Drikke
Styr unna vin i klare glassflasker

Styr unna vin i klare glassflasker

En tredel av vinen er lysskadet ifølge britisk undersøkelse.
Redaksjonen
06 Januar 2015 - 20:38

Det er Harpers.co.uk som bringer denne urovekkende nyheten som er et resultat av en undersøkelse utført av Wotwine. Av de 6000 flaskene firmaet har testet over to år, viste 35 prosent viste tegn til lysskader.

Vinene er for øvrig testet av profesjonelle smaker, både masters of wine, vinprodusenter, sommelierer og personer tilknyttet vinbransjen på jakt etter viner som er gode kjøp.

Dyre viner mer utsatt

Om en tredel viste tegn til skader, var det likevel bare 4 prosent som var helt ødelagt av lys. Til sammenligning var 1 prosent korkskadet. Den lave prosenten korkskade henger sammen med at mye av vinen er i den rimeligere prisklassen og dermed er utstyrt med skrukork.

Den høye lysskadeprosenten skyldes kombinasjonen av klart glass og belysning i supermarkedene.

Siden klare glassflasker er vanligst for rimelige hvite og rosa viner, var skadeprosenten høyest her. Men faren for skader er faktisk størst for dyrere viner siden de har lavere omløpshastighet enn billigere viner som dermed utsettes for det skadelige lyset i en kortere periode.

Når det er sagt, er det forskjell på lys. Det er særlig det fluoriserende butikklyset som er verst. Det som kjennetegner slik belysning er at det har bølgelengder på nivå med ultrafiolette lysstråler (UV-lys) som faktisk kan ødelegge vin i løpet av noen timer.

Lyssky emballasje hjelper

Vinene som ble testet ble hentet fra forskjellige steder i butikken, og de som var mest utsatt var flaskene som ble utstilt ved enden av reolene. Derfor er konklusjonen fra testen til Wotwines panel klar: styr unna disse eksponeringene og plukk heller fra de mer beskyttete hyllene.

Vinene som er ødelagt av lys smaker flatt og kjedelig og kan sågar få en ubehagelig bismak.

Derfor pakkes eksklusive viner som Louis Roederers Cristal og Franciacortaen Ca’ del Bosco inn i gyllen og «lyssky» cellofan. Britiske supermarkedkjeder med en viss kvalitetsprofil for vin som Tesco har derfor endret sin belysningspolicy og bruker UV-fritt lys i vinavdelingen. Marks & Spencer på sin side unngår vin i klare flasker.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her