Sterkt skal det være

At juleøl er best med styrken i behold demonstrerer Apéritifs test av i alt 35 juleøl til fulle. Ringnes' nyvinning, Julebokk, med hele 9,9 alkoholprosenter (klasse G) innabords, behersker teten sammen med Fredrikstad Juleøl og Ringnes Juleøl i klasse F.
Redaksjonen
11 Oktober 1999 - 23:40

Til tross for at salget av juleøl har gått ned hvert år etter at politikerne valgte å flytte det til polutsalgene, velger bryggeriene fortsatt å produsere det ekte juleølet. For mange ølelskere er lanseringen av juleølet kanskje årets desiderte høydepunkt. I år som tidligere år er det de ekte sakene som stikker av med flest lovord. Dessuten virker det som om bryggeriene har lagt seg enda mer i selen i år for så topptung tet har vi ikke opplevd før. Fredrikstad og Ringnes'' juleøl i klasse F får sammen med Ringnes Julebokk toppskår, fem stjerner. Nærmere hyrdestunden kommer du ikke.
 
Det som er nytt av året er at forbudet mot å lage øl med mer enn sju prosent er opphevet og dermed åpnes det for skikkelig sterkt juleøl, slik det ble laget på gårdene i hine glade tider. Julebokk er Ringnes'' svar på denne utfordringen. Og forsøket er usedvanlig vellykket selv om panelet gjerne vil understreke at dette ikke er et juleøl. Det er imidlertid perfekt til å nytes foran peisen en kald kveld så vel før jul som etter.
 
I juleøl light-kategorien, altså klasse D, med inntil 4,75 prosent alkohol, stikker en annen nyvinning av med seieren. Juleøl i boks: Ringnes Julebrygg. Mange vil fnyse ved tanken på å plante ølbokser på bordet når det er julemat på tallerkenen. Men for atter andre er drikkevarer i boks helt streit. Når det smaker så godt som dette julebrygget, er vel emballasjen uviktig?
 
Hederlige produkter i denne kategorien er også Grans Juleøl, Hansa Julebrygg, Hansa Juleøl til akevitt, God JuleMack (boks) og CB Ekte Julebrygg. Så velger du butikken som innkjøpssted, har du likevel mye godt å velge mellom. Dessuten er panelet inntrykk at kvaliteten på øl i klasse D er blitt bedre sammenlignet med tidligere år.
 
God juleølsmaking. Det er nemlig en god, gammel tradisjon fra middelalderen å smake på juleølet, før jul!
 
Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs faste smakere Remi Madsen, kjellermester, Hotel Continental og Knut Aanonsen, vinkelner, Statholdergaarden.
 
Testen, som ble gjennomført 10. november, omfatter de aller fleste juleøl i salg i Norge i smaksøyeblikket. De ble smakt blindt etter kategori. Panelet fikk overhodet ingen opplysninger om produktene, utover generell gruppe, før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte juleøls identitet og pris.
 
Poengskalaen er femdelt:

 

 

 

 

 
Antall stjerner er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte juleøls kvalitet uten hensyntagen til hva den koster.
 
Klasse F og G

 
Fredrikstad Juleøl 6,5 %
Hansa Borg Bryggerier
Mørk brun. Stor, søtlig duft av malt, brent karamell, krydder og honning. Smaken er den samme som duften. Perfekt skum. Stor deilig fylde. Flotte bittertoner i finishen. Nytes til alt av kraftig julemat.
 
Ringnes Juleøl 6,5 %
Pripps-Ringnes
Mørk mahogny. Tung, mørk duft med krydder og alt det andre du forventer. Fyldig og god smak med flott balanse mellom bitterstoffer og sødme, nesten leskende. Lengden er utmerket. Drikk dette fullkomne juleølet til de fleste juleretter. Det er umulig å ikke like dette ølet. Prøv det for øvrig sammen med Gilde Non Plus Ultra, det er rett og slett perfekt.
 
Ringnes Julebokk 9,9 %
Pripps-Ringnes
Brunsvart farge. Flott, kompleks og kraftig duft av malt, noe humle, mint, sitrus og krydder. Fyldig og kraftfull i anslaget, godt skum, uhyre godt balansert med fine bittertoner i finishen som gjør at ølet er relativt friskt alle de tunge smakene til tross. Et svært vellaget og behagelig øl, men det er ikke noe juleøl. Passer bedre som koseøl en kald vinterdag.
 

 
Lillehammer Bryggeri Juleklassiker 6,5 %
Pripps-Ringnes
Mahognyfarget. Sødmefylt duft med krydder, appelsinskall og karamell. Fyldig, god smak. Meget harmonisk med fint krydderpreg. Perfekt balanse mellom bitterstoffer og sødme. Et meget godt juleøl til fisk også lutefisk.
 

 
Borg Juleøl 6,5 %
Hansa Borg Bryggerier
Mørk brun. God og harmonisk duft av humle, malt og julekrydder. Kraftig og samtidig bløtt smaksanslag, stor fylde og sødme. Et noe polert men godt øl på den snille siden (mangler litt bitterhet). Drikkes til pinnekjøtt eller kalkun.
 
