Tar markedsandeler fra øl

Salget av vin og brennevin på de norske serveringsstedene økte med henholdsvis 10,4 prosent og 4,3 prosent første halvår 2007.
Redaksjonen
27 September 2007 - 16:27

Det viser statistikk som er utarbeidet på vegne av Vin-og brennevinleverandørenes forening (VBF).
 
Statistikken er utarbeidet av konsulentselskapet Focus Wines og dekker salg til serveringsstedene gjennom distributører og Vinmonopolet.
 
Litt ekstra
- Folk koster på seg det lille ekstra når de går på byen, sier VBFs generalsekretær Ingunn Jordheim.
 
- Tallene viser at vin og drinker stadig vinner markedsandeler. Nordmenn får et stadig mer kontinentalt drikkemønster, også når vi går ut, sier hun.
 
Sterk økning for rosé
Salget av svakvin til serveringsstedene økte med 10,4 prosent første halvår. Økningen var sterkest på rosévin (56 prosent) og rødvin (13,2 prosent) mens salget av hvitvin økte med 4,5 prosent i samme periode.
 
Italia størst
Italia er det største landet på rødvin (540 000 liter) mens Frankrike er det største landet på hvitvin (560 000 liter). Statistikken viser også at økologiske viner blir stadig mer populært blant utelivsgjester og salget av denne type vin økte med hele 60 prosent i årets seks første måneder.
 
Champagnefesten fortsetter
Salget av champagne fortsetter å vokse. I første halvår 2007 økte omsetningen med 35,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Totalt ble det solgt nesten 86 000 liter champagne på norske utesteder første halvår 2007.
 
Mye rom
Rom øker over 36 prosent første halvår. Spesielt sterk er økningen for smakstilsatt rom, med hele 68,2 prosent. Totalt ble det solgt over 100 000 liter rom, noe som gjør at rom puster vodka i nakken som den største brennevinskategorien på serveringsstedene.

Akevitt fikk videre en økning i salget på 12,4 prosent i første halvår. Whiskyomsetningen er stabil, mens salget av cognac og armagnac falt omtrent 17 prosent sammenliknet med samme periode i 2006. 

Salget av brennevin til serveringsstedene økte i første halvår med totalt 4,3 prosent. Veksten var sterkest på smakstilsatt rom (68 prosent) og likører under 22 volumprosent (18,6 prosent).
 
Totalt ble det solgt nærmere 740 000 liter brennevin til serveringsstedene første halvår i år.
 
Øl vokser saktere
Tall fra Bryggeri- og Drikkevareforeningen viser at ølsalget til serveringsstedene i samme periode økte 2,7 prosent. Dermed står vin og brennevin for størsteparten av omsetningsveksten i alkoholholdig drikke på utesteder og fortsetter med dette å ta markedsandeler fra øl.
 
- Vi tror denne trenden vil holde seg og at stadig flere nordmenn får et mer sammensatt konsum, hvor vin og drinker får en sterkere betydning enn tidligere, sier Jordheim i VBF.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her