Tester

Nyheter i basis januar 2019

Om du skal på polet i dag, sjekk nyhetshylla for disse flaskene

Om du skal på polet i dag, sjekk nyhetshylla for disse flaskene

De topper nemlig nyhetene i basis i januar, som ellers er mager som januarmenyen. Men denne håndfullen og noen til sørger for at du unngår bomtur.
Aase E. Jacobsen
11 Januar 2019 - 20:39

Hirsch San Andreas Fault 2016 topper nyhetene i basis i januar, og er samtidig en sjelden fugl samme sted. Blant toppskårerne finner du også en annen Sonoma Coast-pinot fra samme vinmark (men ikke samme parsell), og med en annen signatur. Byron Kosuge Hirsch 2015 er litt mer sødmefylt og eikepreget enn Hirsch San Andreas Fault 2016.

Årgangen har selvsagt litt å si. Mens 2015 var det siste året med tørke og dermed lave avlinger kombinert med høye sommertemperaturer, var 2016 kjøligere hvilket har gitt friskere syre. Og det liker vi jo ved en pinot noir.

I januar får vi også et gjensyn med Colares og det i to vellagrete utgaver. Selv om Arenae Colares Tinto 2009 er snart ti år, merkes det i liten grad. Den har mye å gå på, og så kommer den i det hendige 50 cl-formatet. Et bedre kjøp er imidlertid den snart 20 år gamle yndlingen Colares Chitas 1999. Den kommer garantert til at enda flere får øynene opp for denne vinskatten som snart er på vei til å forsvinne.

En annen gjenganger er Viberti Buon Padre Barolo 2013 som byr på den populære kombinasjonen av god barolokarakter til en veldig gunstig pris. Det liker vi også.  

..og champagne av en annen verden

To champagner som ikke følger røkla har også funnet veien inn i basis. A.D. Coutelas Origin' Extra Dry Gold er en artig sak - la deg ikke forstyrre av det glorete utseendet, for innholdet er virkelig lekkert, men altså ikke tørt. Hvilket gir muligheter for eksperimentering på kjøkkenet. Moutardier Cuvée Carte d'Or Brut på sin side er en veldig god representant for den nye trenden med meunierdominerte champagner. En litt annerledes champagnesmak, men du verden så deilig. 

Det er all grunn til å merk seg at Dom Perignon 2008 nå er på plass i 62 polutsalg. Riktignok uten samme etikett som Legacy-utgaven lansert før jul hadde, men innholdet er det samme og det er jo det som teller. 

Røyk i form av whisky og riesling

På den sterke siden er Lagavulin 8 YO er godbit, først og fremst for whiskyelskeren. For den har med seg alle Lagavulins røyktoner, men på grunn av den kortere fatmodningen har den også mye frukt.   

Blant de rimeligere vinene (under 200 kroner) er det en som skinner og det er den ikke helt tørre Hexamer Schlossböckelheimer Porphyr Riesling 2017 som byr på utrolig mye god terroir- og rieslingkarakter for en billig penge. På den røde siden står chilenske Torres Vigno Carignan 2015 ut fra mengden som en karaktersterk og lagringsdyktig vin.

Her kan du lese mer om Vigno-konseptet

Du finner basisnyhetene listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

NB Pga problemer med dataene fra Vinmonopolet står noen produkter oppført som utsolgt. Det vil forhåpentligvis bli rettet opp i løpet av kort tid. 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Til denne kaken trenger du ikke ovn - den baker seg selv
Ukens kake

Til denne kaken trenger du ikke ovn - den baker seg selv

En ekstra luftig ostekake med deilig smak av appelsin vil skinne på kakebordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her