Sterk vekst i salget av økoviner

Interessen for økologiske viner øker i Norge. I fjor ble det solgt over 150.000 liter økologisk svakvin.
Redaksjonen
22 Mars 2007 - 19:56

Det er tall fra Vinmonopolet og serveringsbransjen (HoReCa) som viser dette. I 2006 økte salget med 18 prosent sammenliknet med året før. Totalt ble det solgt 156.000 liter med økologisk svakvin i Norge i fjor.

Tallet kan faktisk være høyere, ettersom det kan finnes flere viner som er økologisk dyrket enn det som fremkommer i statistikk. Det er nemlig ikke alle produsenter som merker varen. Det som er med i statistikken er altså viner som er merket som økologisk.

Rekordfart
Statistikken er utarbeidet av Focus Wines for Vin-og brennevinleverandørenes forening (VBF). Den viser at salget av økologiske viner øker med rekordfart. Siden 2000 har salget av denne type viner blitt 50-doblet og VBF tror at veksten bare vil fortsette i årene som kommer.

Interesse
- Vi forventer at salget av økologiske viner i Norge vil fortsette å øke betydelig. Mens det i 2000 bare ble solgt ca 3.000 liter med økologisk vin økte salget til 156.000 liter i 2006.

Dette viser at interessen for økologiske produkter når stadig flere vinkonsumenter, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i VBF.

På tross av veksten i salget av økologiske viner, utgjør produktgruppen ikke mer enn 0,26 % av det totale salget av vin i Norge.

Økologisk rødvin
Det er først og fremst økologiske rødviner som selges i Norge. Fordelt på kategorier innenfor økologisk vin, ble det i 2006 solgt 142.000 liter rødvin, 12.000 liter hvitvin og 2.000 liter musserende vin. 

- Flere enn 9 av 10 flasker med økologisk vin var rød. Nye produkter og økt interesse kan imidlertid føre til at dette markedsforholdet endrer seg i tiden som kommer, sier Jordheim.

Statistikken fra VBF viser videre at serveringsstedene i 2006 stod for 7% av salget for økologiske viner i Norge. Resten ble solgt på Vinmonopolet.

Salg av økologisk vin - tall i 1000 liter.

Produkt

2000 

2005

2006

Rød

2 805

125 673

142 815

Hvit

324

5 633

11 906

Musserende

-

1 342

1 994

Totalt:

3 129

132 648

156 714

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her