Sprekere 50-åring

Varenummer 6664 Rødvin, som i går fylte et halvt århundre er i anledning jubileet blitt staset opp med noen ekstra kvalitetsdråper - og er nå i vesentlig bedre form. La oss håpe at tidenes mest solgte vin blir funnet verdig å få beholde festskruden og for
Aase E. Jacobsen
03 Februar 2000 - 23:42

For når et av polets sterkeste varemerker pusses opp, vil det være galskap - og et svik mot lojale kunder -å gå tilbake til den opprinnelige blandingen. I hvert fall i følge god kundepleie og læren om merkevarebygging. Etter at Apéritif testet den vanlige Rødvin med jubileumsutgaven lot vi oss overbevise om at Rødvin faktisk ikke er så verst.

Den nye blandingen - eller cuvéen som det heter på vinspråket - inkluderer vin av vesentlig høyere kvalitet enn basisen. Og fremstår som en ren og lett kirsebærfruktig vin med innslag av kirsebærkjerner og et snev av tanniner i avslutningen. Den tåler derfor noe mer mat enn tidligere, men det er fortsatt snakk om lette retter, som pasta eller pizza, eller gjerne hvit fisk.

Prisen er fortsatt blant polets laveste, kroner 64,20 (eks. pant), og vinen er absolutt verd prisen og vel så det. Vi tipper at den blir en slager på årets mange 50-årsjubileumsfester. Til det formålet, altså når du skal servere vin til mange mennesker, og menyen ikke er spesielt krevende, for eksempel tradisjonelt koldtbord, er den helt utmerket.

Som mange andre 50-åringer har vinen opplevde mye. Det hele begynte i 1946 da vinsalget ble sluppet fri etter krigen. Vinmonopolet lanserte to nye merker, Rødvin og Hvitvin, som var rester etter tyskernes vinbeholdninger, hovedsakelig av tysk og italiensk opprinnelse. Produktene ble snart sluttsolgt og oppstod igjen først i 1950. Prisen var da seks kroner, derav klengenavnet sekskroners som den beholdt til langt utpå syttitallet. Senere er Norsk Rødvin og Château Hasle mer vanlige utnavn.

Forskjellen fra 1950-versjonen til dagens utgave er nok svært stor, i det vinfremstillingen i Sør-Frankrike og Sør-Spania, som riktignok var hovedkilden da som nå, har gjennomgått stor grad av modernisering. Vi antar derfor at vi ikke hadde definert Rødvin som en god vin eller et godt kjøp i dag all den tid nåverdien av seks 1950-kroner er hele 82,95 kroner. Og for det beløpet har du mer å velge mellom.
 
Ukens vin på mobilen
 
Stårdu på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Telenor Link til byr Apéritif deg det.
 
Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1980
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Norgesrekord i kokebokssalg

Eyvind Hellstrøms Grunnboka har snart solgt 200.000 eksemplarer på knappe tre måneder.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her