Strengere hygienekrav

I løpet av kort tid kommer det strengere regler for håndtering av mat.
Redaksjonen
25 Mars 2009 - 18:00

Den såkalte hygienepakken ble innført i EU allerede i 2006. Nå står Norge og de andre EØS-landene for tur.
 
Reglene kommer trolig før sommeren.
 
Tryggere mat
Det nye hygieneregelverket krever at blant annet bakerier, restauranter, hoteller, kantiner og andre som selger og serverer mat skal ha kvalitetssystemer basert på det internasjonale fareanalysesystemet HACCP.
 
- Norsk mat er i utgangspunktet trygg, men nå blir den enda tryggere, sier næringsmiddelteknolog Geir-Otto Kjelstrup i Anticimex.
 
Det nye regelverket betyr endret og mer omfattende dokumentasjon i matproduksjonen.
 
Komplisert
De nye reglene er så tunge å tolke på egenhånd at Mattilsynet har bedt hver bransje lage egne retningslinjer, en fortolkning av reglene.
 
Anticimex skal undervise forpleinings- og serveringsbransjen i praktisk bruk retningslinjene.
 
- Vi er allerede i gang med kursene og merker nok en viss lettelse hos de som får veiledning. Regelverk laget av EU-byråkrater kan være en tung sak i dobbelt forstand, sier Kjelstrup.
 
Ingen vei utenom
- Selv om det kan komme overgangsordninger, er det ingen vei utenom. Alle må inn i folden før eller senere. Men vi har fått hele bransjestandarden inn på en brukervennlig CD-rom, sier Jasmijn Wieringa Evjen i NHO.
 
Men for noen blir overgangen enklere enn andre.
 
- Hotellkjeder, restaurantkjeder og andre store enheter har mye av innholdet i hygienepakken på plass allerede. Andre og mindre aktører har ofte færre ressurser til rådighet og syns hygieneregelverk er komplisert, sier hun.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her