Svenskene drikker mindre

I fjor drakk svenskene hele 10 prosent mindre alkohol enn i toppåret 2004.
Redaksjonen
15 Desember 2009 - 12:24

Svenskene drikker i snitt 30 liter vin per år viser ny undersøkelse om svenske alkoholvaner.
Nedgangen skyldes først og fremst at import og smugling er redusert, samtidig som Systembolaget øker sitt salg. Verd å legge merke til er at reduksjonen i konsum skjer hos de som er under 50 år. Derimot synes den ikke å være redusert hos de over 50.

Det er først og fremst menn som reduserer sin bruk av alkohol, og det mer enn kvinner. Det viser statistikk fra Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (SoRAD) ved Stockholms universitet. Det skriver www.wownews.se.

− Når innførselskvotene ble avskaffet i 2004, og forbruket nådde rekordnivåer, var det ikke mange som så for seg den nedgangen vi nå ser i vårt tallmateriale, sier Mats Ramstedt, alkoholforsker på SoRAD og fortsetter:

− Oppgangen som skjedde fra midten av 1990-talet og fram til 2004 var eksepsjonell kraftig, og forbruket i 2008 er fremdeles nærmere 20 prosent høyere enn på midten av 90-tallet.

I undersøkelsen fremkommer blant annet:
• I Stockholms og Västra Götalands län drikker man mest. Der var forbruket 10,2 liter ren alkohol per innbygger over 15 år.
• Laveste forbruket finns i Norrland med 8,1 liter.
• En voksen svenske drakk i år 2008 i gjennomsnitt cirka 5 liter brennevin, 30 liter vin, 55 liter sterkøl, 17 liter folkøl og knapt 3 liter cider og tilsvarende. Dette tilsvarer totalt 9,4 liter ren alkohol. I 2004 var det 10,5 liter.
• Systembolagets salg sto i 2008 for 56 prosent av totalkonsumet. Tax free og smugling sto for 18 respektive 6 prosent. Resterende alkohol ble konsumert på restauranter (11 prosent) ble handlet i dagligvare som "folköl" (7 prosent) eller var hjemmebrent (2 prosent).

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her