Spenstig portugiser

Det skjer mye i Portugal - og da tenker vi ikke på fotballens lunefullhet - men heller på landets revansj på vinsiden. For tiden strømmer det inn på markedet spennende, velsmakende og prisgunstige nyheter fra Europas vinmessige vestligste utpost. Vinmonop
Aase E. Jacobsen
08 September 2004 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Portugals nye satsing på vin er - heldigvis for oss som verdsetter kvalitet og særpreg - ikke alene i billigsegmentet. Det er derfor et hav mellom de bløte og lettdrikkelige boksvinene til landets prestisjeviner. Både i vekt og pris. Men det er ikke alltid at det er det beste. I de øverste prisklasser er nemlig vinene ofte ganske overlessede med så vel bærsødme, alkohol og tanniner som fatpreg. Viner som er store når de smakes alene men som ikke alltid fungerer så godt til mat siden de rett og slett kan bli for mektige. Dette gjelder spesielt i de varmeste delene av Portugal, som i Alentejo i den sørøstre delen av landet og ikke minst i Douro, i nordøst.

I Vinmonopolets liste over portugisiske viner som skal representere det nye og spennende Portugal, finnes det imidlertid ingen tørre viner fra Douro, og det må jo være en forglemmelse. For her skjer det mye.

Forklaringen er at druene som tidligere var beregnet på portvin i økende grad brukes til tørr bordvin. Det er jo der markedet er. Resultatet er viner som er lett å bli imponert av på grunn av den store varmen og rikdommen som altså ikke følges av portvinens sødme.

Mens de dyreste Douro-vinene rett og slett kan være for mye av det gode, finnes det en underskog av interessante viner i mellomprissjiktet. Og det er her - mellom 100 og 150 kroner - du finner de mest balanserte Douro-vinene. I hvert fall er de langt lettere å tilpasse ditt hjemlige kjøkken enn smaksbombene til 200 pluss.

En spennende nykommer i klassen er Domini 2002 (42674) som er en spenstig og forfriskende vin med deilig ungdommelig bærpreg og den karakteristiske varme avslutningen som vi kjenner fra portvin, men altså uten sødmen. En frisk og innsmigrende vin som passer til alt fra svin til hjort, fra stekt eller grillet kjøtt til gryteretter. Eller hva med en ostebit.

Vinen er laget av de mest populære portvinsdruene, touriga nacional, touriga francesa og tinta roriz. Og navnene bak denne vinen bekler to av landets fremste vinprodusenter, Cristiano van Zeller, også kalt kongen av (det nye) Douro, og Domingo Soares Franco, en av de to brødrene bak José Maria da Fonseca i Sétubal. Med seg på laget har de også Portugals fremste kvinnelige vinmaker, Sandra Tavares da Silva. Dette er det første resultatet fra joint venture-selskapet som skal vise verden hva denne regionen kan by på av vin i verdensklasse.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her