Test av viner fra Franken - Riesling og weissburgunder

Redaksjonen
08 September 2011 - 17:58

De beste kjennetegnes av flott syre, intens frukt og godt mineralpreg. Et veldig godt alternativ til gode retter med sjømat eller lyst kjøtt. Og den spesielle flaskeformen gjør jo at disse vinene skiller seg klart ut.

Slik ble blindtesten gjennomført
Smakspanelet bestod av Apéritifs smakere Torstein Østenstad, Ylajali og Jessica Senning, Trattoria Popolare.

 Torstein Østenstad    Jessica Senning 
Foto: John Nordahl

Testen, som ble gjennomført 20. mai 2011, omfatter 18 viner fra Franken. Smakingen ble foretatt blindt etter årgang og druesort.

Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Her kan du foreta bestilling blant testens produkter tilgjengelig på polet

Alle priser er Vinmonopolet priser, pr 1. september 2011. Apéritif tar forbehold om feil i prisopplysningene.

Vi gjør oppmerksom på at vareprisen i de røde bestillingslenkene under produktene reflekterer den til enhver tid gjeldende utsalgspris. Prisene oppgitt i testens varetekst er den pris som produktet hadde ved publisering av testen.

Riesling og weissburgunder

(86p)
Castell Schlossberg Riesling Großes Gewächs 2009
Fürstlich Castell'sches Domänenamt
Tyskland - Franken
Inter Logistikk - ca. kr 280,00 (75cl)
Kun Horeca
AR Wines
Farge og duft: Gul. Ung elegant duft med friske toner av grønne epler, blomster, bivoks, kalkpreg/mineraler.
Smak: Middels fyldig anslag, lett sødme, god syre, lang ettersmak av grønne epler. (2009)
Bruksområde: Sjømat.
Vurdering: En relativt slank riesling for de neste fem årene. Verd prisen. 86 p (2009)
Laget av: Riesling

(85p)
Riesling Kabinett Trocken Escherndorfer Lump 2009
Weingut Horst Sauer
Tyskland - Franken
VSD - ca. kr 178,00 (75cl)
Kun Horeca
Terroir
Farge og duft: Gul. En del petroleumstoner i duften, gule epler, bra rieslingkarakter.
Smak: Fruktig anslag, god syre, slank stil, bra konsentrasjon, tørr finish med lett grapefruktbitterhet. (2009)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En lettlikendes vin for de neste to årene. Godt kjøp. 85 p (2009)
Laget av: Riesling

÷ (83p)
Wirsching Iphöfer Kronsberg Riesling Kabinett Trocken 2009
Weingut Hans Wirsching
Tyskland - Franken
80438 VSD - kr 129,00 (75cl)
Basisutvalg, kategori 3
Moestue Grape Selections
Farge og duft: Lys gul. Frisk ung duft med syrlige frukter.
Smak: Høy syre fra starten, noe druefedme, men mangler litt kropp til all syren, litt grønn finish. (2009)
Bruksområde: Drikkevin.
Vurdering: En frisk og litt lett vin. Best innen et par år. Vel verd prisen. 83 p (2009)
Laget av: 100% Riesling
Alkoholinnhold: 12,0% vol.
Produksjon/lagring hos produsent: Ikke fat- eller flaskemodnet før salg
Bestill her:

+ (77p)
Weissburgunder Spätlese Trocken 2008
Weingut Horst Sauer
Tyskland - Franken
VSD - ca. kr 232,50 (75cl)
Kun Horeca
Terroir
Farge og duft: Gullgul. Søt moden duft med smør og tropisk frukt, noe karamell.
Smak: Bløtt anslag, som duften, mangler noe syre, blir for tung og moden i stilen, sitter noe. (2008)
Bruksområde: Alene.
Vurdering: Skulle vært drukket for et par år siden for maksimal friskhet. Weissburgunder og spätlese er ingen god kombinasjon. Knapt verd prisen. 77 p (2008)
Laget av: Weissburgunder (Pinot Blanc)
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her