Tester

Basisnyheter mars 2018

Det er hvit måned i basishyllene. Og hvilke hvitviner

Det er hvit måned i basishyllene. Og hvilke hvitviner

Blant de 68 basisnyhetene er det hvitvinene som får størst oppmerksomhet. Men det er ikke snakk om bassengkanten på forskudd. Derimot hvitviner for lang lagring eller gode måltider.
Aase E. Jacobsen
02 Mars 2018 - 10:30

Tre hvite Alsace-viner ruler i teten i basishylla i mars. To grand cru-er fra to av områdets beste produsenter som begge jobber biodynamisk, Zind-Humbrecht Riesling Brand Grand Cru 2015 og Marc Kreydenweiss Wiebelsberg Riesling Grand Cru 2015. Den tredje er en aldri så liten godbit siden den er laget av Alsaces minst omtalte drue for tiden, nemlig sylvaner. Og Engel Renaissance Sylvaner Vieilles Vignes 2016 er både økologisk og laget av ekstra konsentrerte druer. Da viser denne druen seg fra en helt annen side. Prøv den ut på matbordet. Den har så mye smak og sruktur at den erstatter rødvin.

Fra den andre siden av kloden kommer et knippe mer sommerfriske sauvignon blanc-viner, med Urlar Select Parcels Sauvignon Blanc 2016 på topp.

Best blant de røde er to nebbioloviner, altså av samme drue som barolo og barbaresco, men fra andre deler av Nord-Italia. Arpepe Sassella Stella Retica Riserva 2015 og Castaldi Fara 2013 er spennende og vellagete versjoner av denne populære druen.

På ølsiden er det ikke like fyldig som vi er blitt vant til gjennom basisnyhetene, men de to aller beste, demonstrerer hvor godt solid tysk brygghåndverk holder seg i en ølverden som har eksplodert i farger og fantasi. Ayinger Celebrator Doppelbock og Weltenburger Kloster Asam Bock er godt å komme hjem til.

Når de to aller beste produktene blant basisnyhetene er brennevin, er kanskje annonseringen av en hvit måned litt misvisende. Men Opland Single Cask Aquavit 9356 2006 og L'Encantada Domaine Lous Pibous 1993 er av sjeldent høy kvalitet. Og sjeldne på hver sin måte, for akevitten er nærmere en whisky fra bourbonfat enn det du vanligvis forbinder akevitt. Og armagnacen er på topp i sin kategori som i seg selv nærmest er forduftet fra både polhyller og drikkekart. Litt mer krevende enn cognac xo, men vel verd den ekstra anstrengelsen.  

Du finner basisnyhetene listet etter poeng per kategori på undersidene i denne saken

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her