Stakk av etter kontrollbesøk

Nærmere halvparten av de restaurantansatte jobbet uten å være registrert. Noen stakk også av.
Redaksjonen
27 Juni 2008 - 15:00

Dette var resultatet etter at Skatt Midt og Trondheim kemnerkontor kontrollerte 17 spisesteder i Trondheim.
 
- Til sammen var det 56 ansatte på jobb på de ulike stedene. Av dem var over 40 prosent ikke innmeldt i arbeidstakerregisteret, sier kontrollsjef Britt Inger Ileby i Skatt Midt-Norge.
 
Juks
Når arbeidstakere ikke er innmeldt i registeret, kan det tyde på at det foregår både svart arbeid og svart omsetning.
 
- Arbeidstakerregisteret har betydning for den ansattes rettigheter, for eksempel når det gjelder pensjon- og trygdeytelser. Når en person ikke er innmeldt, kan det være fordi vedkommende går på trygd. Vedkommende vil unngå at de svarte inntektene blir oppdaget, sier Ileby.
 
Også når det gjelder innkreving og lønnsinnberetning har arbeidstakerregisteret betydning. Nå vil Skatt Midt og kemnerkontoret gå videre med sakene, i samarbeid med Nav.
 
Har plikt
- Arbeidsgivere er pliktige til å melde inn en ansatt i løpet av en uke. Ett av stedene vi kontrollerte, hadde fem arbeidstakere. Ingen av dem var meldt inn. Da ble det sagt at samtlige hadde begynt dagen før, sier kontrollsjef Harald Holland ved kemnerkontoret.
 
Et annet sted var det to arbeidstakere som rett og slett forsvant da kontrollørene kom. Det var også et spisested som ikke var momsregistrert, til tross for at det hadde vært i drift i flere måneder.
 
Kontrollen rettet seg spesielt mot mindre bedrifter, med opptil 12-13 ansatte. Også i resten av Midt-Norge ble en lang rekke restauranter og kafeer kontrollert, men resultatene her er ikke klare ennå.
 
- Noen steder var forholdene så graverende at det ble holdt utvidet kontroll. Blant annet ble regnskapet tatt med, sier Ileby til Adresseavisen.
 
Gransker bransjen
Skatteetaten vil ha et spesielt fokus på restaurantbransjen fremover. Noen av bedriftene som nå ble kontrollert, kan risikere å miste skjenkebevillingen. Det kan også bli aktuelt å gå til anmeldelse, avhengig av hva som avdekkes i de videre undersøkelsene.
 
- Vi vil fortsette å kontrollere, kanskje også i samarbeid med Mattilsynet. Vi ser jo hvor opptatt folk er av smilefjesene som blir hengt opp. At en bedrift følger lover og regler når det gjelder moms og skatt, burde også være viktig, sier Ileby.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

Prøv denne oppskriften hvor kalkunfileten får følge av rødløksmarmelade og eplesaus. Så kan du lage en vri på høsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her