Tester

Nyheter spesialpol Burgund februar 2019

Dette er de beste - og de beste kjøpene av 72 burgundere i 2016-årgang

Dette er de beste - og de beste kjøpene av 72 burgundere i 2016-årgang

Det er ikke vanskelig å finne knallgode burgundere fra 2016, men de gode kjøpene er det langt mellom. Her har du i alle fall de beste.
Aase E. Jacobsen
02 Februar 2019 - 13:04

2016 var et annus horribilis for store deler av Burgund på grunn av hagl og storm som etterlot deler av dalen som et katastrofeområde. På toppen av meldugg-problemer. Det har gitt seg utslag i ekstremt lave avlinger og ikke uventet økte priser. 

Derfor er de to jeg trekker fram som beste kjøp, Faiveley Gevery Chambertin 1 er Cru Lavarux Saint Jacques 2016 og Pascal Clement Meursault Narvaux 2016, ikke nødvendigvis gode kjøp i den store sammenheng, for de koster fortsatt skjorta for de fleste. Men vi snakker fortsatt om viner som koster under gjennomsnittet for denne lanseringen, og som byr på godt over gjennomsnittlig mye vin for pengene. 

Alle vinelskeres våte drøm, Domaine Romanee Conti (DRC), har derimot økt kraftig de siste årene, eksempelvis har La Tache gått opp fra 2.600 til 12.500 kroner på 15 år. Og le grand vin koster nå 50.000 stive, mot 37.000 for 2013-årgangen for bare to år siden. At den selges for godt over det dobbelte på det internasjonale markedet, er det som får (noen) folk til å ligge i kø i to uker i håp om å få kloa i en flaske.  

Ifølge Vinmonopolets innkjøpere er etterspørselen etter virkelig dyre burgundere i kraftig økning her til lands og det i løpet av overraskende kort tid. Den eneste forklaringen må være økt kjøpekraft og interesse for vin som investering, ikke bare nytelse. 

DRC-vinene er riktignok ett år på etterskudd, men det er liten grunn til å tro av prisene kommer til å roe seg ned når 2016-utgavene kommer neste år. For den ene DRC-en som ble vist fram, Romanee St. Vivant, er den beste utgaven i alle fall jeg har smakt. Hvordan DRC-ene blir i 2016, kan vi bare spekulere om. Sannsynligvis noe for den dypeste kjelleren hvis vi skal bruke de beste 2016-vinene fra konkurrentene som utgangspunkt. 

2016 skiller seg en del fra 2015 ved å være dypere i fargen (de røde vel å merke) og friskere i syrene (begge kulører). Tanninene for de røde er imidlertid mer markante hvilket gjør at dette er viner for kjelleren. Eller karaffelen, om du velger å nyte dem i løpet av de nærmeste årene.  

Det er kjøpt inn store mengder burgundere til dette slippet, også i noe mer moderate prisklasser. Men skal du ha de mest ettertraktete flaskene, må du stå tidlig opp den 7. februar.

Om det ikke er noe for deg finnes det mye god burgund i 2016-årgang i bestillingsutvalget. Da kan du ordne alt via pc-en. 

Se alt det gode du kan bestille

På de neste sidene finner du de testete vinene etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt 

Her ser du alle vinene som er kjøpt inn hvilke som finnes hvor og hvilke som er forsinket

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen
+

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen

Geisenheim-professor Monika Christmann får det som hun forutså – naturvinelskerne og -haterne møtes på broen over den tidligere avgrunnen dem imellom.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft
+

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft

På baren Classique i Paris’ Pigalle-distrikt er naturvin en naturlig del av ingrediensene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke servert laks før
Dagens rett
Sprøstekt krydderlaks

Slik har du kanskje ikke servert laks før

Det er ikke så mye som skal til for at selv laksen får mesterkokkpreg. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen
+

Naturvin vs klassisk vin: Skyttergravene fylles igjen

Geisenheim-professor Monika Christmann får det som hun forutså – naturvinelskerne og -haterne møtes på broen over den tidligere avgrunnen dem imellom.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft
+

Classique i Paris: Naturvin gir innovative drinker et unikt løft

På baren Classique i Paris’ Pigalle-distrikt er naturvin en naturlig del av ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Strålende californiske Rhône-old-school-viner
+
Godbiter i pollisten

Strålende californiske Rhône-old-school-viner

Modellen er det beste fra Châteauneuf-du-Pape, men uten den høye alkoholen. Viner som dessuten representerer nyere californisk vinhistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin
+
Ukens vin

Selv om budsjettet er 179,90, får du knallgod vin

Utrolig nok, i et marked hvor prisene har økt betydelig, er det mulig å finne veldig seriøs vin i dette prissjiktet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Unik sjanse for elskere av Chianti Classico: Nyt 8 flotte viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 06. oktober

Unik sjanse for elskere av Chianti Classico: Nyt 8 flotte viner

Smak noe av det aller beste fra Toscana når Fèlsina inntar hovedstaden den 06. oktober

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her