Test av viner fra Franken - Riesling og weissburgunder

Redaksjonen
08 September 2011 - 18:58

De beste kjennetegnes av flott syre, intens frukt og godt mineralpreg. Et veldig godt alternativ til gode retter med sjømat eller lyst kjøtt. Og den spesielle flaskeformen gjør jo at disse vinene skiller seg klart ut.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad, Ylajali og Jessica Senning, Trattoria Popolare.

 Torstein Østenstad    Jessica Senning 
Foto: John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 20. mai 2011, omfatter 18 viner fra Franken. Smakingen ble foretatt blindt etter årgang og druesort.

Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. september 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Riesling og weissburgunder

(86p)
Castell Schlossberg Riesling Großes Gewächs 2009
Fürstlich Castell'sches Domänenamt
Tyskland - Franken
Inter Logistikk - ca. kr 280,00 (75cl)
Kun Horeca
AR Wines
Farge og duft: Gul. Ung elegant duft med friske toner av grønne epler, blomster, bivoks, kalkpreg/mineraler.
Smak: Middels fyldig anslag, lett sødme, god syre, lang ettersmak av grønne epler. (2009)
Bruksområde: Sjømat.
Vurdering: En relativt slank riesling for de neste fem årene. Verd prisen. 86 p (2009)
Laget av: Riesling

(85p)
Riesling Kabinett Trocken Escherndorfer Lump 2009
Weingut Horst Sauer
Tyskland - Franken
VSD - ca. kr 178,00 (75cl)
Kun Horeca
Terroir
Farge og duft: Gul. En del petroleumstoner i duften, gule epler, bra rieslingkarakter.
Smak: Fruktig anslag, god syre, slank stil, bra konsentrasjon, tørr finish med lett grapefruktbitterhet. (2009)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En lettlikendes vin for de neste to årene. Godt kjøp. 85 p (2009)
Laget av: Riesling

÷ (83p)
Wirsching Iphöfer Kronsberg Riesling Kabinett Trocken 2009
Weingut Hans Wirsching
Tyskland - Franken
80438 VSD - kr 129,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Lys gul. Frisk ung duft med syrlige frukter.
Smak: Høy syre fra starten, noe druefedme, men mangler litt kropp til all syren, litt grønn finish. (2009)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En frisk og litt lett vin. Best innen et par år. Vel verd prisen. 83 p (2009)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

+ (77p)
Weissburgunder Spätlese Trocken 2008
Weingut Horst Sauer
Tyskland - Franken
VSD - ca. kr 232,50 (75cl)
Kun Horeca
Terroir
Farge og duft: Gullgul. Søt moden duft med smør og tropisk frukt, noe karamell.
Smak: Bløtt anslag, som duften, mangler noe syre, blir for tung og moden i stilen, sitter noe. (2008)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Skulle vært drukket for et par år siden for maksimal friskhet. Weissburgunder og spätlese er ingen god kombinasjon. Knapt verd prisen. 77 p (2008)
Laget av: Weissburgunder (Pinot Blanc)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. september

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere

Som et av Tysklands mest berømte vinhus, er nok Georg Breuer i Rüdesheim et begrep for de fleste. Dette er kanskje spesielt på grunn av deres rieslinger, og denne kvelden får vi smake både riesling og mere til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her