TEST: Om du skal på polet i dag, sjekk nyhetshylla for disse flaskene

Test Nyheter i basis januar 2019

Om du skal på polet i dag, sjekk nyhetshylla for disse flaskene

De topper nemlig nyhetene i basis i januar, som ellers er mager som januarmenyen. Men denne håndfullen og noen til sørger for at du unngår bomtur.

Hirsch San Andreas Fault 2016 topper nyhetene i basis i januar, og er samtidig en sjelden fugl samme sted. Blant toppskårerne finner du også en annen Sonoma Coast-pinot fra samme vinmark (men ikke samme parsell), og med en annen signatur. Byron Kosuge Hirsch 2015 er litt mer sødmefylt og eikepreget enn Hirsch San Andreas Fault 2016.

Årgangen har selvsagt litt å si. Mens 2015 var det siste året med tørke og dermed lave avlinger kombinert med høye sommertemperaturer, var 2016 kjøligere hvilket har gitt friskere syre. Og det liker vi jo ved en pinot noir.

I januar får vi også et gjensyn med Colares og det i to vellagrete utgaver. Selv om Arenae Colares Tinto 2009 er snart ti år, merkes det i liten grad. Den har mye å gå på, og så kommer den i det hendige 50 cl-formatet. Et bedre kjøp er imidlertid den snart 20 år gamle yndlingen Colares Chitas 1999. Den kommer garantert til at enda flere får øynene opp for denne vinskatten som snart er på vei til å forsvinne.

En annen gjenganger er Viberti Buon Padre Barolo 2013 som byr på den populære kombinasjonen av god barolokarakter til en veldig gunstig pris. Det liker vi også.  

..og champagne av en annen verden

To champagner som ikke følger røkla har også funnet veien inn i basis. A.D. Coutelas Origin' Extra Dry Gold er en artig sak - la deg ikke forstyrre av det glorete utseendet, for innholdet er virkelig lekkert, men altså ikke tørt. Hvilket gir muligheter for eksperimentering på kjøkkenet. Moutardier Cuvée Carte d'Or Brut på sin side er en veldig god representant for den nye trenden med meunierdominerte champagner. En litt annerledes champagnesmak, men du verden så deilig. 

Det er all grunn til å merk seg at Dom Perignon 2008 nå er på plass i 62 polutsalg. Riktignok uten samme etikett som Legacy-utgaven lansert før jul hadde, men innholdet er det samme og det er jo det som teller. 

Røyk i form av whisky og riesling

På den sterke siden er Lagavulin 8 YO er godbit, først og fremst for whiskyelskeren. For den har med seg alle Lagavulins røyktoner, men på grunn av den kortere fatmodningen har den også mye frukt.   

Blant de rimeligere vinene (under 200 kroner) er det en som skinner og det er den ikke helt tørre Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr Riesling 2017 som byr på utrolig mye god terroir- og rieslingkarakter for en billig penge. På den røde siden står chilenske Torres Vigno Carignan 2015 ut fra mengden som en karaktersterk og lagringsdyktig vin.

Her kan du lese mer om Vigno-konseptet

Du finner basisnyhetene listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

NB Pga problemer med dataene fra Vinmonopolet står noen produkter oppført som utsolgt. Det vil forhåpentligvis bli rettet opp i løpet av kort tid. 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen