Coca de recapte med butifarra-pølser er Barcelonas svar på pizza
Coca de recapte med butifarra-pølser er Barcelonas svar på pizza (Bilde: nito100)

Spis godt i Barcelona utenfor turistløypa

Barcelona er populær som aldri før, og i fjor slo byen alle rekorder med over åtte millioner turister. Det skaper et voldsomt press på denne unike byen og selvsagt grobunn for turistfeller. Men heldigvis finnes det mange steder som ligger godt under turistradaren.

Normalt er dette en type nyhet som vekker jubel i storbyer ellers i verden. Bare ikke i

3 GODE RÅD

 

1) Slik tipser du

Katalanerne gir generelt ikke så mye tips når de spiser ute. På en tapasbar er det som regel helt ok å runde beløpet oppover. Samme prinsipp gjør seg gjeldende hvis man spiser på restaurant og regningen passerer 50 euro. De fleste gir i dette tilfellet ikke 15 prosent, men runder bare litt mer sjenerøst oppover.  

 

2) Matskole

Hvis du har lyst å lære å lage spanske og katalanske spesialiteter, er der flere gode matskoler i byen. Barcelona Cooking tilbyr blant andet guidete turer på Boquería-markedet etterfulgt av undervisning. 4-timers kurs koster fra 78 euro. www.barcelonacooking.net/en

 

3) Dette skal du ta med hjem

Matvarer det lønner seg å ta med hjem er manchego- og cabrales-ost samt pata negra-skinke (den beste kvaliteten kalles Jamón Ibérico de Bellota). Prøv også lekre og mindre kjente spesialiteter som katalansk butifarra-pølse, sobrasada (en slags smørbar chorizo) og mojama (saltet og tørket tunfisk). Sørg for å få maten vakuumpakket – det heter «envasado al vacío» på spansk.

Barcelona. For da det katalanske turistrådet kunngjorde at byen hadde åtte millioner besøkende i 2016, var det langt mellom hyllestene fra byens rådhus.

Overfloden av turister er blitt en varm politisk potet. Mange katalanere mener at turistene er i fred med å ødelegge byen. Borgermesteren Ana Colau arbeider med å innføre en metningsgrense for antall turister og har innført skjerpete sanksjoner som skyhøye bøter til utleiere av illegale turistleiligheter. I 2017 ble det dessuten vedtatt en lov som gjør det ulovlig å bygge nye hoteller i sentrum, særlig Ciutat Vella og deler av Eixample.

Byens popularitet betyr også at det ikke skorter på dårlige spisesteder og klare turistfeller. Til alt hell er Barcelonas innbyggere et matglad og kvalitetsbevisst folkeferd som ikke gir fra seg byen uten kamp. Her er 15 steder du trygt kan spise og drikke uten å havne i turistløypa. Du rekker alle på en helg.

 

Fredag 

Kl. 17 Endelig fredag i Poble-sec

Start helga med en spansk institusjon: En caña, altså et lite glass fatøl, på Plaça del Sortidor i arbeiderstrøket Poble-sec. Finn en stol på spisestedet El Sortidors’ uteservering og nyt den lokale fredagsstemningen langt unna turistvrimmelen. Gaten Carrer de Blai to kvartaler unna plassen er berømt for sine mange små lavpris-tapasbarer som siden den økonomiske krisen i 2008 rammet  Spania, har servert pintxos – baskiske kanapéer – for én euro stykket.

Plaça del Sortidor 5. Tlf 93 328 44 08. Ma-sø. 10.00-00.00

 

Kl. 19.30 Et glass på den lokale kneipa

Den lille bistroen Cal Marino i det samme nabolaget lokker med gode tapas og et stort utvalg av spansk vin og søt vermut som faktisk fungerer veldig godt alene eller sammen med en snack. Og altså ikke bare i negroni. Prøv husets croquetas med løk og foie gras, roquefort og nøtter eller sobrasada (rå smørbar spekepølse) og honning. Det er vanskelig å ikke falle for dette rustikke lokalet som en gang var en brusfabrikk og deretter motorsykkelverksted. I weekenden – og særlig på søndager – er det ofte livekonserter her.

Får du lyst til å se Barcelona fra lufta, kan du forflytte deg i retning Parc Montjuic som

Om skribenten:

Christian Martinez er frilansjournalist, født i Barcelona, og skriver om den spansktalende verden for medier i inn- og utland. Martinez er forfatteren av danske Politikens Turen Går Til Madrid, Peru & Bolivia, Brasil og Mexico, samt den engelskspråklige Barcelona-guiden A Book From Lind – Barcelona. 

gir utsikt over byen og sportsanleggene fra OL i 1992, museet Fundació Miró og det slottslignende MNAC, Catalonias nasjonale kunstmuseum. 

