Sommermaten er her!

Nypoteter, Sommerkål og Norske Jordbær -  nå er de her! Bruksområdene kan være mange, men det enkle er ofte det beste. Prisene er faktisk moderate akkurat nå, så benytt deg av råvarene og oppskriftene du får her.

Før oppskriftene gir vi deg litt fakta omkring markedssituasjonen for disse tre råvarene.

Jordbær
Norske jordbær er nå i ferd med å fylle opp til full markedsdekning. Denne uken kan vi forvente en omsetning på 220 tonn! Etter en litt kjølig forsommer er produksjonen ca. én uke etter normalen. Til gjengjeld er kvaliteten meget bra. Det er sorten Corona som er den mest etterspurte, og Rogaland, Sørlandet og hele Østlandet er nå leveringsdyktige. Norske jordbær er nærmest identisk med norsk sommer for oss nordmenn. Næringen spår en flott jordbærsommer i år.

Nypoteter
Nypoteter har vi ikke full markedsdekning av riktig ennå, men det er rett før. Det alt vesentlige kommer fra det blide Sørlandet. Kvaliteten er god og prisene etter forholdene snille. Et herlig måltid i seg selv kan være kokte nypoteter med bare en smørklatt til. Det må bare nytes. For øvrig kan sommerens beste måltid være kokte nypoteter, spekeskinke, dampet/smørdampet sommerkål, godt avsluttet med jordbær til dessert. Smaken og stemningen kan vi tåle sommerdag etter sommerdag. Og så er det akkurat et så lettvint spise som en sommerferie fortjener.

Sommerkål
Sommerkål kan brukes til mer en den nykokte. I salatbollen er den bare aldeles herlig. Salat av sommerkål med spekeskinke, kokte egg og jordbær er bare en av de gode mulighetene.

Dermed er det bare å hogge innpå. Husk at det er kun disse korte midtsommerukene du virkelig kan kose deg med disse råvarene.

Kokt kål på sommerens vis
pr.person
½ sommerkål
ca. 50 g sjampinjong
ca. 50 g bacon
2-3 stk asparges
2 tomater

Kålen skjæres i to skalker som smørdampes og legges opp på serveringstallerkenen. Sprøstekt baconbiter og sjampinjongskiver legges over sammen med dampet asparges og tomatbåter.

Drikkeforslag: Chablis Saint-Jean 2000, Louis Max, Burgund, Frankrike, kr 139,50 (varenr14193 - basisutvalget, test). Vinen har lys gul farge med skjær av grønt. Lett og frisk duft av hvit frukt som melon og stikkelsbær. Elegant anslag, god smaksrikdom, flott syrlig finish. Deilig sommervin som egner seg godt til grønne retter.

Nypotetcanapèer
F.eks.
Kokte nypoteter
kaviar/lodderogn
rømme
spekeskinke
egg
tomat
agurk
rekesalat

Pynt halve kokte nypoteter med f.eks. spekeskinke og egg, kaviar/lodderogn og tomat, agurk og rekesalat, ja, her er det bare å bruke fantasien. Uansett, dette smaker godt i mange samenhenger, eksempelvis på sommerens koldbord eller som en spennende forrett.

Drikkeforslag: Cappella Bianco di Sicilia 2000, Sicilia, Italia, kr 61,40 (varenr 13799 - basisutvalget). En vin med lys gul farge og fin duft av sitrus- og grønne eplearomaer. Enkel, ren og fruktig smak med lett men god druefedme som gir den litt kropp.

Ovnsbakte laurbærpoteter med fersk hvitløk
(4 porsjoner)
1 kg nypoteter
4 stk laurbærblad
2 stk fersk hvitløk (eller 1 tørket)
havsalt og grovmalt pepper
1-2 dl god olje

Potetene skrubbes godt og skjæres i skiver som legges over i en smurt ildfast form. Fordel laurbærbladene og hele hvitløksfedd. Hell over oljen og dryss over salt og pepper. Inn i ovn ved 200 ° C. Stekes 50-60 min. Serveres rykende varm. Herlig bare som en rett i seg selv eller ved siden av spekemat, kjøtt for øvrig, kylling eller fisk.

Drikkeforslag: Alta Rio Crianza 1998, Consejo de la Alta, Rioja, Spania, kr 99,80 (varenr 14180 - basisutvalget, test). Vinen har mørk rød farge med brunlig kant. Jordlig skogbunns- og fatpreget duft. Godt markert anslag med bra friskhet og rikhet, lett og fin avslutning.

Jordbærskål
(4 porsjoner)
500 g jordbær
litt sukker
4 gl egglikør
2½ dl kremfløte

Fordel jordbærene i fire serveringsskåler. Bærene kan ev. skjæres i skiver. Dryss over litt sukker. Hell et glass egglikør i hver skål. Fordel pisket krem over.

Bløtkake med jordbær
Dette er en enkel kake.
4 egg
1½ dl sukker
1½ dl hvetemel
1 ts bakepulver

Til fyll og pynt beregnes 1 ½ kurv jordbær og 3-5 dl kremfløte

Egg og sukker piskes til en fyldig eggedosis. Hvetemel og bakepulver blandes og røres lett inn. Røra tas over i en smurt rund kakeform. Inn i ovn, 150 °C. Steketid ca. 30 min. Kakebunn avkjøles og deles så i to før den fylles med pisket krem og jordbær i skiver. Pyntes med krem og hele, halve eller skivede jordbær.

La oss også så absolutt minne om at nystekte vafler med nyrørte jordbær og evt. rømme hører med til sommerens store gleder rundt matbordet.

Drikkeforslag: Mai Rødsten
Kilde: Norsk Mat / Opplysningskontoret for Frukt og Grønt
Fotograf: Bengt Wilson

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen