Solvakter i Trondheim

I Trondheim er det mange restauranter som baserer virksomheten sin på solvakter. Det er servitører som får jobbe hvis det er fint vær. LO er skeptiske.
Redaksjonen
09 Juli 2007 - 17:50

På Solsiden senter ligger restaurantene tett. De fleste av dem opererer med solvakter. Er værmeldingen bra blir servitørene oppringt og tilbudt jobb. LO mener at denne praksisen faller utenfor arbeidsmiljøloven.
 
- Marginene i restaurantbransjen er så små at jeg mener vi kan si at uten innsatsen til solvaktene ville det ikke vært noen Solsiden, slik vi ser den i dag, sier Tanja Holmen på Primo til adressa.no.
 
Utbredt
- Det blir galt å utnytte desperasjonen til folk som er ivrige etter sommerjobb på denne måten. Vaktlister skal gjøres kjent i god tid i forveien. Det nytter ikke å gi beskjed en dag i forveien eller samme dag, om at man får jobbe. Et slikt system har ikke hjemmel i arbeidsmiljøloven, sier ungdomssekretær Jan Thore Martinsen i LO Sør-Trøndelag.
 
Ny kontrakt
- Dersom en slik ordning skulle fulgt loven måtte partene skrevet ny kontrakt for hver arbeidsdag de blir enige om at arbeidstaker skal få jobbe, sier Martinsen.
 
Ingen annen løsning
- Vi gjør så godt vi kan og forsøker å ha færrest mulig på tilkalling og flest mulig fast. Og vi har ingen rene solvakter. Alle har noen faste vakter. Tilkallingen tilsvarer omtrent to tredjedeler av vaktlisten deres, sier Tanja Holmen.
Respekt
- Jeg har stor respekt for LOs arbeid og kunne tenke meg å høre hva de mener vi kunne gjort i stedet, sier Holmen.
 
- Dette handler om å planlegge drift og virksomhet. Restauranter som har vært i drift i noen år bør kunne beregne omsetning, og ansette deretter. Jeg råder dem til å bruke ordinære vaktplaner. Det kan oppstå et par dager hvor de har for mange på jobb, men det får de bare finne seg i, svarer Martinsen.

I juli står servitør Hannah Svedlund oppført med 11 solvakter av totalt 19 vakter på restauranten Primo. For det meste av måneden vet hun altså ikke om hun skal jobbe før arbeidsgiver har sett værmeldingen dagen i forveien.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne festkaken lager du på et blunk
Ukens kake

Denne festkaken lager du på et blunk

Noen ganger kommer festen litt brått på. Da skal du prøve denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her