Terroir har ingen effekt på produksjonen av toppviner

Dette er konklusjonen i en rapport som før påske ble lagt frem ved The Royal Economic Society, Nottingham. Rapporten sår tvil rundt oppfatningen av at de beste franske vinene er uslåelige på grunn av deres terroir, en blanding av jordsmonn, klima og topografi.

Olivier Gergaud, University of Reims, og Victor Ginsburgh, Université Libre de Bruxelles, hevder at det er teknologien hos produsentene, og ikke terroiret, som bestemmer kvaliteten på vinen. Forskerne har samlet informasjon om de miljømessige forholdene og teknologien rundt vinproduksjonen hos produsenter i Haut-Medoc i 1990, bl.a. Mouton-Rothschild, Latour, Lafite-Rothschild og Margaux. Dataene har så blitt lagt inn i en database for å sammenlikne karakteristikker ved terroir og teknologi ved 100 vingårder i området. Dette ble også sammenfattet med priser i markedet, samt hvilke tilbakemeldinger de fikk i tester blant annet fra Michael Broadbent og Robert Parker.
 
I følge forskerne viser resultatet at teknikker og teknologi ved fremstillingen av vinene overveier helt effekten av terroir.
- Legenden om viktigheten av det franske terroir holder klart ikke vann, i alle fall ikke i Médoc området, kommenterer de.
 
Nøkkelpersoner innen vin bransjen er enige i at gode viner kan bli fremstilt fra alle kanter av verden, men de er urokkelige i sin mening om at terroir tilføyer både dybde og kompleksitet til vinene.
- Det produseres veldig gode viner i for eksempel Chile, men de kan mangle terroir, og terroir er det som gjør hele vinen. En vin som er laget på riktig måte er en god vin, men mangler kompleksitet og nyanser som vi er vant til gjennom våre terroir viner, sier Denise Capbern Gasqueton fra Château Calon-Ségur, St Estèphe.
 
- Enhver kan argumentere enten for eller i mot dette standpunkt. De fleste diskuterer bare for diskusjonens skyld. Mange viner fra den nye verden holder veldig høy kvalitet, men de mangler den dybden og strukturen du finner i gode Bordeaux-viner, og de vil heller aldri kunne oppnå den kompleksiteten, mener den engelske vinkonsulenten Bill Baker.
 
Kilde: Decanter

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen