Terroir har ingen effekt på produksjonen av toppviner

Dette er konklusjonen i en rapport som før påske ble lagt frem ved The Royal Economic Society, Nottingham. Rapporten sår tvil rundt oppfatningen av at de beste franske vinene er uslåelige på grunn av deres terroir, en blanding av jordsmonn, klima og topog
Redaksjonen
29 Mars 2005 - 01:00

Olivier Gergaud, University of Reims, og Victor Ginsburgh, Université Libre de Bruxelles, hevder at det er teknologien hos produsentene, og ikke terroiret, som bestemmer kvaliteten på vinen. Forskerne har samlet informasjon om de miljømessige forholdene og teknologien rundt vinproduksjonen hos produsenter i Haut-Medoc i 1990, bl.a. Mouton-Rothschild, Latour, Lafite-Rothschild og Margaux. Dataene har så blitt lagt inn i en database for å sammenlikne karakteristikker ved terroir og teknologi ved 100 vingårder i området. Dette ble også sammenfattet med priser i markedet, samt hvilke tilbakemeldinger de fikk i tester blant annet fra Michael Broadbent og Robert Parker.
 
I følge forskerne viser resultatet at teknikker og teknologi ved fremstillingen av vinene overveier helt effekten av terroir.
- Legenden om viktigheten av det franske terroir holder klart ikke vann, i alle fall ikke i Médoc området, kommenterer de.
 
Nøkkelpersoner innen vin bransjen er enige i at gode viner kan bli fremstilt fra alle kanter av verden, men de er urokkelige i sin mening om at terroir tilføyer både dybde og kompleksitet til vinene.
- Det produseres veldig gode viner i for eksempel Chile, men de kan mangle terroir, og terroir er det som gjør hele vinen. En vin som er laget på riktig måte er en god vin, men mangler kompleksitet og nyanser som vi er vant til gjennom våre terroir viner, sier Denise Capbern Gasqueton fra Château Calon-Ségur, St Estèphe.
 
- Enhver kan argumentere enten for eller i mot dette standpunkt. De fleste diskuterer bare for diskusjonens skyld. Mange viner fra den nye verden holder veldig høy kvalitet, men de mangler den dybden og strukturen du finner i gode Bordeaux-viner, og de vil heller aldri kunne oppnå den kompleksiteten, mener den engelske vinkonsulenten Bill Baker.
 
Kilde: Decanter

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her