Sparevin

Når du ser en prislapp på mer enn to hundringer for en vin, er du nok rask til å finne alternativer. Men ikke når det dreier seg om en boks på treliter, som i tillegg er blant polets aller rimeligste i sin kategori. Og den gir mye vin for pengene også. En
Aase E. Jacobsen
03 Januar 2001 - 20:51

Fray Léon Red (varenr. 40307, bestillingsutvalg, kr 263 for 300 cl) er billigste chilener og dessuten en av polets rimeligste viner. Med en flaskepris tilsvarende kroner 65,75 er den perfekt for denne vanskelige måneden rent privatøkonomisk. Fray Léon gjør ingen dype hugg inn i familiens drikkevarebudsjett siden en treliter jo gjerne varer en stund.

Og skal du samle gode venner til et lag når i vintermørket, er den et godt alternativ, enten dere bare skal ta noen glass rødvin eller du har tenkt å servere noen enkle retter, en kyllinggryte, en pai eller en mettende salat. Du får altså ingen stor vin for denne prisen men en hederlig utgave som har en innbydende og ren duft av røde og mørke skogsbær, den er saftig, bløt men samtidig frisk og lettdrikkelig.

Og lite chilensk slik vi har for vane å forvente at en rimelig rød chilener skal smake. Den er mer sørfransk i stilen og druemiksen stemmer mer med det inntrykket siden det her er snakk om hovedsakelig carignan og litt cabernet sauvignon. Fray Léon finnes også i hvit utgave, til samme lave pris (varenr. 45057, bestillingsutvalg, kr 264 for 300 cl). En enkel og rund vin med sauvignon blanc-preg som med fordel kunne hatt mer friskhet, men som i dette prissjiktet er nærmest uten konkurranse.

Chilensk rødvin sliter litt i motbakke for tiden etter de gylne årene fra midten av 90-tallet og frem til i fjor. I løpet av år 2000 ble nemlig Chile tatt igjen av Frankrike som vår viktigste leverandør av rødvin. Og det er ikke uventet vinene fra Sør-Frankrike som er den største utfordringen. Herfra kommer så vel bokseviner som vellagete flaskeviner til gunstige priser.

Chilenske vinprodusenter ble nok for grådige og lot seg friste til for kraftige prisøkninger. Og da er den norske forbrukeren rask til å velge nye kilder. Fray Léon Red koster 25 kroner mindre enn rimeligste chilenske bag-in-box som er Viña Maipo Cabernet Sauvignon, og hele 40 kroner mindre enn storselgeren La Vida selv om den riktig nok holder en noe høyere kvalitet. Men kanskje vi nå vil få flere rimelige viner fra over there nå som markedsandelene er så lette å tape?

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her