Solvakter i Trondheim

I Trondheim er det mange restauranter som baserer virksomheten sin på solvakter. Det er servitører som får jobbe hvis det er fint vær. LO er skeptiske.
Redaksjonen
09 Juli 2007 - 17:50

På Solsiden senter ligger restaurantene tett. De fleste av dem opererer med solvakter. Er værmeldingen bra blir servitørene oppringt og tilbudt jobb. LO mener at denne praksisen faller utenfor arbeidsmiljøloven.
 
- Marginene i restaurantbransjen er så små at jeg mener vi kan si at uten innsatsen til solvaktene ville det ikke vært noen Solsiden, slik vi ser den i dag, sier Tanja Holmen på Primo til adressa.no.
 
Utbredt
- Det blir galt å utnytte desperasjonen til folk som er ivrige etter sommerjobb på denne måten. Vaktlister skal gjøres kjent i god tid i forveien. Det nytter ikke å gi beskjed en dag i forveien eller samme dag, om at man får jobbe. Et slikt system har ikke hjemmel i arbeidsmiljøloven, sier ungdomssekretær Jan Thore Martinsen i LO Sør-Trøndelag.
 
Ny kontrakt
- Dersom en slik ordning skulle fulgt loven måtte partene skrevet ny kontrakt for hver arbeidsdag de blir enige om at arbeidstaker skal få jobbe, sier Martinsen.
 
Ingen annen løsning
- Vi gjør så godt vi kan og forsøker å ha færrest mulig på tilkalling og flest mulig fast. Og vi har ingen rene solvakter. Alle har noen faste vakter. Tilkallingen tilsvarer omtrent to tredjedeler av vaktlisten deres, sier Tanja Holmen.
Respekt
- Jeg har stor respekt for LOs arbeid og kunne tenke meg å høre hva de mener vi kunne gjort i stedet, sier Holmen.
 
- Dette handler om å planlegge drift og virksomhet. Restauranter som har vært i drift i noen år bør kunne beregne omsetning, og ansette deretter. Jeg råder dem til å bruke ordinære vaktplaner. Det kan oppstå et par dager hvor de har for mange på jobb, men det får de bare finne seg i, svarer Martinsen.

I juli står servitør Hannah Svedlund oppført med 11 solvakter av totalt 19 vakter på restauranten Primo. For det meste av måneden vet hun altså ikke om hun skal jobbe før arbeidsgiver har sett værmeldingen dagen i forveien.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her