Svenskene drikker mindre

I fjor drakk svenskene hele 10 prosent mindre alkohol enn i toppåret 2004.
Redaksjonen
15 Desember 2009 - 12:24

Svenskene drikker i snitt 30 liter vin per år viser ny undersøkelse om svenske alkoholvaner.
Nedgangen skyldes først og fremst at import og smugling er redusert, samtidig som Systembolaget øker sitt salg. Verd å legge merke til er at reduksjonen i konsum skjer hos de som er under 50 år. Derimot synes den ikke å være redusert hos de over 50.

Det er først og fremst menn som reduserer sin bruk av alkohol, og det mer enn kvinner. Det viser statistikk fra Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (SoRAD) ved Stockholms universitet. Det skriver www.wownews.se.

− Når innførselskvotene ble avskaffet i 2004, og forbruket nådde rekordnivåer, var det ikke mange som så for seg den nedgangen vi nå ser i vårt tallmateriale, sier Mats Ramstedt, alkoholforsker på SoRAD og fortsetter:

− Oppgangen som skjedde fra midten av 1990-talet og fram til 2004 var eksepsjonell kraftig, og forbruket i 2008 er fremdeles nærmere 20 prosent høyere enn på midten av 90-tallet.

I undersøkelsen fremkommer blant annet:
• I Stockholms og Västra Götalands län drikker man mest. Der var forbruket 10,2 liter ren alkohol per innbygger over 15 år.
• Laveste forbruket finns i Norrland med 8,1 liter.
• En voksen svenske drakk i år 2008 i gjennomsnitt cirka 5 liter brennevin, 30 liter vin, 55 liter sterkøl, 17 liter folkøl og knapt 3 liter cider og tilsvarende. Dette tilsvarer totalt 9,4 liter ren alkohol. I 2004 var det 10,5 liter.
• Systembolagets salg sto i 2008 for 56 prosent av totalkonsumet. Tax free og smugling sto for 18 respektive 6 prosent. Resterende alkohol ble konsumert på restauranter (11 prosent) ble handlet i dagligvare som "folköl" (7 prosent) eller var hjemmebrent (2 prosent).

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her