Margarit 54. Ti-fr 12.00-15.30, 19.30-23.30, lø 11.30-15.00, 19.30-23.30, sø 11.30-15.00. www.calmarino.com

 

Kl. 21.30 Middag slik din katalanske mor ikke laget den

Lokalet ser kanskje ikke så heftig ut, men maten du får servert er en annen historie. Suculent er en ny tolkning av den klassiske tasca, eller bistro, hvor det tradisjonelt sett ble servert billige middagsretter til folket. På denne hyggelige restauranten som vender ut mot Rambla de Raval – en mindre kjent konkurrent til selveste hovedgaten i Barcelona, La Rambla – får sjangeren en skikkelig overhaling: Lokale råvarer, mormors kjøkken og klassiske tapas. Prøv gjerne deres hare-cannelloni eller steak tartare av sjøkreps. Husets croquetas er også i en liga for seg.

Rambla del Raval 43. Tlf 93 443 65 79. On-sø 13.00-16.00, 20.30-23.30. To-ti 13-00-00.30. www.suculent.com 

 

Bilde:

Kl. 24 På absintbar

Skyll kvelden ned med et glass absint på denne klassiske Barcelona-institusjonen i gåavstand fra Rambla del Raval. Den er nok allerede oppdaget av utenlandsstudentene, for Bar Marsella er blitt frekventert av drikkfeldige siden 1820, noe du føler sitter både i de patinerte veggene, tak og speil. Her får støvet hvile på flaskene bak bardisken, på lysekronene og sikkert også på noen av stamkundene.

Drinken utleveres med en sukkerbit, en gaffel og et glass mineralvann: Plasser sukkerbiten på gaffelen over glasset og hell vannet over til sukkeret oppløses i absinten (som så endrer farge fra klar til gul).

Carrer de Sant Pau 65. Tlf 93 442 72 63. Ma-on 22.00-2.30, to-lø 22.00-3.00.

 

Lørdag

 

Kl. 10 Frokost med utsikt  

Du kan mene mye om det monumentale kjøpesenteret El Corte Inglés som har preget Plaza Catalunya siden 1962. Det er ikke det mest diskrete varehuset i verden. Til gjengjeld har det et par godt skjulte godbiter: Bestill en cortado i cafeen i toppetasjen og få en fantastisk utsikt over hele denne gigantiske plassen. Gjør et matkupp i underetasjen i Club del Gourmet som er en av byens beste steder for å handle delikatesser som pata negra-skinke, mojama (saltet og tørket tunfisk), katalanske pølsespesialiteter som butifarra og fuet samt et vell av manchego-typer. Mangler du en paella-panne, er Corte Inglés også stedet.

Plaça de Catalunya, 14. Ma-lø 9.30-21.30. www.elcorteingles.es

 

Ikke bare sjømat på Bar Kiosko - også friterte artisjokker.
Ikke bare sjømat på Bar Kiosko - også friterte artisjokker. Bilde:

Kl. 13 Kongelunsj i Boquería-markedet

Markedet er en av Barcelonas mest besøkte severdigheter, men likevel fortjener dette matmarkedet som ligger ved Ramblaen et besøk. Sett kursen mot Bar Kiosko Universal (til venstre, hvis du kommer inn fra Ramblaen), for her nyter du fisk og skalldyr av beste sort mens du studerer markedslivet. Sikre deg en nummerlapp av servitøren som gir plass ved sinkdisken. Prøv de lettstekte knivmuslingene (najavas), sopp (setas) eller en skalldyrstallerken (parrillada de mariscos).

Carrer la Rambla 91. Ma-lø 8.00-17.00.

 

Kl. 15 Kaffe med utsikt

Det finnes absolutt andre mer spesialiserte kaffesteder i byen, hvor baristaer serverer kaffe etter alle kunstens regler. Men på Taverna del Born i den trendy bydelen El Born får du en velsmakende nybrygget kaffe uten dikkedarer og med utsikt til den stemningsfylte Passeig del Born og Mercat del Born. De lager også gode flautas con jamón, minibaguetter med skinke om du er sulten.

Passeig del Born 27. Tlf 93 315 09 64. Ma-to, sø 8-00.00, fr-lø 8.00-1.00. 

 

Kl. 18 Ølhall med historie

Den tidligere markedshallen Mercat del Born er en arkitektonisk åpenbaring i støpejern, men like imponerende er hva bygningen fra 1873 nå inneholder. Da den ble restaurert i 2002, kom man over ruinene etter middelalderens Barcelona og stedet ble derfor et åpent museum. I tillegg til kultursenteret og en bokhandel finnes også ølhallen El 300 del Born som drives av det lokale bryggeriet Moritz. Sitt ned og du får utsikt til de restaurerte ruinene, kanskje mens du smaker på det aromatiske spesialølet Moritz 17.14 med ingefær og honning. Navnet 17.14 peker på byens historie da den i 1714 ble beleiret og deler av byen ble lagt i grus, deriblant akkurat dette området som nå er gjenoppstått.

