Tester

Beaujolais nouveau 2019

I dag er polhyllene fylt opp med årets nye vin. 31 viner testet

I dag er polhyllene fylt opp med årets nye vin. 31 viner testet

Men det er likevel nok av forfriskende og lettdrikkelig vin blant årets beaujolais nouveau som er på plass i polhyllene torsdag 20. november kl 10.
Aase E. Jacobsen
21 November 2019 - 09:33
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Det er all grunn til å sette pris på hvert glass vin fra Beaujolais i år, eller bojonovo som er klengenavnet til denne stadig mer populære vinen, for innhøstet volum er redusert med 25-30 prosent. Årsaken er at området ble rammet først av frost, så av tørke - nedbøren var halvparten av 2018 som også var et tørt år. Det som var aller verst var haglbygene i slutten av august. Den rammet Beaujolais-Villages aller hardest, det er denne delen av regionen som gir lagringsdyktig beaujolais.

Dette er selvsagt dårlig nytt for regionens produsenter som opplever kraftig etterspørselsøkning. Bakgrunnen for det er at vinstilen dekker behovet for på den ene siden saftige rødviner med moderat alkohol, og på den andre rødviner som erstatter burgundere som er inne i en oppadgående prisspiral.

At beaujolaisvinene vil øke i pris når 2019-årgangen kommer på markedet utover 2020, må derfor forventes. 

I mellomtiden kan vi glede oss over den første smaken av Beaujolais anno 2019 som fortsatt er gunstig priset.

Det varme været til tross, var innhøstningen ikke spesielt tidlig. Kombinert med at den tredje torsdagen i november faller slik den gjør i år, rakk vinene dessuten å gjære ferdig i tide. Selvsagt er det mye ferskpreg, og innimellom godtepose- og banantoner, men også mye god og seriøs beaujolais nouveau.

De beste kjennetegnes av at de enten er ufiltrerte, laget uten tilsetning av svovel, og/eller av druer fra gamle vinstokker. Dette har gitt et veldig solid preg over årets nouveau-topp i den forstand at dette er viner som trenger mat med mye smak, som gode kjøttretter, pasta med kjøttsaus eller pølser, viner som bør helles i en karaffel, serveres i romslige glass eller som også holder i flere år. Jeg har lest negative kommentarer til denne trenden, kritiske røster mener at det bryter med selve ideen bak, men der er i hvert fall jeg uenig og glad for at årets første vin er av så høy kvalitet som vi ser her.

Sammenlignet med den fantastiske 2018-årgangen som får full pott, får 2019 fire på  på en skala fra 1-5. 

Slik var beaujolais nouveau 2018 

Hvis du har tenkt deg på vinbar i Oslo de nærmeste ukene, kommer Einer, Bar Lardo og Eff Eff til å ha beaujoloais nouveau fra Le Grappin på tapp i år som i fjor.

På neste side finner du de 31 vinene som er testet listet etter poeng

NB Siden vinene er i tilleggsutvalget og ikke mulig å bestille, vil de står som utsolgt i vår polliste.

Her ser du hvilke butikker som har tatt inn hvilke viner

Slik er testen gjennomført:

Vinene er smakt av Aase E. Jacobsen på Vinmonopolets smaking av årets beaujolais nouveau den 13. november, med noen få unntak.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her