Godbiter i pollisten

Beaujolais nouveau

I år blir det virkelig fest

I år blir det virkelig fest

Bojonovo som beaujolais nouveau kalles blant venner, er i år så allsidig og god at den kommer til å vinne selv de mest gjenstridigste hjerter og ganer.  Her kan studere 21 forskjellige viner av årets avling.
Aase E. Jacobsen
14 November 2018 - 14:45

Årets nye vin er nemlig utrolig morsom å smake, både fordi uttrykket er så variert, men også fordi det er laget mye virkelig god vin som med god samvittighet kan nytes i de kommende ukene. Ikke bare for å slurpes, men også til mat. Vi snakker om konsentrerte viner, noen har sågar tydelig tanninbitt, atter andre et forførende myke, men også med tydelig drue- og terroirpreg. 

Les hva vi har skrevet om beaujolais her

Sjelden har det vært så gøy å smake årets vin, også fordi utvalget nå er større enn noen gang. Og festen kommer til å fortsette, mye på grunn av at interessen for beaujolais og gamay er så stor og økende for tiden, og ikke minst fordi stadig flere barer og restauranter tar inn bojonovo-utgaven fra sine favorittprodusenter. Brasserie France er tradisjonen tro klar til å skjenke den ferske vinen allerede ved midnatt i dag. Andre steder som RadegastEinbar og Merkur, også i Oslo, tatt inn beaujolais nouveau i keykeg som er det samme fatet som håndverksbryggeriene bruker for øl. Maksimal friskhet er forklaringen for det uvanlige emballasjevalget som Emma og Andrew Nielsen har gjort for sin Le Grappin Beaujolais-Villages Nouveau 2018. Men den er altså ikke vurdert her. 

På neste side finner du de 21 beaujolais nouveauene som er testet listet etter poeng 

At 2018 var et varmt år, har de fleste fått med seg, og denne varmen ga ikke uventet en rekordtidlig innhøstning i de fleste vinregioner i Europa, Beaujolais inkludert. Allerede først uke av september var drueplukkerne i gang, og produsentene har prist seg lykkelige over veldig sunne druer i rikelige mengder, om enn med mindre druer med tykkere skall på grunn av tørke i august. 

Foto: ricochet64

For beaujolais nouveau er det klare fordeler med den tidlige innhøstningen, og spesielt i år som 2018 hvor den tredje torsdagen i november faller på den 15. november. Mens en rødvin vanligvis bruker noen uker på å gjennomføre gjæringen og får ytterligere noen måneder på å samle seg i  i tank eller fat etter at skallene er fjernet, fikk nouveau-produsentene knappe åtte uker på seg. Det er inkludert distribusjonen til alle verdenshjørner. Og det er egentlig relativt lang tid for en nouveau som i noen år må være på markedet seks uker etter innhøstningen. 

Det er takket være metoden karbonisk maserasjon at dette er mulig, for med den starter alkoholgjæringen inni druene som altså ikke presses først. Dette tar bare noen dager, før skallene så fjernes og gjæringsprosessen, inkludert den malolaktiske, kan avsluttes. Resultatet er på generell basis en vin med masse frukt og lite tanniner. Men i år som 2018 med høy modningsgrad og små konsentrerte druer er det som denne testen viser flere viner som har et godt tanninbitt. 

Å lage vin med dette tidspresset, er ikke ideelt, spesielt ikke for de stadig flere produsentene av naturorienterte viner, som lager vin uten tilsetning av gjær eller andre hjelpemidler for at vinen skal bli ferdig i tide. I disse tilfellene filtreres heller ikke vinene, de bare settes kaldt, ved 0 grader, for at rester av gjærceller skal dø og at utfellingen av tartarsyren skal skje før flasketapping. 

Så selv om beaujolais nouveau var ment å nytes i løpet av noen korte hektiske uker, for etter det var ikke vinen lenger drikkbar, er en myte som ikke har holdbarhet for flertallet av vinene som kommer til Norge i dag. 

Her kan du høre Camille Lapierre hos Ch. Cambon forklare karbonisk maserasjon til Vinofocus:

 

Slik er testen gjennomført:

Siden det ikke er lov å selge beaujolais nouveau før kl 00.00 den 15. november, er vinene smakt av Aase E. Jacobsen enten hos importør eller ved at testflaske er mottatt. Vinene er smakt åpent. 

Siden produktene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

Her finner du alle de 33 beaujolais nouveau-ene som er kjøpt inn av polutsalgene i år og hvilke butikker som har hva

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her