Tang – det nye konserveringsmiddelet

Tang – det nye konserveringsmiddelet

Forskere ved NTNU har utviklet metoden som forlenger holdbarheten og minske bakterieveksten i mat.
21 Januar 2013 - 16:50

Forskere med professor Bjørn E. Christensen i spissen har utviklet en ny type «coating», et belegg som forlenger holdbarheten i flere dager.

– Dette er et belegg som eksempelvis kan sprayes på matvarer. Det er utvinnet av en type tang som heter brunalger, og er helt uten syntetiske tilsetningsstoffer. Det er gammelt nytt å utnytte naturlige råstoffer, men vår coating er bakteriehemmende i seg selv ved at den har lav pH som hindrer bakterievekst, sier Christensen til adressa.no.

Han tror store markeder i varmere strøk kan utnytte denne teknologien, og samarbeidet med bioteknologi- og nærings-middelindustrien kan bli globalt. Likevel må det norske markedet etter all sannsynlighet må vente en stund før vi får det på brødskiva.

– I Norge har vi stort sett gode kjølerutiner innen matproduksjon, unntaket er fisk. Samtidig er det ingen grenser for hvordan det kan brukes, spørsmålet er hva som er hensiktsmessig, mener professoren.

Professor Christensen reiser om kort tid til Japan, hvor han skal forske på hensiktsmessigheten med coating av kokt ris, som i utgangspunktet har lav holdbarhet. På laboratoriet ved NTNU har forsøkene i stor grad foregått på laks og kjøtt.

Prosjektet har gått over flere år med samarbeidspartnere som Norges veterinærhøgskole i Oslo, Tine og danske Danisco. Prosjektet er finansiert av Norges forskningsråd og NTNU Discovery – en finansieringsordning rettet mot potensielt kommersialiserbare forskningsresultater fra NTNU.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud
+

Berlins mest politiske Michelin-restaurant med hyper-kortreist profil og mobilforbud

Nobelhart & Schmutzig har som mål å dokumentere den nordøstre delen av Tysklands. Med en svært variert vinliste, en god dose teater og en sjenerøs mengde klubbatmosfære, tilbys i tillegg en unik pakke på Berlins store restaurantscene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter
Dagens rett

Med lett karamellisert rødløk får paien en helt annen karakter

Denne paien er dessuten raskere å lage enn mange andre. Den tar bare en drøy halvtime fra du starter til maten er ferdig. Med på kjøpet får du virkelig god smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt
Dagens rett

En klassisk rett med flyndrefilet i ruller smaker alltid godt

Det er kanskje sjelden du plukker med deg flyndre fra fiskedisken. Det er det altså all grunn til å gjøre noe med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte
Dagens rett
Biffgryte med grønnsaker

I dag kommer søndagsmiddagen fra en gryte

En lettlaget kjøttgryte som denne er perfekt søndagsmiddag når du har mest lyst til å tilbringe dagen utendørs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær alt om champagne av en proff
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. mai

Lær alt om champagne av en proff

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her