Sparevin

Når du ser en prislapp på mer enn to hundringer for en vin, er du nok rask til å finne alternativer. Men ikke når det dreier seg om en boks på treliter, som i tillegg er blant polets aller rimeligste i sin kategori. Og den gir mye vin for pengene også. Enten du bare vil ha en vin å nippe til eller en som passer til januar måneds enklere menyer.

Fray Léon Red (varenr. 40307, bestillingsutvalg, kr 263 for 300 cl) er billigste chilener og dessuten en av polets rimeligste viner. Med en flaskepris tilsvarende kroner 65,75 er den perfekt for denne vanskelige måneden rent privatøkonomisk. Fray Léon gjør ingen dype hugg inn i familiens drikkevarebudsjett siden en treliter jo gjerne varer en stund.

Og skal du samle gode venner til et lag når i vintermørket, er den et godt alternativ, enten dere bare skal ta noen glass rødvin eller du har tenkt å servere noen enkle retter, en kyllinggryte, en pai eller en mettende salat. Du får altså ingen stor vin for denne prisen men en hederlig utgave som har en innbydende og ren duft av røde og mørke skogsbær, den er saftig, bløt men samtidig frisk og lettdrikkelig.

Og lite chilensk slik vi har for vane å forvente at en rimelig rød chilener skal smake. Den er mer sørfransk i stilen og druemiksen stemmer mer med det inntrykket siden det her er snakk om hovedsakelig carignan og litt cabernet sauvignon. Fray Léon finnes også i hvit utgave, til samme lave pris (varenr. 45057, bestillingsutvalg, kr 264 for 300 cl). En enkel og rund vin med sauvignon blanc-preg som med fordel kunne hatt mer friskhet, men som i dette prissjiktet er nærmest uten konkurranse.

Chilensk rødvin sliter litt i motbakke for tiden etter de gylne årene fra midten av 90-tallet og frem til i fjor. I løpet av år 2000 ble nemlig Chile tatt igjen av Frankrike som vår viktigste leverandør av rødvin. Og det er ikke uventet vinene fra Sør-Frankrike som er den største utfordringen. Herfra kommer så vel bokseviner som vellagete flaskeviner til gunstige priser.

Chilenske vinprodusenter ble nok for grådige og lot seg friste til for kraftige prisøkninger. Og da er den norske forbrukeren rask til å velge nye kilder. Fray Léon Red koster 25 kroner mindre enn rimeligste chilenske bag-in-box som er Viña Maipo Cabernet Sauvignon, og hele 40 kroner mindre enn storselgeren La Vida selv om den riktig nok holder en noe høyere kvalitet. Men kanskje vi nå vil få flere rimelige viner fra over there nå som markedsandelene er så lette å tape?

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på
tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr
Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er Kr 5, - pr mottatte melding.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen