Drikke
Styr unna vin i klare glassflasker

Styr unna vin i klare glassflasker

En tredel av vinen er lysskadet ifølge britisk undersøkelse.
Redaksjonen
06 Januar 2015 - 20:38

Det er Harpers.co.uk som bringer denne urovekkende nyheten som er et resultat av en undersøkelse utført av Wotwine. Av de 6000 flaskene firmaet har testet over to år, viste 35 prosent viste tegn til lysskader.

Vinene er for øvrig testet av profesjonelle smaker, både masters of wine, vinprodusenter, sommelierer og personer tilknyttet vinbransjen på jakt etter viner som er gode kjøp.

Dyre viner mer utsatt

Om en tredel viste tegn til skader, var det likevel bare 4 prosent som var helt ødelagt av lys. Til sammenligning var 1 prosent korkskadet. Den lave prosenten korkskade henger sammen med at mye av vinen er i den rimeligere prisklassen og dermed er utstyrt med skrukork.

Den høye lysskadeprosenten skyldes kombinasjonen av klart glass og belysning i supermarkedene.

Siden klare glassflasker er vanligst for rimelige hvite og rosa viner, var skadeprosenten høyest her. Men faren for skader er faktisk størst for dyrere viner siden de har lavere omløpshastighet enn billigere viner som dermed utsettes for det skadelige lyset i en kortere periode.

Når det er sagt, er det forskjell på lys. Det er særlig det fluoriserende butikklyset som er verst. Det som kjennetegner slik belysning er at det har bølgelengder på nivå med ultrafiolette lysstråler (UV-lys) som faktisk kan ødelegge vin i løpet av noen timer.

Lyssky emballasje hjelper

Vinene som ble testet ble hentet fra forskjellige steder i butikken, og de som var mest utsatt var flaskene som ble utstilt ved enden av reolene. Derfor er konklusjonen fra testen til Wotwines panel klar: styr unna disse eksponeringene og plukk heller fra de mer beskyttete hyllene.

Vinene som er ødelagt av lys smaker flatt og kjedelig og kan sågar få en ubehagelig bismak.

Derfor pakkes eksklusive viner som Louis Roederers Cristal og Franciacortaen Ca’ del Bosco inn i gyllen og «lyssky» cellofan. Britiske supermarkedkjeder med en viss kvalitetsprofil for vin som Tesco har derfor endret sin belysningspolicy og bruker UV-fritt lys i vinavdelingen. Marks & Spencer på sin side unngår vin i klare flasker.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her