vinkart
Sveriges beste vinkjeller er i Växjö
Foto: (Åke Lindstedt)

Sveriges beste vinkjeller er i Växjö

PM & Vänner får Wine Spectator Grand Award for sin vinkjeller som inneholder flere enn 4200 ulike viner.
Aase E. Jacobsen
13 Juli 2017 - 12:49

PM & Vänner i Växjö er den første restauranten i Sverige og nummer to i Norden etter Geranium i København, som mottar Grand Award som er den aller gjeveste av det amerikanske magasinet Wine Spectators priser.

Den svenske restauranten kjent for sitt vinfokus er en av fem nye restauranter som kvalifiserer til prisen. I alt 89 restauranter på verdensbasis kan smykke seg med Grand Award. Og bare to av dem finnes i Norden. 

Grand Award illustreres med Tre Glass, tilsvarende Michelin-guidens tre stjerner, og det betyr at restauranten anses å være «verdt en egen reise».

− Jeg er begeistret, rørt og veldig stolt. Vår ambisjon har vært å skape en av verdens beste vinrestauranter. Dette er en anerkjennelse av at vi har kommet dit, sier Per Bengtsson, kreativ leder og gastronomisk ansvarlig og legger til:

− Dette er et resultat av et godt teamarbeid, men jeg vil fremheve vår sjefssommelier Rubén Sanz Ramiro, sommelier-verdensmester Andreas Larsson og vår administrerende direktør Anders Lauring, som er spesielt viktige for denne suksessen. Vi på PM & Vänner gleder oss til å fortsette å tilby både gamle og nye gjester fra hele verden en unik mat- og vinopplevelse.

Maten signert Anders Lauring og hans team har en Michelin-stjerne.

 

Vinkjelleren ble etablert i 2006 og har siden den gang nådd 4200 ulike vinmerker. Det betyr at du kan få tak i alt fra de aller mest ettertraktete flaskene som Domaine Romanee-Conti til rimelige, men ytterst velvalgte flasker. Selve kjelleren er en drøm for enhver HMS-ansvarlig siden flaskene ligger på uttrekkbare hyller.

PM & Vänner er et gastrohotell i hjertet av Småland med 74 rom og suiter, takterrasse med bar, svømmebasseng, treningsrom, møtefasiliteter og tre restauranter. Restauranten er belønnet med en stjerne i Michelin-guiden. Den ligger på 19. plass over Nordens beste restauranter i White Guide og får 37 av 40 poeng for maten.

Växjö ligger i Småland, i den sørlige delen av Sverige med ca. 90 000 innbyggere, omgitt av innsjøer, skog og enger. Det er kjent for sine kulinariske tilbud, stort som smått, og for sitt rike utvalg av lokalt dyrket og økologiske råvarer. Växjö ligger ca. seks timer med bil fra Østlandet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer
Matkurs og vinkurs
Winedinner 26. februar i Oslo

7 spanske viner til en fristende 5-retters meny med sesongens beste råvarer

Den 26. februar kan du bli med på en unik mat og vinopplevelse. Familia Zabala Martinez henter frem 7 deilige viner og Klosteret disker opp med en 5-retters meny.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her