har utviklet studiene på nytt er den hverdagen mange bedrifter ser. Det er stor kokkemangel, og kjøkkensjefene blir stadig yngre. Alt for unge mennesker får et for stort lederansvar, sier han.
 
Godt tilbud
- Sånt sett mener vi at dette er et godt tilbud bedrifter kan kjøpe til sine ansatte. Hvis du har en soussjef som du ønsker skal bli kjøkkensjef eller om du har en kokk som du ønsker å lage soussjef ut av. Hvor vedkommende trenger litt påfyll utover det å være dyktig faglig. For det er ikke slik at den beste kokken er den beste sjefen, sier Solvang.
 
Tretten studenter
I år er det tretten studenter på kursene totalt.
 
- I år har vi ti på den matfaglige delen og så har vi tre som bare tar den administrative delen. Det blir tretten studenter, og det er under det vi egentlig burde ha hatt. Likevel bestemte vi oss for å kjøre studiet i år for å få driftserfaringer, rett og slett. Men påmeldingene for neste år har begynt å renne inn allerede, så jeg er glad for at vi gjorde det, selv om vi ligger litt lavt på antall, forteller Solvang.
 
Vei fremover
Han mener det er viktig at lærlinger og nyutdannede ser at det finnes en vei fremover.
 
- Ja, det at nye får vite om oss er en ting. Like viktig er det at de som har en helgejobb eller ekstrajobb ser at det faktisk er mulig å gjøre karriere, og at det er mulig å bli en del av det utdanningsjaget som vi lever i for tiden, sier GI-sjefen.
 
Dette er altså et studie som går i rykk og napp. Neste samling er i slutten av mai.
 
Snart eksamen
- Det har akkurat vært samling, neste samling er 21.-25. mai og så er det eksamen i juni, sier Solvang.
 
Og neste år er det klart for nye studenter.
 
Ved siste samling var det blant annet desserter som stod i fokus. Bildene i denne artikkelen er derfra.

Foto: Øyvind Hjelle

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her