Tester

Nyheter spesialpol Burgund februar 2019

Dette er de beste - og de beste kjøpene av 72 burgundere i 2016-årgang

Dette er de beste - og de beste kjøpene av 72 burgundere i 2016-årgang

Det er ikke vanskelig å finne knallgode burgundere fra 2016, men de gode kjøpene er det langt mellom. Her har du i alle fall de beste.
Aase E. Jacobsen
02 Februar 2019 - 13:04

2016 var et annus horribilis for store deler av Burgund på grunn av hagl og storm som etterlot deler av dalen som et katastrofeområde. På toppen av meldugg-problemer. Det har gitt seg utslag i ekstremt lave avlinger og ikke uventet økte priser. 

Derfor er de to jeg trekker fram som beste kjøp, Faiveley Gevery Chambertin 1 er Cru Lavarux Saint Jacques 2016 og Pascal Clement Meursault Narvaux 2016, ikke nødvendigvis gode kjøp i den store sammenheng, for de koster fortsatt skjorta for de fleste. Men vi snakker fortsatt om viner som koster under gjennomsnittet for denne lanseringen, og som byr på godt over gjennomsnittlig mye vin for pengene. 

Alle vinelskeres våte drøm, Domaine Romanee Conti (DRC), har derimot økt kraftig de siste årene, eksempelvis har La Tache gått opp fra 2.600 til 12.500 kroner på 15 år. Og le grand vin koster nå 50.000 stive, mot 37.000 for 2013-årgangen for bare to år siden. At den selges for godt over det dobbelte på det internasjonale markedet, er det som får (noen) folk til å ligge i kø i to uker i håp om å få kloa i en flaske.  

Ifølge Vinmonopolets innkjøpere er etterspørselen etter virkelig dyre burgundere i kraftig økning her til lands og det i løpet av overraskende kort tid. Den eneste forklaringen må være økt kjøpekraft og interesse for vin som investering, ikke bare nytelse. 

DRC-vinene er riktignok ett år på etterskudd, men det er liten grunn til å tro av prisene kommer til å roe seg ned når 2016-utgavene kommer neste år. For den ene DRC-en som ble vist fram, Romanee St. Vivant, er den beste utgaven i alle fall jeg har smakt. Hvordan DRC-ene blir i 2016, kan vi bare spekulere om. Sannsynligvis noe for den dypeste kjelleren hvis vi skal bruke de beste 2016-vinene fra konkurrentene som utgangspunkt. 

2016 skiller seg en del fra 2015 ved å være dypere i fargen (de røde vel å merke) og friskere i syrene (begge kulører). Tanninene for de røde er imidlertid mer markante hvilket gjør at dette er viner for kjelleren. Eller karaffelen, om du velger å nyte dem i løpet av de nærmeste årene.  

Det er kjøpt inn store mengder burgundere til dette slippet, også i noe mer moderate prisklasser. Men skal du ha de mest ettertraktete flaskene, må du stå tidlig opp den 7. februar.

Om det ikke er noe for deg finnes det mye god burgund i 2016-årgang i bestillingsutvalget. Da kan du ordne alt via pc-en. 

Se alt det gode du kan bestille

På de neste sidene finner du de testete vinene etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt 

Her ser du alle vinene som er kjøpt inn hvilke som finnes hvor og hvilke som er forsinket

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her