Spennende nykommer

Italienske Masi er kjent for de fleste, og en produsent som respekterer tradisjonene til fulle. Men ukens vin er noe helt nytt og som, til tross for at den ikke akkurat er billig, er vel verd å prøve for den som vil utvide sin vinhorisont.
Aase E. Jacobsen
04 April 2003 - 10:14

Amarone er vinen for de store anledninger, ikke bare fordi disse vinene koster ganske mye, de beste ligger på minst 300 kroner, og dermed krever din fulle oppmerksomhet, men like mye fordi viner på dette nivået fortjener et måltid som det er lagt litt sjel i. Masi som er grossist i Veneto-viner her til lands, har kommet med et noe mer hverdagslig alternativ til de store amaronene.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Mange vil nok steile over at en vin til rundt 250 kroner kalles hverdagskost. Masi Grandarella 2001 (41363) er ikke på noen måte billig, ei heller et røverkjøp selv om den er vel verd prisen. Den er først og fremst en morsom og annerledes vin for de som har lyst til å prøve noe nytt.

Stor konsentrasjon
Med Grandarella har Masi flyttet amaronekonseptet som jo er vin laget av tørkete druer, lenger østover, til Latisana i nabofylket Friuli. Her er druetradisjonen en helt annen. Mens de viktigste røde Veneto-vinene lages av corvina, rondinella og molinara, finner vi i Friuli en mer franskinspirert druesammensetning med ulike cabernet-typer og merlot, samt i stor grad den lokale druen refosco. Grandarella har da også denne som hoveddrue med en fjerdedel av carmenere og corvina. Refosco gir noe rustikke viner som i stor grad tjener til å følge regionens enkle bondekost med klare linker til de tysktalende naboene i nord.

Mange produsenter vier dermed ikke refosco mye oppmerksomhet i vinmarken og lar den få lov til å vokse på egen hånd. Med svært dårlig resultat, for den er nemlig svært produktiv og det blir det aldri god vin av. Men under streng kontroll i alle ledd og som her når den i tillegg tørkes, blir konsentrasjonen god og vinen vellykket.

Druene til Grandarella har ligget på tørkeloftet bokstavelig talt i 50 dager. Da er konsistensen som myke rosiner, altså ikke helt tørre. Druene presses og den superkonsentrerte og søte mosten gjærer så også helt ut. Med så mye sukker tar dette lang tid. Grandarella bruker 40 dager på denne prosessen. Selvsagt betyr det i tillegg til det hentes ut maksimal smak av druene, også mye alkohol, ikke mindre enn 15,4 prosent. Men frykt ikke, den bærer alkoholen svært godt for her er det godt med syrer, en av refoscos gode egenskaper, og fine tanniner hvilket gjør Grandarella til en god matvin.

Mørke aromaer
Men den må altså ha kraftig matfølge, gjerne saftig grillet rødt kjøtt, krydrete kjøttretter, gryter eller fondue med oksekjøtt. Hvis du da ikke er av typen som liker en koserødvin som virkelig sparker fra. For allerede gjennom fargen signaliserer Grandarella intensitet. Duften følger opp med kraftig preg av mørke bær særlig svarte kirsebær, jord, sjokolade og fat. En tanke rustikk og det er nok refoscos egenart som slår gjennom.

Smaken står ikke tilbake, her er masse av søte syltete mørke skogsbær og svisker, ikke i retning varme kokte bær, heller en kjølig stil. Mot slutten blander fat og mørk sjokolade seg inn og ettersmaken er god og lang. En vin som er deilig å drikke nå men som trolig (1999 er første årgang og dermed er det ingen tidligere erfraringer) lagrer godt.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten
Ukens drink

Nå er det på tide å smake på juleakevitten - og det på denne måten

Julemule er derfor et godt navn på denne drinken som garantert får nye fans. Både blant de som liker juleakevitt og de som liker ginger beer - og hvem gjør vel ikke det?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vært bedre - og kvaliteten er skyhøy

Også de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr på store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med på vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du får mulighetene til å smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her