TEST: Det er hvit måned i basishyllene. Og hvilke hvitviner

Test Basisnyheter mars 2018

Det er hvit måned i basishyllene. Og hvilke hvitviner

Blant de 68 basisnyhetene er det hvitvinene som får størst oppmerksomhet. Men det er ikke snakk om bassengkanten på forskudd. Derimot hvitviner for lang lagring eller gode måltider.

Tre hvite Alsace-viner ruler i teten i basishylla i mars. To grand cru-er fra to av områdets beste produsenter som begge jobber biodynamisk, Zind-Humbrecht Riesling Brand Grand Cru 2015 og Marc Kreydenweiss Wiebelsberg Riesling Grand Cru 2015. Den tredje er en aldri så liten godbit siden den er laget av Alsaces minst omtalte drue for tiden, nemlig sylvaner. Og Engel Renaissance Sylvaner Vieilles Vignes 2016 er både økologisk og laget av ekstra konsentrerte druer. Da viser denne druen seg fra en helt annen side. Prøv den ut på matbordet. Den har så mye smak og sruktur at den erstatter rødvin.

Fra den andre siden av kloden kommer et knippe mer sommerfriske sauvignon blanc-viner, med Urlar Select Parcels Sauvignon Blanc 2016 på topp.

Best blant de røde er to nebbioloviner, altså av samme drue som barolo og barbaresco, men fra andre deler av Nord-Italia. Arpepe Sassella Stella Retica Riserva 2015 og Castaldi Fara 2013 er spennende og vellagete versjoner av denne populære druen.

På ølsiden er det ikke like fyldig som vi er blitt vant til gjennom basisnyhetene, men de to aller beste, demonstrerer hvor godt solid tysk brygghåndverk holder seg i en ølverden som har eksplodert i farger og fantasi. Ayinger Celebrator Doppelbock og Weltenburger Kloster Asam Bock er godt å komme hjem til.

Når de to aller beste produktene blant basisnyhetene er brennevin, er kanskje annonseringen av en hvit måned litt misvisende. Men Opland Single Cask Aquavit 9356 2006 og L'Encantada Domaine Lous Pibous 1993 er av sjeldent høy kvalitet. Og sjeldne på hver sin måte, for akevitten er nærmere en whisky fra bourbonfat enn det du vanligvis forbinder akevitt. Og armagnacen er på topp i sin kategori som i seg selv nærmest er forduftet fra både polhyller og drikkekart. Litt mer krevende enn cognac xo, men vel verd den ekstra anstrengelsen.  

Du finner basisnyhetene listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen