Tester

Nytt brennevin på spesialpolet juni 2019

Vær forberedt på sterke scener: Gin, cognac og rom i den absolutte særklasse

Vær forberedt på sterke scener: Gin, cognac og rom i den absolutte særklasse

Blant de 36 brennevinene som lanseres på spesialpolet torsdag 20. juni er det noen absolutte høydepunkter.
Aase E. Jacobsen
19 Juni 2019 - 16:21

Cognac fornyer seg og det trengs sårt, for denne tradisjonsrike brennevinsstilen utfordres fra alle kanter, whisky, rom og gin.

De lager også gin i Cognac

Through the Grapevine er et slikt framstøtt. Det er en unik cognacserie fra La Maison du Whisky - LMDW - bestående av utvalgte cognacer fra forskjellige destillatører. Through the Grapevine Jean Fillioux Cask 75 TTG Grande Champagne er en slik. En ytterst interessant cognac, som riktignok overgås av Jean Fillioux  Grande Champagne Single cask no 86 fra samme produsent.

Her kan du lese mer om Jean Fillioux

Tallet 86 antyder at single cask-en er fra 1986, men det er ikke lov å sette på flasken i henhold til cognacs (noe utdaterte) superstrenge regler for årgangsvare. Denne cognacen er dessuten testen aller beste kjøp blant de vallgrete brennevinene. 

Men aller heftigst av alle er ettertraktede Plantation Rum Extrême No3, Long Pond 1996 fra et destilleri på Jamaica som ble etablert i 1753. Rett og slett imponerende og superkonsentrert. Rom blir ikke nødvendigvis bedre av å lagres så lenge i fat, den høye temperaturene gjør at fordampingen er ekstrem. Så etter 21 år på Jamaica og ett år hos Maison Ferrand i Cognac, er det naturlig nok mye som er gått over i englenes andel, men det som er igjen er altså i en klasse for seg. 

Denne er såkalt høyester-rom som kjennetegner rom fra Jamaica, som gir den en karakteristisk funky smak, også kalt hogo eller dunder, som stammer fra bunnfallet i destillasjonspannene. 

Les mer om fenomenet hogo her

Også fra Jamaica og nesten like intens - og enda sterkere - utrolige 59 prosent - er Worthy Park 2007. I følge baketiketten er englenes andel 60 prosent, så hva det kan være for førnevnte Extrême No3, kan vi bare gjette oss til. Det som skiller dem er dessuten at Worthy Park kommer fra det første plantasjedestilleriet på Jamaica, fra 1720, men også at den yngre romen har relativt lavt innhold av esteren etylacetat som gir den fruktige, men også funky karakteren.      

Den har hatt 10 år i ex-bourbon-fat og er altså en mer moderne Jamaica-utgave. Destilleriet er dessuten nytt, reåpnet i 2005 etter å ha vært stengt i 50 år. 

Er du på romkjøret, må du ta en titt på romene fra Haiti, Le Rocher og Vaval fra Clairin for de er enda mer funky, og ikke like sterke som jamaicanerne. Men altså uten fatlagring og med alle råromens særegenheter. 

Her kan du lese om hvordan slik rom blir til

At sterkt er godt, er Old Raj Spiced Gin, et strålende bevis på. Denne helt spesielle ginen er destillert med einebær, rosepepper, appelsin, mandel, kummin, koriander, kubebepepper, rognebær, røkt paprika og safran. Og det kjennes på smaken som i tillegg er ekstra fyldig og med veldig god fruktkonsentrasjon. Gin tonicen blir aldri den samme etter dette.

Blant de sterke nyhetene er det også denne gangen en god dose med fruktdestillater fra Capovilla. Med Distillato di Prugne selvatiche 2010 som den aller mest fascinerende, og langt unna tidligere tiders erfaring med slivovic, på tur i gamle Jugoslavia. Den smaker mer av frukten og mindre av alkohol, enn sist jeg smakte den i 2017.  

På side 3 finner du smaksnotatene for de 37 brennevinene som er testet. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her