Svensk seier på flaggans dag

Peter Sandqvist fra Dr Holms på Geilo er årets beste østersåpner.
Aase E. Jacobsen
06 Juni 2010 - 19:50

Svensken slo danske Heini Petersen, frilanskokk, på svenskenes nasjonaldag, 6. juni, i årets NM i østersåpning.
 
Dermed klarte ikke Petersen sin sjette NM-seier. Men han fikk en god trøst ved at datteren, 18 år gamle Maria Petersen, kvalifiserte seg til finalen, hvor hun ble nummer fire.

Stort potensial
Det var først og fremst et forrykende tempo som gjorde at Sandqvist stakk av gårde med seier. Han åpnet 30 østers på 2 minutter og 26 sekunder.

Men østersåpning handler ikke bare om hurtighet, for østersene skal åpnes prikkfritt, uten skallrester eller kutt i kjøttet. Samtidig skal de presenteres på en delikat måte. Også der lå Sandqvist et hestehode foran Petersen og nummer tre, Xiang Xu, fra Restauranthuset Operaen.
 
Xu fikk nest beste tid i selve finalen, men fikk mye trekk for kutt og skallrester. Xu stakk for øvrig av med premien for den raskeste tiden i de kvalifiserende rundene.

Juryen som bestod av Daniel Karlsson, Restaurant Klosteret samt de tidligere verdensmesterne Hasse Johannesson og Per Olofsson, på snarvisitt fra Sverige i anledning mesterskapet (og nasjonaldagen), var godt fornøyd med nivået på årets mesterskap.

Aller mest glede var det over kvinneinnsatsen, men de vil også fremheve at flere har et stort potensial hvis de bare gir seg bedre tid og fokuserer mer på kvalitet i selve åpningen.

Ikke bare tid
Det er altså ikke tiden alene som avgjør hvem som vinner. Straffepoeng gis både for kutt i østerskjøttet, det at østersen ikke er løsnet fra skallet eller at den ikke ligger riktig vei, skallrester på østerskjøttet og eventuelt blod fra åpneren! Med det store tempoet er det nemlig rett som det er at deltakerne kutter seg.

Her kan du studere reglementet

Juryen gir altså bonuspoeng for pen presentasjon. Et viktig element siden østersene skal kunne serveres til restaurantgjester etterpå.

Prisen for beste presentasjon gikk til Maria Petersen i hennes første NM. Hun fikk 17 bonussekunder på sin presentasjon, som bare var ett fattig sekund bedre enn hva hennes far, Heini, fikk.
 
Glade vinnere
Under årets mesterskap vanket det flotte premier til deltakerene innen flere kategorier. Vinnerene i årets NM i østersåpning er:
 
• Norgesmester i østersåpning 2010 - Peter Sandqvist (vinner en klokke fra Omega, champgane fra Pommery, reise og opphold på Radisson Blu Galway Bay Hotel under årets VM)
• Beste presentasjon - Maria Petersen med 17 bonussekunder
• Beste tid - Xiang Xu med 1:48 på 20 østers
• Beste kvinnelige østersåpner - Maria Petersen
 

Stort publikumsarrangement
I konkurransesammenheng er det publikum som får anledning til å smake på delikatessene. Og det var det mange som benyttet seg av muligheten til under årets NM som fant sted på Aker Brygge i Oslo.
 
Arrangementet var lagt til det årlige Oslo Race Week som samler seilerentusiaster fra fjern og nær og som markerer hovedstadens fjordtilhørighet.

NM i østersåpning arrangeres av Apéritif i samarbeid med Eksportutvalget for fisk, Omega Norge, Vinordia, Radisson Blu Hotels and Resorts, og TABASCO®.

Vi gratulerer årets Norgesmester!

 
Foto: Roger Kolbu og Bård Ivar Flageborg
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her