Frydenlund Juleøl 6,5 %
Pripps-Ringnes
Mørk farge. Mye krydder i duften som også byr på animalske aromaer. Flott krydderpreg i smaken. Fin, tørr finish. Et fyldig og lett leskende juleøl på den tunge siden. Det passer derfor til ikke for kraftige retter.
 

 
CB Juleøl 6,5 %
Christianssands Bryggeri
Mørk brun. God, kraftig krydret og lett syrlig duft. Stort sødmefylt anslag, harmonisk midtparti, men litt vel mye bitterstoffer i finishen. Børe derfor drikkes sammen med ribbe.
 
Hansa Juleøl 6,5 %
Hansa Borg Bryggerier
Mahognyfarget. Gode juleølsaromaer (krydder, malt, humle og honning) i duften. Kraftig smaksanslag, god rikhet og fylde, fin bitterhet i finishen. Et vellaget og balansert øl til fet Mat.
 
Akershus Juleøl 6,5 %
Akershus Bryggerier
Brunoransje. Stort innslag av malt i duften samt brent karamell, humle og kjøttbuljong. Søtlig anslag. Et tungt og kraftig juleøl med behagelig bitterhet i finishen som frisker opp bildet. Drikk til røkt mat.
 

 
Mack Juleøl 6,5 %
Macks Bryggerier
Lys mahogny. God sødmefylt duft med malt, humle og krydder som kanel. Et ganske lett og elegant øl, litt lite sødme i forhold til bitterstoffer, men bra lengde. Drikk til lettere julemat.
 

 
Leif Gundersens hjemmelagete juleøl
Rødbrunt. Lett sitrus, krydder og sjokoladearomaer med litt ferskpreg. Smaken er lik. Ølet mangler ørlite balanse men finishen er bra med god bitterhet.
 

 
Godelive Juleøl m/ krydder 6,5 %
Uklar. Sterkt krydret duft med kanelstang og annet julekrydder. Skummet er så voldsomt at det vanskeliggjør drikking. Smaken er heller ikke særlig behagelig.
 
Klasse D
 

 
Ringnes Julebrygg (boks)
Pripps-Ringnes
Mørk brun. Deilig, rik duft av humle, malt og krydder. Fint og smaksrikt anslag, godt skum, perfekt balanse mellom bitterhet og sødme, bra lengde. Et utmerket og anvendelig matøl i juleøl light-klassen.
 

 
Grans Juleøl
Grans Bryggeri
Lys juleølfarge. Frukt, krydder og fleskesvor i duften. Friskt og godt smaksanslag, fint skum, bra bittertoner i finishen. Et balansert juleøl til julemiddag som ribbe.
 
Hansa Julebrygg
Hansa Borg Bryggerier
Mørk farge. Frisk og fruktig pilslignende duft. Rikt anslag, et friskt og godt øl som mange vil like. Kanskje litt for kommersielt og lett for de virkelige ølhundene.
 
Hansa Juleøl til akevitt
Hansa Borg Bryggerier
Fin brun farge med rødskjær. Krydret duft med humle, nøtter og blomster. Ganske rikt øl med gode tørrstoffer og bra lengde. Et balansert øl til ikke for kraftig mat som juleribbe eller røkt pinnekjøtt.
 
God JuleMack (boks)
Macks Bryggerier
Middels lys brun. Fyldig duft med animalske toner og malt. Friskt anslag. Fint skum. Bra fylde. Noe malt og bitterhet i finishen. Et harmonisk øl til ikke for kraftig julemat.
 
CB Ekte Julebrygg
Christianssands Bryggeri
Frisk, krydret duft med snev av moden banan og anis. Ren og fin smak med tiltalende kryddertoner, bra bitterhet. Et balansert juleøl til peiskosen eller til lutefisk sammen med Simers Taffel
 

 
Sørlands Julebrygg
Pripps-Ringnes
Mørk farge. God og krydret duft av malt og anis. Friskt og lett krydderpreget anslag. Lett fylde. Et OK øl som slutter litt tørt. Bør drikkes til litt fet mat som svineribbe.
 
Tou Juleøl fra fat
Pripps-Ringnes
Mahognyfarge. Sødmefylt duft av smørbukkarameller med noe malt og humle. Bløtt anslag, ganske smaksrik med spesielle aromaer, bra bitterhet i finishen, men mangler litt trøkk.
 
CB Juleøl
Christianssands Bryggeri
Mørk farge. Fin sødmefylt duft med frukt, humle og malt. Rundt anslag. Lett fylde. Bra munnfølelse. Et greit juleøl til det meste av julemat av kjøtt.
 
Hansa Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
Dyp brunrød. Lett sødme i duften med sitrusfrukt, krydder og anis. OK fylde, behagelig munnfølelse, deilig skum, gode bitterstoffer i finishen. Et feminint juleøl som sikkert noen av gutta kommer til å like.
 
Borg Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
Mørk farge. Behagelig duft med humle, malt og krydder. Fine malt- og kryddertoner i smaken, bra bitterhet i finishen, men det er litt for lett.
 