Plaça Comercial 12. Tlf 93 310 24 28. Ma-sø 10.00-00.00. www.moritz.com

Moritz' ølhall.
Moritz' ølhall. Bilde: Oriol Miralles

 

 

Kl. 20.30 Stol på Pep

Det finnes ingen meny på Passadis del Pep, men det skal du ikke la deg skremme av, for servitørene er dyktige til å anbefale dagens fangst og prisene er gunstige. Kjøkkensjefen Joan Manubens Figueras (som har kalt opp stedet etter broren sin Pep) har stått på kjøkkenet i 30 år på denne katalanske restauranten som har spesialisert seg på fisk og skalldyr.

Pla del Palau 2. Tlf 93 310 1021. Man-lør 13.15-15.45, 20.30-23.30. www.passadis.com

 

På Passadis får du også det beste av spekeskinker.
På Passadis får du også det beste av spekeskinker.

 

Kl. 23 Altervin

På den lille vinbaren La Vinya del Senyor – som betyr herrens vinmark – får du ikke bare et stort vinkart i hånda, men også utsikt til den vakre gotiske kirken Santa María del Mar fra 1200-tallet som på mange måter overgår både katedralen og Sagrada Familia i skjønnhet. Den er kjent for mange fra den historiske romanen Havets katedral av Idelfonso Falcone. Ved siden av vin både med og uten bobler, og fra inn- og utland, tilbys et godt utvalg av tapas.

Plaça Santa María 5. Tlf 93 310 33 79. Ma-to 12.00- 1.00, fr-lø 12.00-2.00, sø 12.00-00.00.

La Concepcio har mer enn bare matvarer på kjøpe med seg.
La Concepcio har mer enn bare matvarer på kjøpe med seg. Bilde: oytun karadayi

 

 

Søndag 

Kl. 9 Bedre blir ikke frokosten

Du har ikke smakt en ekte tortilla de patata – spansk potetomelett – før du har vært hos Bar Manuel på det hyggelige markedet La Concepció, hvor det selges alt fra fine blomster til friske matvarer. Be om pan con tomate (brød med tomat), olivenolje og salt til tortillaen samt en cafe con leche. Manuels stand er til venstre hvis du kommer inn fra Carrer Valencia.

Aragó 313-317. Ma, lø 8.00-15.00, ti-fr 8.00-20.00. Juli og august ma-lø 8.00-15.00. www.laconcepcio.cat

 

Bilde:

Kl. 11.30 Tid for en aperitiff

Det er hipt å drikke vermut i Barcelona, men akkurat det er gått over hodet på folkene i La Vermutería del Tano i den rolige bydelen Gràcia. Her har de nemlig sendt vermú, som den krydrete hetvinen heter på spansk, over disken i årtier. Der finnes mer polerte vermutbarer i Barcelona, men denne skårer veldig høyt på sitt upretensiøse forhold til drikken som nytes kald før måltidet eller som følge til tapas.

Bruniquer 30. Ma-fr 9.00-21.00, lø-sø 12.00-16.00.

 

Kl. 14 Lunsj i Gràcia

Når du først er her, bør du fortsette inn i Gràcia som er kjent for sine mange hyggelige plasser og som  mange turister helt overser. På hjørnet av Plaça Revolució de Setembre 1868 – ved siden av shoppinggaten Verdi – ligger Pepa Tomate som er stedet for tapas med en twist: Prøv husets buñuelos de espinacas, en slags spinatboller, stekte grønne tomater eller pulpo a la gallega, blekksprut med stekte poteter, paprika og havsalt.

Plaça Revolució de Setembre 1868 17. Tlf 93 210 46 98. Ma 20-1.00, ti-fr 9-1.00, lø 10-1.00, sø 11.00-1.00. www.pepatomate.com

 

Kl. 17 Guddommelig gelato

Det er vanskelig å oppdrive bedre italiensk is enn den som folkene bak DeLaCrem lager. Iskremen lages i kjelleretasjen og de tilbyr også gode kaker og kaffe. Prøv en affogato, en kule vaniljeis som svømmer i en espresso.

Enric Granados 15. Tlf 93 004 10 93. Ma-on 9.30-21.30, to-lø 9.30-00.30, sø 9.30-21.30.

delacrem.cat

 

Kl. 18.30 Solnedgang over Barceloneta

Se sola gå ned over Middelhavet fra terrassen til den hippe sandwichbaren og pizzeriaen Santa Marta. Her er du i gode hender: Det er Colombo-brødrene som står bak og de er to italienere som også lager glimrende venetiansk mat i Ximei i bydelen Poble-sec.

Grau i Torras 59. Ma-sø 10.00-23.00

Bilde:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen