Svensk seier på flaggans dag

Peter Sandqvist fra Dr Holms på Geilo er årets beste østersåpner.
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2010 - 19:50

Svensken slo danske Heini Petersen, frilanskokk, på svenskenes nasjonaldag, 6. juni, i årets NM i østersåpning.
 
Dermed klarte ikke Petersen sin sjette NM-seier. Men han fikk en god trøst ved at datteren, 18 år gamle Maria Petersen, kvalifiserte seg til finalen, hvor hun ble nummer fire.

Stort potensial
Det var først og fremst et forrykende tempo som gjorde at Sandqvist stakk av gårde med seier. Han åpnet 30 østers på 2 minutter og 26 sekunder.

Men østersåpning handler ikke bare om hurtighet, for østersene skal åpnes prikkfritt, uten skallrester eller kutt i kjøttet. Samtidig skal de presenteres på en delikat måte. Også der lå Sandqvist et hestehode foran Petersen og nummer tre, Xiang Xu, fra Restauranthuset Operaen.
 
Xu fikk nest beste tid i selve finalen, men fikk mye trekk for kutt og skallrester. Xu stakk for øvrig av med premien for den raskeste tiden i de kvalifiserende rundene.

Juryen som bestod av Daniel Karlsson, Restaurant Klosteret samt de tidligere verdensmesterne Hasse Johannesson og Per Olofsson, på snarvisitt fra Sverige i anledning mesterskapet (og nasjonaldagen), var godt fornøyd med nivået på årets mesterskap.

Aller mest glede var det over kvinneinnsatsen, men de vil også fremheve at flere har et stort potensial hvis de bare gir seg bedre tid og fokuserer mer på kvalitet i selve åpningen.

Ikke bare tid
Det er altså ikke tiden alene som avgjør hvem som vinner. Straffepoeng gis både for kutt i østerskjøttet, det at østersen ikke er løsnet fra skallet eller at den ikke ligger riktig vei, skallrester på østerskjøttet og eventuelt blod fra åpneren! Med det store tempoet er det nemlig rett som det er at deltakerne kutter seg.

Her kan du studere reglementet

Juryen gir altså bonuspoeng for pen presentasjon. Et viktig element siden østersene skal kunne serveres til restaurantgjester etterpå.

Prisen for beste presentasjon gikk til Maria Petersen i hennes første NM. Hun fikk 17 bonussekunder på sin presentasjon, som bare var ett fattig sekund bedre enn hva hennes far, Heini, fikk.
 
Glade vinnere
Under årets mesterskap vanket det flotte premier til deltakerene innen flere kategorier. Vinnerene i årets NM i østersåpning er:
 
• Norgesmester i østersåpning 2010 - Peter Sandqvist (vinner en klokke fra Omega, champgane fra Pommery, reise og opphold på Radisson Blu Galway Bay Hotel under årets VM)
• Beste presentasjon - Maria Petersen med 17 bonussekunder
• Beste tid - Xiang Xu med 1:48 på 20 østers
• Beste kvinnelige østersåpner - Maria Petersen
 

Stort publikumsarrangement
I konkurransesammenheng er det publikum som får anledning til å smake på delikatessene. Og det var det mange som benyttet seg av muligheten til under årets NM som fant sted på Aker Brygge i Oslo.
 
Arrangementet var lagt til det årlige Oslo Race Week som samler seilerentusiaster fra fjern og nær og som markerer hovedstadens fjordtilhørighet.

NM i østersåpning arrangeres av Apéritif i samarbeid med Eksportutvalget for fisk, Omega Norge, Vinordia, Radisson Blu Hotels and Resorts, og TABASCO®.

Vi gratulerer årets Norgesmester!

 
Foto: Roger Kolbu og Bård Ivar Flageborg
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her