TEST: Dette er de beste - og de beste kjøpene av 72 burgundere i 2016-årgang

Test Nyheter spesialpol Burgund februar 2019

Dette er de beste - og de beste kjøpene av 72 burgundere i 2016-årgang

Det er ikke vanskelig å finne knallgode burgundere fra 2016, men de gode kjøpene er det langt mellom. Her har du i alle fall de beste.

2016 var et annus horribilis for store deler av Burgund på grunn av hagl og storm som etterlot deler av dalen som et katastrofeområde. På toppen av meldugg-problemer. Det har gitt seg utslag i ekstremt lave avlinger og ikke uventet økte priser. 

Derfor er de to jeg trekker fram som beste kjøp, Faiveley Gevery Chambertin 1 er Cru Lavarux Saint Jacques 2016 og Pascal Clement Meursault Narvaux 2016, ikke nødvendigvis gode kjøp i den store sammenheng, for de koster fortsatt skjorta for de fleste. Men vi snakker fortsatt om viner som koster under gjennomsnittet for denne lanseringen, og som byr på godt over gjennomsnittlig mye vin for pengene. 

Alle vinelskeres våte drøm, Domaine Romanee Conti (DRC), har derimot økt kraftig de siste årene, eksempelvis har La Tache gått opp fra 2.600 til 12.500 kroner på 15 år. Og le grand vin koster nå 50.000 stive, mot 37.000 for 2013-årgangen for bare to år siden. At den selges for godt over det dobbelte på det internasjonale markedet, er det som får (noen) folk til å ligge i kø i to uker i håp om å få kloa i en flaske.  

Ifølge Vinmonopolets innkjøpere er etterspørselen etter virkelig dyre burgundere i kraftig økning her til lands og det i løpet av overraskende kort tid. Den eneste forklaringen må være økt kjøpekraft og interesse for vin som investering, ikke bare nytelse. 

DRC-vinene er riktignok ett år på etterskudd, men det er liten grunn til å tro av prisene kommer til å roe seg ned når 2016-utgavene kommer neste år. For den ene DRC-en som ble vist fram, Romanee St. Vivant, er den beste utgaven i alle fall jeg har smakt. Hvordan DRC-ene blir i 2016, kan vi bare spekulere om. Sannsynligvis noe for den dypeste kjelleren hvis vi skal bruke de beste 2016-vinene fra konkurrentene som utgangspunkt. 

2016 skiller seg en del fra 2015 ved å være dypere i fargen (de røde vel å merke) og friskere i syrene (begge kulører). Tanninene for de røde er imidlertid mer markante hvilket gjør at dette er viner for kjelleren. Eller karaffelen, om du velger å nyte dem i løpet av de nærmeste årene.  

Det er kjøpt inn store mengder burgundere til dette slippet, også i noe mer moderate prisklasser. Men skal du ha de mest ettertraktete flaskene, må du stå tidlig opp den 7. februar.

Om det ikke er noe for deg finnes det mye god burgund i 2016-årgang i bestillingsutvalget. Da kan du ordne alt via pc-en. 

Se alt det gode du kan bestille

På de neste sidene finner du de testete vinene etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt 

Her ser du alle vinene som er kjøpt inn hvilke som finnes hvor og hvilke som er forsinket

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Julemat Drikke til julematen

Den definitive guiden: Slik finner du passende øl til alle julens måltider

I julen er måltidene mange, og ølet er en selvskreven ledsager. Derfor har vi satt sammen en oversikt for alle som lurer på hva de skal drikke til de ulike måltidene. Deriblant også mellommåltidene (les godteriene), som det raskt kan bli litt for mange av på denne tiden av året. Les hele saken

Til toppen