Sørfransk sjarmør

Ukens vin kan du ikke unngå å bli betatt av. Innsmigrende, deilig og svært smaksrik til en pris som ethvert husholdningsbudsjett tåler. Perfekt til høstens gode kjøttretter, enten det er av tam eller vill avstamning.

Sør-Frankrike er en av våre viktigste kilder til rødvin, så vel solgt i flaske som i boks. Årsaken er åpenbar: Regionen har tatt tetposisjonen i Frankrike, og for så vidt også hele Europa, når det gjelder å gi mye vinsmak for pengene. Og det er stort sett folk utenfra som er ansvarlig for at denne retningsendringen har fått så stor utbredelse så raskt i et så tradisjonsbundet samfunn som det franske. Siden slutten av åttitallet er nesten alt forandret, til det bedre.

Forventningene oppfylles
Selvsagt har det vært laget god vin før revolusjonen kom til Languedoc-Roussillon, men det var unntakene. Ukens vin er et produkt av trenden skapt av de revolusjonære. Som i dette tilfellet er en engelskmann og to franskmenn med stor kunnskap om vin og markedet som for noen år siden fant ut at Languedoc var par adis for den som vet hva folk vil ha.

Gutta bak det lite romantiske navnet LGI Wines vet at første bud er nøye utvalgte råvarer, altså druer, som er dyrket etter gjeldende regler for hva som gir kvalitet uten at de gode tradisjonene fra opprinnelsesstedet ofres. Og Murane Syrah 2001 (46143) er rett og slett en vin av meget høy kvalitet i forhold til prisen.

Stor bærfruktighet
Duften er usedvanlig innbydende med intenst bjørnebærpreg kombinert med krydder og urter og bærer bud om mye smak. En forventning som oppfylles til fulle. Anslaget er bløtt, midtpartiet er kraftig med god syrer, så overtar skogsbærsødmen og deretter fine tanniner.

Druene kommer fra de beste vinmarkene innen appellasjonen Saint-Chinian som ligger noen mil fra kysten midt i hjertet av Languedoc. Men siden Murane er en endruevin og det ikke tillates av det rigorøse appellasjonslovverket, er den en såkalt vin de pays d'oc. Vinmarkene ligger i skråninger som egentlig er de lavere delen av Cevennes-fjellene, selv om jordsmonnet er mer kalk og småstein enn skifer som er det vi finner i fjellsidene.

Smaksrikt kjøtt eller ost
Avkastningen er naturlig lav, og med godt voksne vinstokker, 15-20 år gamle, oppnås druer med god kraft. Fremstillingsmetoden er tradisjonen tro, såkalt macération carbonique, som innebærer at druene ikke knuses før de starter gjæringen. Målet er å sikre stor bærfruktighet i den ferdig vinen, samt at den er drikkeklar i ung alder. Et mål vi kan konstatere at produsenten har oppnådd.

Selv om Murane er en moderne vin, passer den inn i inntrykket opprinnelsesstedet gir. Cevennene forbindes i Frankrike først og fremst med kastanjer og spekemat av høyeste kvalitet. Samtidig som det er godt jaktterreng. En perfekt match til Murane er derfor villsvin eller annet smaksrikt kjøtt med kastanjer, enten ristet eller som puré. Men prøv den også til andre kjøttretter eller med velutviklete oster, både kittmodnete og harde typer.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen