Sparevin

Når du ser en prislapp på mer enn to hundringer for en vin, er du nok rask til å finne alternativer. Men ikke når det dreier seg om en boks på treliter, som i tillegg er blant polets aller rimeligste i sin kategori. Og den gir mye vin for pengene også. En
Aase E. Jacobsen
03 Januar 2001 - 19:51

Fray Léon Red (varenr. 40307, bestillingsutvalg, kr 263 for 300 cl) er billigste chilener og dessuten en av polets rimeligste viner. Med en flaskepris tilsvarende kroner 65,75 er den perfekt for denne vanskelige måneden rent privatøkonomisk. Fray Léon gjør ingen dype hugg inn i familiens drikkevarebudsjett siden en treliter jo gjerne varer en stund.

Og skal du samle gode venner til et lag når i vintermørket, er den et godt alternativ, enten dere bare skal ta noen glass rødvin eller du har tenkt å servere noen enkle retter, en kyllinggryte, en pai eller en mettende salat. Du får altså ingen stor vin for denne prisen men en hederlig utgave som har en innbydende og ren duft av røde og mørke skogsbær, den er saftig, bløt men samtidig frisk og lettdrikkelig.

Og lite chilensk slik vi har for vane å forvente at en rimelig rød chilener skal smake. Den er mer sørfransk i stilen og druemiksen stemmer mer med det inntrykket siden det her er snakk om hovedsakelig carignan og litt cabernet sauvignon. Fray Léon finnes også i hvit utgave, til samme lave pris (varenr. 45057, bestillingsutvalg, kr 264 for 300 cl). En enkel og rund vin med sauvignon blanc-preg som med fordel kunne hatt mer friskhet, men som i dette prissjiktet er nærmest uten konkurranse.

Chilensk rødvin sliter litt i motbakke for tiden etter de gylne årene fra midten av 90-tallet og frem til i fjor. I løpet av år 2000 ble nemlig Chile tatt igjen av Frankrike som vår viktigste leverandør av rødvin. Og det er ikke uventet vinene fra Sør-Frankrike som er den største utfordringen. Herfra kommer så vel bokseviner som vellagete flaskeviner til gunstige priser.

Chilenske vinprodusenter ble nok for grådige og lot seg friste til for kraftige prisøkninger. Og da er den norske forbrukeren rask til å velge nye kilder. Fray Léon Red koster 25 kroner mindre enn rimeligste chilenske bag-in-box som er Viña Maipo Cabernet Sauvignon, og hele 40 kroner mindre enn storselgeren La Vida selv om den riktig nok holder en noe høyere kvalitet. Men kanskje vi nå vil få flere rimelige viner fra over there nå som markedsandelene er så lette å tape?

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her