Nordlands Juleøl
Pripps-Ringnes
Mørk mahogny. Ren og fin duft av humle, malt og krydder. Rikt og sødmefylt. Behagelig skum og munnfølelse. OK bitterhet.
 
Dahls Juleøl
Pripps-Ringnes
Lys brunoransje. Enkel og nesten vannaktig duft. Fin smaksanslag, bra fylde og gode bitterstoffer i finishen. Trekk for manglende duft.
 

 
Ringnes Julespesial
Pripps-Ringnes
Dyp brun med rødskjær. Litt enkel og søtlig duft med innslag av anis, humle og karamell. Lett i smaken, enkelt men likevel med god munnfølelse, bra bitterhet i finishen. Men det blir for lett til julemat.
 
Fredrikstad Juleøl
Hansa Borg Bryggerier
Brunrød. Fin duft av brent karamell og malt. Et litt for polert øl med alle smakskomponentene inne bare i for lite monn av alt.
 
Akershus Juleøl
Akershus Bryggerier
Mørk brun. Masse malt, krydder og buljong i duften. Smaken er lik med innslag av brent karamell. Litt bitterhet i finishen. Men ølet er litt tungt.
 
Mack Juleøl
Macks Bryggerier
Dyp brunfarge. Mye malt og noe humle i duften. Relativt balansert og kommersielt juleøl på den lette siden.
 

 
Borg Lutefiskøl
Hansa Borg Bryggerier
Fin, dyp gylden farge. Sødmefylt duft med humle og krydder. Litt anonym i starten, lett smak med noe bitterhet.
 
Dahls Julebrygg
Pripps-Ringnes
Mørk farge. Fin, krydret maltduft. Lett, nærmest vandig smak med overvekt av tørrstoffer. For bitter finish. Ikke helt i balanse.
 
Ringnes Juleøl
Pripps-Ringnes
Brunlig farge. Krydret og animalsk duft. Friskt anslag, litt vandig, men OK balanse mellom bitterstoffer og sødme. Spriker litt.
 
Trio Juleøl
Trio Bryggeri
Brunoransje. Spesiell krydderduft med relativt stort innslag av malt. Godt og sødmefylt anslag, bra bitterhet i finishen, men buljongaktige aromaer forstyrrer bildet noe.
 

 
Hreina Log
Mimirs Brunn (salgsagent Eurowine)
Lys pilsfarge. Lett og sødmefylt duft med humle og maltkarakter. Lett og enkel smak, litt hul i midtfasen, sødme i ettersmaken. Et enkelt øl som blir for lett i julesammenheng. Passer bedre i sommervarmen.
 
Frydenlund Juleøl fra fat
Pripps-Ringnes
Mørk farge. Enkel og lett duft av overveiende humle. Kraftig og nærmest metallisk, slapp finish. Et altfor sødmerikt og kommersielt øl.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste
+
Tester
Champagne til nyttår

De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste

Utvalget av topp champagne er fortsatt formidabelt - og det i alle prisklasser. Skal du sikre deg noen av disse lekkerbiskenene før året er omme, må du handle nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen
+
Ukens vin

Tilbake til gamle høyder med super konsentrasjon til prisen

Denne rødvinen har vært med oss siden slutten av 90-tallet. Og etter noen svakere årganger, har den hentet seg heftig inn igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste
+
Tester
Champagne til nyttår

De 100 beste champagnene på polet akkurat nå - dette er det ypperste av det ypperste

Utvalget av topp champagne er fortsatt formidabelt - og det i alle prisklasser. Skal du sikre deg noen av disse lekkerbiskenene før året er omme, må du handle nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet
Godbiter i pollisten

Denne magnumflasken vil jeg finne under juletreet

Den og normalutgaven finnes sågar i 120 polutsalg, forresten sammen med godbiter fra samme bunnsolide og tradisjonsrike produsent.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Om du bare har tid til et smørbrød til middag, la det bli en fest som med denne løsningen
Dagens rett
Varmt kyllingsmørbrød - panini med kylling og ost

Om du bare har tid til et smørbrød til middag, la det bli en fest som med denne løsningen

Det er heller ikke mange ingrediensene som trengs for at det skal bli en suksess.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet
Dagens rett
Omelett á la Mexico

Denne retten kan serveres når som helst på døgnet

Uansett når på dagen du velger å spise middag vil dagens tips til en rask omelett gi deg varm og god magefølelse. Spesielt dersom du hiver på ekstra salsa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen
Dagens rett
Verdens beste eggepai

En pai som denne gjør kål på det du måtte ha av rester etter helgen

For under et tykt dekke av egg, fløte og parmesan får det meste nytt liv. Og du blir god og mett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar
Worlds50Best Bars 2021

Monica Berg og Alex Kratena driver verdens nestbeste bar

I årets kåring av Worlds50Best Bars er det Tayēr + Elementary som får aller mest oppmerksomhet. Monica Berg og Alex Kratena sitt felles mesterverk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her