Støtter vindyrking utenfor Stockholm

Flere og flere landbrukere tror det er mulig å dyrke vin i Mälardalen utenfor Stockholm.
Redaksjonen
01 Juni 2007 - 06:20

- I motsetning til hva mange tror, så finnes det gode forutsetninger for vindyrking på våre breddegrader, sier Kristina Häggberg i Ekerö vinodling.
 
Fikk støtte
Hun startet selskapet sammen med samboeren Joakim for to år siden. Selskapet har fått støtte av fylket, men før prosjektet kom så langt gjennomførte det en egenfinansiert prøveplanting som ga gode resultater.
 
- De viktigste faktorene for å lykkes er at man har bra jord og godt med solskinn. Det finnes druesorter som tåler ned mot førti minusgrader, så det er ikke noe problem, mener hun.
 
2 000 stokker
I løpet av 2005 ble det ved hjelp av fylkesprosjektet kjøpt inn 2 000 vinstokker fra Østerrike. Häggberg dyrker ni forskjellige sorter, og de blå druene dominerer. Hun har 1 500 planter og mest av pinot noir, skriver WOWnews.se.
 
Flere planter
I løpet av 2006 har hun plantet ytterligere 2 000 planter og om et par år håper hun å nå målet om 8 000 planter og en årsproduksjon på 10 000 liter vin.
 
Egen kjeller
Selve fremstillingen av vinen kommer i starten til å skje på en vingård i Flen. Dette er av økonomiske og praktiske årsaker. Men på sikt er planen å bygge en egen kjeller på gården for å kunne ha et noenlunde stort lager av den egenproduserte vinen.
 
Det finnes i dag 18 kommersielle vingårder i Sverige. Flesteparten ligger i Sør-Sverige og på Gotland. Gården i Mälardalen er den nordligste i Sverige.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi
Dagens rett

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi

Overrask med en smakfull kyllingrett med sitron- og basilikumcouscous til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her