Tester

Spesialpolnyheter april 2018

Dette er de aller beste kjøpene på spesialpolslippet i april

Dette er de aller beste kjøpene på spesialpolslippet i april

Denne gangen er det vinene på kabinett-nivå som topper beste kjøp-liste. Kombinasjonen av 2016s fantastiske syre og krystallklare frukt er som skapt for denne oversette vinstilen.
Aase E. Jacobsen
19 April 2018 - 01:50

Kabinett er ikke bare gunstig priset, både fra produsent (tidligere innhøstning og høyere avling) og på polet takket være den lavere alkoholen ofte bare 7,5 prosent (noen gleder har vi da av norsk alkoholpolitikk). Men i en kabinett er det frukten, sødmen og syren som lager en treenighet som i en årgang som 2016 blir sublim.

Maximin Von Schubert Grünhäuser Abtsberg Riesling Kabinett 2016, Adam Dhroner Hofberg Riesling Kabinett 2016 og Dönnhoff Oberhäuser Leistenberg Riesling Kabinett 2016 samt og Julian Haart Piesporter Goldtröpfchen Riesling Kabinett 2016 og Wolfer Goldgrube Riesling Kabinett 2016 (ikke smakt denne gangen, men tidligere) er veldig gode representanter for denne ikke helt tørre vinkategorien.

Syren i 2016 sammenlignes gjerne med den rekordhøye i 2010, og ja, den kan være skarp, men vinene har likevel så god fruktfylde at den knapt oppleves som ubehagelig (selv ikke etter å ha smakt 200 viner på en dag som jeg gjorde i Berlin i september i fjor). Og når den gjør det, sendes det et signal til hjernen om at dette er en vin du bør legge dypt inn i kjelleren.

Slippets aller beste vin, i hvert fall av de som ble vurdert, er J.J.Prüm Bernkastler Lay Riesling Auslese Goldkapsel 2016 som helst ikke bør åpnes før etter din død. Det er kanskje ikke så morsomt for deg, men dine etterkommere vil forhåpentligvis fryde seg.

Mens kabinettene er den reneste prisfesten, er prisene på de tørre vinene på rask vei oppover. De aller mest ettertraktete produsentene som Keller i Rheinhessen kan ta nær sagt hva som helst for vinene sine, og ingen bryr seg. Derfor topper også Keller dette slippet rent prismessig med sin G-Max som i 2016 koster 3865 kroner. De 18 flaskene er nok borte før du får sukk for deg.

Den sikreste måten å få en smak av denne vinen er å møte opp på Territoriet i Oslo i dag lørdag 14. april hvor du kan kjøpe 1 cl av denne vinen for 95 kroner. Territoriet skal være den eneste vinbaren i verden som selger denne vinen et glass av gangen.

Om du er blant dem som likevel bryr seg, er det mange gode alternativer. Ikke billig, men likevel 200 kroner billigere, er Martin Müllen Trarbacher Hühnerberg 3te Terrassen Riesling Spätlese** Trocken 2016, en tørr Mosel-riesling i virkelig toppklasse fra en produsent som gjennom de siste ti årene har fått mer og mer oppmerksomhet, først i Tyskland og etterhvert også internasjonalt.

Her kan du lese mer om den nye generasjonen av vinmakere i Mosel

Hakk i hel når det kommer til «verdensklasse per krone investert» følger Wittmann Westhofener Aulerde Riesling GG 2016, Dönnhoff Niederhäuser Hermannshöhle Riesling GG 2016, Schäfer-Fröhlich Monzinger Halenberg Riesling GG 2016 og Von Winning Forster Kirchenstück Riesling GG 2016.

Enda bedre kjøp er Vollenweider Wolfer Goldgrube Riesling 2016, Schloss Lieser Brauneberger Juffer-Sonnenuhr Riesling GG 2016 og Schloss Neuweier Neuweierer Goldenes Loch Riesling GG 2016.

På de neste sidene finner du de 60 vinene som er testet sortert etter poeng. Siden vinene ikke kan bestilles, er de i Apéritifs polliste merket med utsolgt

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her