Stakk av etter kontrollbesøk

Nærmere halvparten av de restaurantansatte jobbet uten å være registrert. Noen stakk også av.
Redaksjonen
27 Juni 2008 - 15:00

Dette var resultatet etter at Skatt Midt og Trondheim kemnerkontor kontrollerte 17 spisesteder i Trondheim.
 
- Til sammen var det 56 ansatte på jobb på de ulike stedene. Av dem var over 40 prosent ikke innmeldt i arbeidstakerregisteret, sier kontrollsjef Britt Inger Ileby i Skatt Midt-Norge.
 
Juks
Når arbeidstakere ikke er innmeldt i registeret, kan det tyde på at det foregår både svart arbeid og svart omsetning.
 
- Arbeidstakerregisteret har betydning for den ansattes rettigheter, for eksempel når det gjelder pensjon- og trygdeytelser. Når en person ikke er innmeldt, kan det være fordi vedkommende går på trygd. Vedkommende vil unngå at de svarte inntektene blir oppdaget, sier Ileby.
 
Også når det gjelder innkreving og lønnsinnberetning har arbeidstakerregisteret betydning. Nå vil Skatt Midt og kemnerkontoret gå videre med sakene, i samarbeid med Nav.
 
Har plikt
- Arbeidsgivere er pliktige til å melde inn en ansatt i løpet av en uke. Ett av stedene vi kontrollerte, hadde fem arbeidstakere. Ingen av dem var meldt inn. Da ble det sagt at samtlige hadde begynt dagen før, sier kontrollsjef Harald Holland ved kemnerkontoret.
 
Et annet sted var det to arbeidstakere som rett og slett forsvant da kontrollørene kom. Det var også et spisested som ikke var momsregistrert, til tross for at det hadde vært i drift i flere måneder.
 
Kontrollen rettet seg spesielt mot mindre bedrifter, med opptil 12-13 ansatte. Også i resten av Midt-Norge ble en lang rekke restauranter og kafeer kontrollert, men resultatene her er ikke klare ennå.
 
- Noen steder var forholdene så graverende at det ble holdt utvidet kontroll. Blant annet ble regnskapet tatt med, sier Ileby til Adresseavisen.
 
Gransker bransjen
Skatteetaten vil ha et spesielt fokus på restaurantbransjen fremover. Noen av bedriftene som nå ble kontrollert, kan risikere å miste skjenkebevillingen. Det kan også bli aktuelt å gå til anmeldelse, avhengig av hva som avdekkes i de videre undersøkelsene.
 
- Vi vil fortsette å kontrollere, kanskje også i samarbeid med Mattilsynet. Vi ser jo hvor opptatt folk er av smilefjesene som blir hengt opp. At en bedrift følger lover og regler når det gjelder moms og skatt, burde også være viktig, sier Ileby.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 08. desember

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her