Svenskene drikker mindre

I fjor drakk svenskene hele 10 prosent mindre alkohol enn i toppåret 2004.
Redaksjonen
15 Desember 2009 - 12:24

Svenskene drikker i snitt 30 liter vin per år viser ny undersøkelse om svenske alkoholvaner.
Nedgangen skyldes først og fremst at import og smugling er redusert, samtidig som Systembolaget øker sitt salg. Verd å legge merke til er at reduksjonen i konsum skjer hos de som er under 50 år. Derimot synes den ikke å være redusert hos de over 50.

Det er først og fremst menn som reduserer sin bruk av alkohol, og det mer enn kvinner. Det viser statistikk fra Centrum för socialvetenskaplig alkohol- och drogforskning (SoRAD) ved Stockholms universitet. Det skriver www.wownews.se.

− Når innførselskvotene ble avskaffet i 2004, og forbruket nådde rekordnivåer, var det ikke mange som så for seg den nedgangen vi nå ser i vårt tallmateriale, sier Mats Ramstedt, alkoholforsker på SoRAD og fortsetter:

− Oppgangen som skjedde fra midten av 1990-talet og fram til 2004 var eksepsjonell kraftig, og forbruket i 2008 er fremdeles nærmere 20 prosent høyere enn på midten av 90-tallet.

I undersøkelsen fremkommer blant annet:
• I Stockholms og Västra Götalands län drikker man mest. Der var forbruket 10,2 liter ren alkohol per innbygger over 15 år.
• Laveste forbruket finns i Norrland med 8,1 liter.
• En voksen svenske drakk i år 2008 i gjennomsnitt cirka 5 liter brennevin, 30 liter vin, 55 liter sterkøl, 17 liter folkøl og knapt 3 liter cider og tilsvarende. Dette tilsvarer totalt 9,4 liter ren alkohol. I 2004 var det 10,5 liter.
• Systembolagets salg sto i 2008 for 56 prosent av totalkonsumet. Tax free og smugling sto for 18 respektive 6 prosent. Resterende alkohol ble konsumert på restauranter (11 prosent) ble handlet i dagligvare som "folköl" (7 prosent) eller var hjemmebrent (2 prosent).

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her