Stakk av etter kontrollbesøk

Nærmere halvparten av de restaurantansatte jobbet uten å være registrert. Noen stakk også av.
Redaksjonen
27 Juni 2008 - 15:00

Dette var resultatet etter at Skatt Midt og Trondheim kemnerkontor kontrollerte 17 spisesteder i Trondheim.
 
- Til sammen var det 56 ansatte på jobb på de ulike stedene. Av dem var over 40 prosent ikke innmeldt i arbeidstakerregisteret, sier kontrollsjef Britt Inger Ileby i Skatt Midt-Norge.
 
Juks
Når arbeidstakere ikke er innmeldt i registeret, kan det tyde på at det foregår både svart arbeid og svart omsetning.
 
- Arbeidstakerregisteret har betydning for den ansattes rettigheter, for eksempel når det gjelder pensjon- og trygdeytelser. Når en person ikke er innmeldt, kan det være fordi vedkommende går på trygd. Vedkommende vil unngå at de svarte inntektene blir oppdaget, sier Ileby.
 
Også når det gjelder innkreving og lønnsinnberetning har arbeidstakerregisteret betydning. Nå vil Skatt Midt og kemnerkontoret gå videre med sakene, i samarbeid med Nav.
 
Har plikt
- Arbeidsgivere er pliktige til å melde inn en ansatt i løpet av en uke. Ett av stedene vi kontrollerte, hadde fem arbeidstakere. Ingen av dem var meldt inn. Da ble det sagt at samtlige hadde begynt dagen før, sier kontrollsjef Harald Holland ved kemnerkontoret.
 
Et annet sted var det to arbeidstakere som rett og slett forsvant da kontrollørene kom. Det var også et spisested som ikke var momsregistrert, til tross for at det hadde vært i drift i flere måneder.
 
Kontrollen rettet seg spesielt mot mindre bedrifter, med opptil 12-13 ansatte. OgsÃ¥ i resten av Midt-Norge ble en lang rekke restauranter og kafeer kontrollert, men resultatene her er ikke klare ennÃ¥.
 
- Noen steder var forholdene så graverende at det ble holdt utvidet kontroll. Blant annet ble regnskapet tatt med, sier Ileby til Adresseavisen.
 
Gransker bransjen
Skatteetaten vil ha et spesielt fokus på restaurantbransjen fremover. Noen av bedriftene som nå ble kontrollert, kan risikere å miste skjenkebevillingen. Det kan også bli aktuelt å gå til anmeldelse, avhengig av hva som avdekkes i de videre undersøkelsene.
 
- Vi vil fortsette å kontrollere, kanskje også i samarbeid med Mattilsynet. Vi ser jo hvor opptatt folk er av smilefjesene som blir hengt opp. At en bedrift følger lover og regler når det gjelder moms og skatt, burde også være viktig, sier Ileby.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her